Miért nem tiltják már be a gyaloglást?

Javítják az utakat, fel van túrva a város. Végül jó lesz minden, de mire is vágyik úgy igazán az udvarhelyi autós?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

fotó: Soós Róbert
fotó: Soós Róbert
szerkesztoÍRTA: BUZÁS ERNŐ
2017. június 26., 11:38
0 hozzászólás. 

Nagyon jó dolog ez a nyári javítás, leszámítva persze a kialakult kisebb gondokat, mint a Budvár utcai kényszerturizmust és a szállingózó betonport. De a jó cél érdekében türelemmel kell lenni.

Lenne viszont pár további javaslat a fejlesztésre. Az igazi udvarhelyi sofőr viselkedéséből szűrtük le a következtetéseket.

Nincs elég parkolóhely

Mindenki tudja, nem újdonság. Vannak is javaslatok, mondhatni klasszikusak, mint a garázsok lebontása vagy a garázsház-építés. De van itt egy kézenfekvő, olcsó megoldás, amit már részben ki is dolgoztak az úttörő sofőrök, és egyszerre több problémát is megold.

Tele van Udvarhely olyan civilizálatlan pontokkal, amelyek csak kellemetlenséget okoznak. Például akadályozzák a jó hozzáférést a lakásokhoz, meg általában a közlekedést, és rendszeresen takarítanivalót termelnek.

Itt vannak ezek a fűvel, cserjékkel benőtt területek, amelyek arra kényszerítik az embert, hogy embertelen, 1 métert meghaladó távolságokba kelljen leparkolnia a tömbháztól.

Az igazi udvarhelyinek egyszerűen nincs ideje ennyit sétafikálni. Eleve nem azért jár autóval, hogy aztán egész métereket kelljen kutyagolnia. Se haza, se üzletbe. Közvetlen a bejárathoz kellene tudni parkolni.

És ez a minimum

Az optimális az lenne, a parkolási szokásokat elnézve, hogy az autóval lehessen a tömbházlakások előszobájába beparkolni. A zöldterületek helyére lehetne szép, esztétikus betonrámpákat önteni.

Ha esetleg nem megoldható az előszobai parkolás, legalább a hálószobaablakból lehessen beülni az autóba. Így a reggeli, napüdvözlő motorjáratást is egészségesen közel lehetne elvégezni az ablakokhoz, a jelenlegi plusz erőfeszítés nélkül. És nem a lakótértől messze, ahol senki se hallja és szívja a bömböst.

Jelenleg viszont indokolatlanul, sőt felháborítóan nehéz a tömbház tövébe beparkolni és onnan kiállni. Szerencsére az útörrő, innovatív réteg már kidolgozta a gyepen parkolási technikát, de a sár- és porképződés nehezíteni kezdte a tradíciót.

Ide is kellene a beton

A zöldterületek felszámolásával a fák okozta jelentős probléma is megoldottá válna. Komoly gondokat okoz jelenleg ugyanis, hogy egyszerre több lapi is ráhull az autókra.

Félő, hogy felsérti a rozsdaálló bevonatot, vagy takarja a kilátást a szélvédőn. Ez pedig balesetveszélyes. Be kéne tiltani a fákat.

Csak néhány bátor önkéntes végzi jelenleg azt a munkát, amely ezt a gondot ideiglenesen áthidalja. Egy fűrésszel nagyon esztétikusan levágnak mindent a fatörzsről, ami miatt az eredetileg különbözött egy villanypóznától. Így megcivilizálva a fát, egy ideg nem zavar, esztétikus és nem takarja el a teraszokról az autót a tolvajok örömére.

De sajnos ez csak idegilenes megoldás, a fák újra kihajtanak, büdös virágokat képeznek meg ártalmas, káros oxigént kibocsátó leveleket hajtanak.

A megoldás? Beton.

Szép, esztétikus, tartós beton. Sosem kell metszeni, sosem kel öntözni.

Sajnos a legkárosabb elemeket a legproblémásabb eltakarítani a közutakról. Feltehetőleg csak a törvény öklével lehetne kordában tartani a biciklisek és gyalogosok tombolását, minden más kevés.

A cikknek nem tisztje a törvényhozók kioktatása, de lehetnénk mi, udvarhelyiek az úttörők a bajok felszámolásában. Például be lehetne vezetni a páros-páratlan napokat ezeknek az „embereknek" a korlátozására. Vagy a szülőföldön maradás jegyében mindenki ott kellene, hogy maradjon azon az oldalon, amelyen született.

Miért nem beszél senki a korlátlan közúti migrációról? És végül, a legtisztább megoldás az lenne, ha betiltanák a gyaloglást és a biciklizést.

De ehhez előbb kellene a megfelelő infrastruktúra. Például a nagyáruházakban lehetne autóval vásárolni. Ahogy illene. Civilizáltan.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."