Saját sírját ássa az egészségügy?

Meddig képes működni egy olyan rendszer, ami még a minimális ellátást sem mindig biztosítja? Lehet, ha már fel is adta, inkább a magánrendelőbe irányít.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

egeszsegugy0211
egeszsegugy0211
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. november 02., 16:10
6 hozzászólás. 

Nem vagyok az egészségügyben jártas: nem értem mi, hogyan működik, mikor mit kell csinálni, de úgy érzem, ez nem is az én feladatom. Nem sűrűn adódik olyan helyzet, hogy a fehér köpenyeseket kelljen keresnem, de most éppen adódott: a lábujjam úgy gondolta, elkap egy kis vírust, jobb belátásra kéne téríteni. Józan ésszel gondolkodva

első utam a szakorvoshoz vezet.

 

Elvégre ő foglalkozik ezzel, nem is kérdés, hogy neki kell megmutatni a problémát. Itt jön az első meglepetés: nem úgy van az, a családorvos az első. Ő megállapítja azt, ami egyrészt nyilvánvaló, másrészt pedig a szakember is ugyanúgy ránézésre tudja, majd visszaküld ugyanoda.

egeszsegugy0211

Logikát ugyan nem látok benne, de legyen: fő az egészség. Az már meg sem lep, hogy mindkét helyen közel egy héttel előre kell iratkozni – legalább arra jó az egész, hogy elfeledhetjük a várakozást meg a hosszú sorokat.

A doki visszahív másnapra egy beteget: „Tetszik tudni akkor: pizsama, egy napra étel, wc-papír és egy jó meleg takaró, mert holnap pont nem lesz fűtés". Ezek után már meg sem lep, hogy nincs eszköz, amivel dolgozzanak, így inkább magánrendelőben fogad.

 

Itt már más világ van.

 

Valahogy jobban működik az egész. Meg egyáltalán: működik. Rövid várakozás után kedvesen fogadnak, elmondják mi fog történni, majd tíz perc alatt le is jár a mini-műtét. A végén néhány jó tanács, „jöjjön vissza, mutassa meg". Számla, öröm és búcsú.

És mi a különbség a kettő között, azon kívül, hogy a második opció működik? Fizetni kell érte – vágják rá sokan. Igen, valóban fizetni kell. Akárcsak az állami „ellátásért". Amiért havonta nem jön számla róla (egyébként jön, csak nem nekünk) és nem kell egy kasszához elcsoszogni, attól még az állami egészségügyi rendszert is mi fizetjük. Ráadásul kétszer, mert ha a közelébe kerülünk, és konkrét ellátásról van szó, akkor óhatatlanul lesznek járulékos költségek. A könnyen csúszó borítékokat nem is említem, az úgyis csak mese, nem is létezik ilyesmi.

Persze az állami egészségügyet nem lehet egyszerűen kidobni az ablakon. Sokszor eléggé hullaszaga van, de sokan ebbe kapaszkodnak. Ugyanakkor ha wc papír, takaró és szép fehér borítékok helyett a kezelés árát feltüntető számlára költenénk a pénzt, talán még jobban is járnánk. Egészségügyileg mindenképp. És az lenne a lényeg.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ronhoonee
2011-11-02 19:12:59
Ird ki h melyik maganrendelo kert fel erre a cikkre, koszi:) csak kivancsisag:)
avatar
jugin
2011-11-02 20:06:50
szerintem is ennek a cikknek 1 picit preferálás illata van, azért nem kell egészségügyben dolgozni, hogy meg állapítsuk nem ennyire rossz azért a helyzet (tény, hogy nem rózsás)...
avatar
szasza
2011-11-02 20:56:44
re:
@ronhoonee: Egyik sem, de tényleg:)

Annyi az egész, hogy nagyon ritkán kerülök ilyen szinten kapcsolatba az egészségüggyel s eléggé meglepett. Hall az ember mindenfélét, de kb. ilyen hatással volt rám. Lehet én vagyok túl naív :)

@jugin: Az igazsás mindig középen van és az első élmény mindig a legerősebb

avatar
ronhoonee
Ird ki h melyik maganrendelo kert fel erre a cikkre, koszi:) csak kivancsisag:)
avatar
molter
2011-11-03 09:06:53
Kicsit feluletes cikk. Tudom, ez csak egy sztori, viszont vizsgalod is a temat, meg nem is.
avatar
szba
2011-11-03 11:03:43
sajnos ez így igaz. egyik végleté a gyors, hatékony, kedves ám számlába kerülő ellátás; a másik végleté pedig a lassú, sorbanállós, korrupt, figyelmetlen, életveszélyes, stb. ellátás.

nem kell egy magánrendelőt reklámozni ahhoz, hogy el lehessen dönteni, melyik szolgáltatás (állami/magán) hova tartozik és mi az előnye-hátránya.
avatar
ijano
2011-11-05 08:24:35
Na ne már....Ennek a cikknek egy kicsit tápos hangzása van !Idézem a cikk íróját:
Valahogy jobban működik az egész. Meg egyáltalán: működik. Rövid várakozás után kedvesen fogadnak, elmondják mi fog történni, majd tíz perc alatt le is jár a mini-műtét. A végén néhány jó tanács, „jöjjön vissza, mutassa meg". Számla, öröm és búcsú.
Na ezt ha valamelyik családorvos megcsinálta,akkor megkérlek írd ki a nevét,mert ezt el nem hiszem!A mai időkben úgy van,most egy kicsit felvilágosítalak,hogy elmész a családorvoshoz,népi nyelven fogalmazva,egy keléssel,ő rád néz és azt mondja,hogy menj a sebészhez vagy a sürgősségre és majd ott elintézik!Megírja a beutalót vagy nem, te elmész a sürgire,ott meg jól lebasznak,hogy nekik ehhez semmi közük,ami úgy is van,mert egy kelés eltávolítása nem a sürgősség dolga!
Megkérem a cikk íróját,hogy nyugodtan kiírhatja annak a családorvosnak a nevét aki mindezeket elvégzi,elvégezte és felterjesztjük valamilyen díjra! :shock:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."