Hogyan lesz a nyaralásból rémálom?

Befizettél egy álomutazásra, de rémálom lett belőle? Lejártak a nyaralások. Nem mindenki maradt jó szájízzel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Nyaralas
Nyaralas
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. szeptember 16., 14:10
5 hozzászólás. 

 

Húzod az igát, fizeted a számlát és közben ahol tudsz, spórolsz egy kis pénzt, hogy a kerekerdői flekkenezés mellett – nem mintha az nem lenne jó – egy tengerparti pocakbarnítás vagy egy határon túli tekergés beleférjen a nyári szabadságolásba.

Nyaralas

Ha elérkezik a nyár és a főnök is elengedett, akkor jöhet a jól megérdemelt pihenő. Már csak egy célod van, elmenni minél messzebb. Új tájak, ismeretlen emberek, idegen kultúrák, mindegy, csak új legyen, és ne emlékeztessen az itthoni rohanásra. Ezért az ember joggal várja el, hogy ha nem is rongyrázós az a kirándulás, de színvonalában az itthoni szint fölött legyen.

A nyaralást megoldhatjuk saját tervezéssel is, vállalva némi rizikót. A lecsó közé csapunk és meglátjuk, mit hoz az út. De ha nincs kedvünk a kiszámíthatatlanra, akkor könnyebb befizetni egy szervezett kirándulásra. Kiválasztjuk a helyszínt, időpontot, időtartamot és erre megkaptuk a legideálisabb ajánlatot. Ezután már csak el kell menni és jól érezni magunkat. Elméletileg. De gyakorlatilag

nem ilyen rózsás a helyzet.

 

Első ilyen problémás pontja az utazás. Az esti indulásnál még minden rendben, de a reggeli világossággal érkező melegben s legfőképp megvilágosodás után jövünk rá, hogy ez nem a feltételekben megegyezett légkondis, WC-s, ingyen szendvicses busz.

Nyaralas

Vagyis van légkondi, csak el van romolva, a vécé sem üres fogalom, igaz most raktárként üzemel, a szendvicset pedig nehezen ismerjük fel a száraz kifliben.

De egye fene, ez ne rontsa el a hangulatunkat, fél lábon is kibírjuk csak legyünk már ott. Ezért reklamálunk majd,

ha hazaértünk és ha még lesz akinek.

 

Megérkezés fülig érő szájjal csekkolunk be a szállásra, gondolatban már a habzó hullámok közt fürödözünk. Azaz csekkolnánk be, de itt jönnek a bökkenők.

Nyaralas

Mivel az utazási irodák biztosra szeretnek menni, többször is eladnak egy-egy jegyet, hogy ha valaki visszamondja, akkor se legyen kiesés. Így viszont az is benne van a pakliban, hogy többen is vagytok egy helyre. Szerencsére a vendéglátósnak megvannak a kapcsolatai és szépen leosztanak a szomszédos szállásokra.

 

Máris cirkusszal kezdődik a nyaralás,

ha családtagjainkkal, barátainkkal szeretnénk egy szálláson lenni. És ez még a jobbik eset, mert az is előfordult, hogy a beígért akárhány csillagos szállás helyett omladozó, penészes és pisiszagú szoba fogad, foltos ágyneművel.

A legextrémebb eset, amikor a helyszínen nyoma sincs a szállodánknak. A szórólapot jobban megnézve ébredünk rá, hogy egy kiváló PhotoShop munkát látunk és az apró betűs rész említi – ha említi –, hogy a 2014-es látványtervet sasoljuk.

Nyaralas

Van, amikor jól alakul a kirándulás csak a vége romlik el, amikor szembesülnünk kell azzal a tudattal, hogy repülővel érkeztünk ugyan, de csak ide jegyünk van. Az utazási irodával kötött szerződésünket újra átfutva, már az apró betűs rész is feltűnik. És még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha azt olvassuk, hogy busszal visznek haza, de az is megeshet hogy ez szabad program.

Ám ennél húzósabb esetről olvashattunk: több száz turistát kellett az állam hazautaztasson, ugyanis az őket nyaraltató iroda csődbe ment, amíg a kliensek külföldön voltak. Tehát reklamálhatunk.

Ha hazaértünk és ha van akinek.

Miként kerüljük el ez ilyen kellemetlen kirándulásokat?

A témában Bihari Márta, a Hedon Express irodavezetője látott el jó tanácsokkal. Bihari szerint már az ár hordozza az első intő jelt. Az adott kategóriában a túlságosan alacsony árnál érdemes tüzetesen utánanézni a kirándulásnak.

Félrevezető információ tud lenni a csillagozás is. Ellenőrizzük, hogy a kiválasztott országban például a három csillagos szállás milyennek felel meg nálunk, ugyanis öt csillag és öt csillag között is van különbség – mesélte Bihari. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor az internetet inkább csak információ-szerzésre használjuk, de csak akkor végezzünk foglalást, ha már utaztunk azzal az irodával.

Mindenképp jobban járunk, ha bemegyünk az utazási irodába és szóba állunk velük. Megnézzük, hogy mit ajánlanak és kikérjük az iroda véleményét. Hogy melyik irodát kerüljük el, már nehezebb kiszúrni, de ott, ahol több nagy akcióval is kecsegtetnek, legyünk bizalmatlanok. Ez utalhat arra, hogy ez még egy utolsó próbálkozása a cégnek – figyelmeztetett az irodavezető.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
enisitt
2011-09-16 22:33:08
Ertem szoval ez egy fizetett cikk a Hedon Express utazasi iroda reszerol, hat ez is erdekes reklam
avatar
szasza
2011-09-17 02:49:04
re:
Nem, nem érted. Ez egy élményekre, tapasztalatokra alapozó vélemény, megtoldva néhány jótanáccsal, amit szakmabelitől kért a szerző. Ez meg nem tudom miért lenne reklám.

avatar
enisitt
Ertem szoval ez egy fizetett cikk a Hedon Express utazasi iroda reszerol, hat ez is erdekes reklam
avatar
Soós Róbert
2011-09-17 08:37:22
re:
A cikkben sehol sem írja, hogy a Hedon Express iroda nem ugyanígy csinálja, mint ahogy azt sem, hogy ha a következő nyaraláson nem akarsz így járni, akkor utazz velük. Meg nincs (x) a keretes írás tetején, vagy alján. Tehát nem, sajnos nem fizettek. Ez csak ingyenes szakértői vélemény.
avatar
bbalintl
2011-09-18 17:36:58
És aki még nem utazott egy irodával, az ne utazzon(/foglaljon az inerneten)? És pl a Booking irodájába hogyan menjünk be? Az már megint egy külön kirándulás lenne...
avatar
lajosfia
2011-09-19 11:40:32
Jótanács
Tanácsolok én Nektek valamit. Ne tengerpartról álmodozzatok, hanem előszö gyertek haza. Évtizedekig álmunk volt, hogy Erdélyországot lássuk. Ez éveben elmentünk "haza" egy hétre. Összefoglalva: egy csoda volt. Udvarhely Orsi panziójában táborozva, egy hétig jöttünk-mentünk mindenfele, és kevés volt természetesen. Ha a Jóisten megsegít, újra megyünk, de Ti is gyertek a Balatonhoz, a Velencei tóhoz, itt nem hiszem, hogy becsapnak Benneteket!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."