Itthon » Oktatás

Mégis átszervezik az oktatást Udvarhelyen

Csak nem a Pedát szüntetik meg, hanem a kis napsugarakat és csicsergőket osztják szét. Így nézünk ki 2017-2018-ban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

A Bunta Gyöngyi vezette Napsugár a néphagyományőrző mester óvoda címmel rendelkezett.fotó: nephagyomanyorzok.hu
A Bunta Gyöngyi vezette Napsugár a néphagyományőrző mester óvoda címmel rendelkezett.fotó: nephagyomanyorzok.hu
szerkesztoÍRTA: BUZÁS ERNŐ, PÁL EDIT ÉVA
2017. január 11., 17:45
0 hozzászólás. 

Néhány hete Bálint Mihály, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum igazgatója kongatta meg a vészharangot, hogy készülőben van a székelyudvarhelyi oktatási stratégia, és a benne foglalt változások nem feltétlenül az általa vezetett intézmény javát szolgálják. Az igazgató összehívta a szülőket, oktatókat és az önkormányzat tagjait, hogy beszéljék meg, megszűnik-e a Peda, és miért.

Akkor nem kapott az intézmény megnyugtató választ, többen kampányoltak Facebookon, videón, petícióban az oktatási intézmény természettudományok osztályának, és ezzel önálló jogi státusának megszüntetése ellen. Az a híresztelés is szárnyra kapott, hogy valakinek megtetszett a központi ingatlan, ezért kell a református kollégium, vagy a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola szárnyai alá tuszkolni a Pedát.

Erről, a készülőben levő oktatási stratégiáról és az ingatlan tulajdoni helyzetéről is kérdeztük szóban, írásban a polgármesteri hivatalt, az önkormányzatot.

Megtudtuk, hogy a kis- és középiskolák jövő évig fellélegezhetnek, a 2017−18-as tanév nem hoz változást számukra. A napköziknek azonban annál inkább.

A városháza kedden közleményben nyomatékosította, hogy január 9-én nem az oktatási stratégiát kellett leadniuk, hanem a 2017-2018-as tanévre vonatkozó városi oktatási hálózat szerkezetét meghatározó terveket.

Zsibong, ami eddig csicsergett

Ennek a lényege, hogy hány tanintézmény fog működni a következő tanévben, és ezekből melyek lesznek önállóak és melyeket rendelnek alá más intézménynek. Hétfő este hattól szervezett az önkormányzat szakbizottsági gyűlést, ahol meghozták a döntést. Mutatjuk, hogy pontosan mit:

• A Ficánka Napközi Otthon még egy óvodai csoportot indít a Budvár Szociális Központban működő roma óvodai csoport mellé, a Csereháti ingatlanban elindul egy tipegő csoport, valamint rövidtávon egy vegyes korcsoportos napközis csoport is;

• A Villanytelepi Napközi Otthonhoz átkerül adminisztratív szempontból a Bethlen Gábor 10. szám alatt működő Napsugár Napközi Otthon;

• A Malom utcai Zsibongó Napközi Otthonhoz átkerül a Tamási Áron utca 13. szám alatt működő Csicsergő Napközi Otthon, amely eddig a Napsugár Napközi Otthon alárendeltjeként működött;

• A Nicolae Bălcescu utca 2. szám alatt levő Eszterlánc Napközi Otthonhoz átkerül a Wesselényi Miklós utca 15, szám alatt működő Szombatfalvi Napközi Otthon, amely eddig szintén a Napsugár Napközi Otthon alárendeltjeként működött;

• A Tábor negyedi Csillagvár és a bethlenfalvi Kipi-kopi Napközi Otthon megmarad az aktuális besorolással;

Miért lesz három, ami egy volt?

Megkérdeztük, hogy miért volt szükség a három tagintézményből álló Napsugár Napköziotthon jogi intézményként való megszűntetésére, és adminisztrációs feladatainak átcsoportosítására. Mivel Bunta Gyöngyi és Benedek Erika, a volt polgármester és alpolgármester feleségei, valamint Sztojka Veronika voltak az intézmény vezetői, utóbbi kettő a Csicsergő tagintézmény vezetőjeként, felmerült, hogy nem történik-e esetleg politikai alapú „tisztogatás" az új városvezetés részéről.

Lőrincz Edit, az oktatási szakbizottság elnöke azonban elmondta, hogy az oktatási törvény értelmében a 150 főnél alacsonyabb létszámú oktatási intézmények nem működhetnek önálló jogi státusban.

A napközik vezetői és a városvezetés többszöri egyeztetés után arra a következtetésre jutottak, hogy ez a törvény több napközi megmaradását fenyegeti a városban, ezért a Napsugár napköziotthont, annak a vezetőinek a beleegyezésével három részre osztják, így három napközi erősödik meg létszámban, és földrajzilag is indokoltabb lesz ez a fajta az elosztásuk.

A szülők és gyermekek nem fognak ebből érzékelni semmit – közölte az oktatási szakbizottság elnöke. Ugyanazok maradnak az óvónők, személyi változás nem történik. Arra vonatkozóan, hogy mi lesz a volt vezetők sorsa, Lőrincz Edit nem tudott pontos választ adni. Valószínűleg jövőtől visszakapják csoportjaikat, ezt megbeszélik, eldöntik majd egymás közt – mondta. Mindkét óvodavezetőt próbáltuk elérni telefonon, hogy megismerjük az ő álláspontjukat is, de nem sikerült.

− Büszke vagyok az igazgatónőinkre – mondta Lőrincz – hogy ilyen szépen, emberségesen álltak ehhez a helyzethez, amely jogosan válthat ki az emberekből félelmet, kételyeket, és szolidaritást vállaltak egymással, megígérték, hogy segíteni fognak egymásnak. Nem vesznek fel a másik napközik körzetéből gyerekeket, és nem emelik meg a csoportlétszámot sem a többi intézmény kárára.

Bunta Gyöngyi már a sokat kárhoztatott igazgatói versenyvizsgára sem ment el, valószínűleg előre látta, hogy mi fog történni. Az új oktatási rendelet értelmében ebben a tanévben még ő vezetheti a napközit – tudtuk meg Lőrincz Edittől.

Házi feladatot kaptak a tanácsosok

A Waldorf oktatásról is szó esett a hétfői megbeszélésen. Két szülő mutathatta be a szociális és az oktatási szakbizottság tagjainak az alternatív oktatási módszer székelyudvarhelyi bevezetésével kapcsolatos indítványt.

A városvezetés nem zárkózott el az ötlettől, de haladékot kértek a tanácsosok, hogy alaposabban tájékozódjanak az ügyben.

Kósban az egészség, a Peda marad

A nagyobb osztályokban alig történik változás: az általános iskolai hálózat esetében marad a 2016-2017-es tanévben is elfogadott szerkezet, míg a középiskolai hálózat esetében a Kós Károly Szakközépiskola az Egészségügyi Technikummal erősödik, ami eddig a Tamási Áron Gimnázium adminisztrálásába tartozott.

Úgy tűnik, mindhárom félnek jobban megfelel ez a változat. A Kós Károly nemrég megújult infrastruktúrával várja délutánonként az egészségügyiseket, a Tamási pedig megkönnyebbülhet az adminisztrációval járó túlterheltségéből. A kórházzal való egyeztetés a technikum ügyében még hátravan, egyébként eldöntöttnek számít ez a kérdés – tudtuk meg.

Tehát fel lehet szusszanni: a következő tanévben nem változik az oktatás a Pedában, hanem a Kós Károly bővül, a gimi terheltsége pedig apad.

Tanulmány a tanításról

A tájékoztató megjelente előtt írásban faggattuk a városháza sajtóosztályát, többek között az általuk felhozott javaslatokra, a javaslatok alapjául szolgáló tanulmányra, a Mária Valéria-épület jelenlegi tulajdonosára és az épület esetleges jövőbeli felhasználására voltunk kíváncsiak.

A válaszban nyomatékosították, hogy a pedagógia oktatás megszüntetése javaslat szintjén sem merült fel, más javaslatokat nem írtak a válaszban, pedig arra voltunk kíváncsiak.

Ki szerettük volna kérni ugyanakkor az eddigi javaslatokat megalapozó tanulmányokat, különösen olyan dokumentumot, amelyből kiolvasható, hogy térségünk hány szakképesített fiatalnak tud munkát biztosítani. Azt a választ kaptuk, hogy ennek a tanulmánynak az elkészítése folyamatban van, egy külső szakmai csoportot bíztak meg az elkészítésével. Továbbá azt is írták, hogy a városháza a tanulmány eredményeit a kutatás befejezésével nyilvánosságra hozza, részeredményeket, hiányos információt addig nem szeretnének közölni.

A tanulmány felméri a diákok és szülők preferenciáit, a régióban működő vállalkozások humánerőforrás igényeit, valamint az egyes oktatási intézmények humánerőforrását és infrastrukturális felszereltségét összesíti. A tanfelügyelőségtől pedig már be is szerezték az iskolázottsági statisztikákat, olyanokat, mint a diákok létszáma az iskolákban és az iskolákban működő osztályok.

Zavaros ingatlanhelyzet

A Mária Valéria-épület tulajdonjogáról a következő választ kaptuk: a Benedek Elek Pedagógiai Líceumnak helyet adó Mária Valéria épület és a gyakorlóiskola épülete a város tulajdonában van, ugyanakkor a gyakorlóiskolának helyet adó terület több mint kétharmada a református egyház tulajdona, mint ahogy a líceum épületeihez való bejárást biztosító terület is az egyház tulajdonát képezi.

A Mária Valéria épületnek a rendeltetését a székelyudvarhelyi önkormányzatnak nem áll szándékában megváltoztatni, tehát ahogyan most is, a jövőben is oktatási tevékenység zajlik majd benne.

A városvezetés leszögezi: az intézményi hálózat további átszervezésével kapcsolatos döntéseket a városvezetés a stratégia alapján fogja meghozni.

Hátha az nem a leadás napján jelenik majd meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."