A romló város: amikor a guberálók után kell takarítani

Állandó problémát jelentenek a szemétszállító cégnek, mert még szemetesebbé teszik azt, ami amúgy is az. Mocskosság, pofátlanság.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Szemetes szemetesek
Szemetes szemetesek
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. november 08., 15:33
16 hozzászólás. 

Ha végigjárjuk a város hulladékgyűjtő pontjait, megértjük, hogy a szemétszállító AVE Hargita ügyvezetője miért állítja: a guberálók nagy problémát jelentenek a cégnek. Tóth László igazgató hírportálunk kérdésére kifejtette, hogy hatalmas gondot jelentenek azok a szemétben turkáló személyek, akik egy-egy tárolóedény tartalmát a bekerített tárolóban vagy annak területén kívül szétdobálják és otthagyják.

Ősz lévén, egy másik jelenség a tömbházak környékéről összesepert zöldhulladék elhelyezése a tárolók mellett. Ezt tudja kezelni a cég, a guberálókkal már nehezebb.

Szemet

Fotó: Kakasy Botond

Terepszemlénk során megtekintettük, hogy az ilyen tárolóknál „hogyan zajlik az élet". Azt már a mindennapokból is tudjuk, hogy a gondosan zacskóba csomagolt háztartási hulladékot a tárolóig sem kell elvinni , mert azt  a konténerek előtt már elkérik az erre „szakosodott" gyerekek.

 

Ami egyeseknek szemét, az másoknak érték

Sovány vigazsz, hogy nem csak néhány popsztárral vagy világmegváltó elmélettel vagyunk így, hanem a szemetünkkel is.  A szegénység  oda vezetett, hogy egyes családok a szemétből kell kivegyenek „újrahasznosítható" dolgokat. A baj csak az, hogy a guberálók után a környék - tisztelet a kivételnek, mert ilyen is van - úgy néz ki, hogy rossz ránézni.

Szemet

Tóth elmondta, hogy a cég munkatársai naponta két-három alkalommal is végigjárják a város területén levő 35 gyűjtőpontot, eltakarítják a szemetet, kisepregetik a tárolót, de sokszor nem telik el tíz perc vagy negyedóra, s újból hasonló állapotok uralkodnak. A legproblémásabb helyek a Lakatosok utcai tárolók (az esővíz-elvezető mellett, a Napkelet lakóparknál). Itt olyan is történt, hogy a guberálók fenyegették meg a cég munkatársait, holott az is előfordul, hogy

a guberáló és a takarító munkás egy helyen laknak,

tudjuk jól, hogy hol. Tóth szerint a megoldást a földbe ásott konténerek jelentenék, de azok nagyon sokba kerülnek, illetve az, ha a rendőrség esetleg sűrűbben látogatná ezeket a helyeket és felszólítaná a guberálókat a civilizált viselkedésre.

A városban felállított szelektív hulladéktárolókkal sokszor az a baj, hogy a figyelmetlenség miatt összekeveredik bennük a műanyag a papírral vagy az üveggel.De az is előfordul, hogy egyesek a háztartási hulladékot egyszerűen csak lerakják a fémkonténerek mellé.

A kóbor kutyák is igen aktívak ezen a terepen, s néha bámulatos a "technikájuk", illetve a kreativitásuk: amint képünk is mutatja, a frissen vágott bárány bőre – bármilyen hihetetlen – ki tud kerülni egy szeméttárolóból. De vajon miért teszik azt oda az emberek?

Szemet

Az őszi lom(b)talanítás utóhatásai közé tartozik az, amikor a lehullt, száraz faleveleket a tárolók mellé gyűjtik össze a lakók. Tóth szerint ez így is van rendjén, cégük a lakószövetségekkel együttműködve elszállítja a száraz avart, ágakat. Két hete például egy hétvégén 4-500 köbméter száraz növényi hulladékot szállítottak el. A Bethlen-lakótelepen (ahol több helyen ismét fel van gyűlve a növényhulladék) holnap, november 8-án lesz újabb gyűjtés.

 

Egy kép „mindenkiről"

Végezetül pedig álljon itt ez a kép. Az 1918 December 1 és a II. Rákóczi Ferenc utcák között, az újraaszfaltozott parkoló mellett készült fotó: a parkoló közepén szeméttároló van.

Szemet

Az autó hónapok óta (nem túlzás!) a zöldövezeten parkol, holott a nyáron hatalmas, vonalazott parkolót „kaptak" az ott lakók, mellette pedig rendszeresen ezt lehet látni: a szemétből kiszedett dolgokat a guberálók kb. tíz méterrel odébb „fogyasztják" és rendszeresen ez marad utánuk. Romlik, illetve rothad, bűzlik a város néhány pontja.



16 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
namivan
2011-11-08 15:50:27
Miert nem lehet hatalmas lakatot tenni a tarozok ajtajara, a kukakat a racsokhoz huzni es a racsokon mell magassagban kukas zacsko meretu lyukakat vagni? Ebben az esetben csak az illetekeseknek lenne kulcsa az ajtohoz, mindjart megszunne a kukak korul a nyuzsges mert nem tudnanak hozza ferni a szemethez. Olcso egyszeru megoldas.
avatar
balintek
2011-11-08 20:28:08
Kedves Zoltán,

Szomorúnak találom azt, amikor valaki a szegények és a társadalom legalján levők ellen ír uszító cikkeket. Kilökjük őket a peremre és még rajtuk verjük el a port... Nem kívánom senkinek, hogy a kukából kelljen éljen + ilyen cikket írjanak róla. Mások nyomorúságának megugatásával keresni a kenyeret... mocskosság. pofátlanság.
avatar
floorko
2011-11-08 20:39:11
re:
A Lakatosok utcabol gyakran a Szabok utcaba viszem a szemetet, hogy ne kelljen az emlitett kuka guberaloival konfruntalodjak. Az egesz napjukat ott toltik, keregetnek, a kornyek folyamatosan szemetes. Nem kell olyan erosen sajnalni oket, parfumre es mobilra mindegyikuknek van penze.
avatar
boti
2011-11-08 21:02:08
re:
avatar
balintek
Kedves Zoltán,

Szomorúnak találom azt, amikor valaki a szegények és a társadalom legalján levők ellen ír uszító cikkeket. Kilökjük őket a peremre és még rajtuk verjük el a port... Nem kívánom senkinek, hogy a kukából kelljen éljen + ilyen cikket írjanak róla. Mások nyomorúságának megugatásával keresni a kenyeret... mocskosság. pofátlanság.


Hol van itt uszítás? Ki lökte őket a peremre? Egyáltalán mikor voltak ők középen? Megugatás? Na ne vicceljünk!
Azt már le se írom mit tartok mocskos és pofátlan dolognak.
avatar
jony
2011-11-09 00:23:52
Hát kedves Zoltán
Én személy szerint két dolgot gyűlölök a fajgyűlöletet és a második a védenceid mert ők nem azért élnek így mert ez van nekik megírva hanem mert ez az ők életformájuk.
Az átlag ember minden javát kuporgatja, hogy tudja járatni óvodába, iskolába a gyerekét ők pedig pl. Kovászna megyében ételjegyet kapnak ha jár a gyerek óvodába.
Szerinted jól van így.
avatar
jony
2011-11-09 00:28:17
"balintek"
Bocsi a címzést szerintem nem is Zoltánnak kell címeznem hanem balintek
avatar
manci pacio
2011-11-09 01:35:01
Ha nem hoz értékítéletet, hanem csak bemutatja a tényeket, akkor nem bántott volna senkit a cikk. De a tudjuk jól, hol laknak, mocskosság, pofátlanság jellegű megjegyzésektől elmegy az ember kedve az elolvasásától. Tényleg az, de hadd döntsem el én, az olvasó, hogy mit gondolok erről. Az meg hab a tortán, hogy a szelektív kukában figyelmetlenség miatt összekeveredik a műanyag az üveggel. Ki nem figyel oda? A műanyag vagy az üveg? Itt a következő pellengérre állítható téma. Véletlenül sem a középosztály kasztja a hibás. Csak a cigányok és a szegények hibáznak.
avatar
Habokocska
2011-11-09 02:28:43
Nem csak a guberálókkal van baj! Annó még valamikor nagyon régen az egész úgy indult, hogy minden szemét tározóhoz ilyen sörnyítohoz hasonló vaskos kulcs darab volt, de őszintén kinek van még meg otthon? Hányan visszük le a szemetet úgy, hogy az a kulcs nálunk van? Igen baj van a guberálókkal, a kóborkutyákkal de sajnos velünk is!
avatar
bkati
2011-11-09 11:26:37
Valo igaz, nagyon regen adtak minden csaladnak egy kulcsot a hozza kozel allo szemettarozohoz. De kenyelem szempontjabol nem sokan hasznaltak a kulcsot, az ajto nyitva lett felejtve. A masik dolog az hogy ahogy vonulnak vegig az egyik tarozobol a masiba az uton, jatszoteren szetszorjak azt ami mar nekik is szemet es ezt bizony ritkan takaritja ossze valaki. Igy van ez a Szabok utcai tarozotol a Gyozelem utcai garazsok mellett levo tarozo szakaszon is.
avatar
szba
2011-11-09 14:37:00
re:
avatar
namivan
Miert nem lehet hatalmas lakatot tenni a tarozok ajtajara, a kukakat a racsokhoz huzni es a racsokon mell magassagban kukas zacsko meretu lyukakat vagni? Ebben az esetben csak az illetekeseknek lenne kulcsa az ajtohoz, mindjart megszunne a kukak korul a nyuzsges mert nem tudnanak hozza ferni a szemethez. Olcso egyszeru megoldas.


hibás gondolkodás. nem az a megoldás, hogy bezárjuk a kukát, csupán rendre van szükség. a szeméttározó lényege, hogy szemetet tárolj benne.. nem pedig egy kincsesláda, aminek szétdobigálod a tartalmát, még ha számodra kincs is van benne. magyarul: a guberálóknak nincs keresnivalójuk ott, el kell távolítani őket onnan és különböző büntetésekkel megnevelni.
az, hogy ők erre szorulnak egy teljesen más kérdés, amit szintén meg kell oldani, de viszont más fejezetbe tartozik, aminek szvsz semmi köze nem szabad legyen a kukák tisztaságához.
avatar
pktibi
2011-11-09 22:29:39
Katasztrofa a Szabok utcaban a patak mellett levo szemettarolo,a kukazok kiulnek a patak melle,szemetet valogatni es ami nem kell azt a patakba dobjak,vagy szetdobaljak a kuka korul.A tavaly egy-egy nagyobb eso alkalmaval a viz elvitte de most meg az sincs.Jo volna valami megoldast talalni,foleg most,hogy egy komoly fittneszpalya lesz a kozelben.
avatar
mekkmester
2011-11-10 08:54:48
re:
avatar
manci pacio
De a tudjuk jól, hol laknak, mocskosság, pofátlanság jellegű megjegyzésektől elmegy az ember kedve az elolvasásától.

Sajnos attól, hogy az ujságíró esetleg nem írja le, a tények nem változnak. Túlnyomó részükről tudjuk, hol laknak, pofátlanul szétszórják a mások által összegyájtött szemetet, és igen, mocskosságot csinálnak.


avatar
mekkmester
2011-11-10 09:14:24
Anno az egyik magyarországi kisvárosban dolgoztam, ahol időnként hajléktalanok jelentek meg a város különböző pontjain. Szerintem más városokból jöhettek, mert nem volt jellemző az állandó jelenlétük.
Többek közt a templom bejáratánál is kéregettek, hiszen tudták, hogy bent az irgalmasság cselekedeteit (is) hangoztatják.
Egyszer viszont a mise végén a pap megkérte a híveket, hogy -bár tudatában van, hogy főleg egy pap szájából brutálisan hangzik- NE adakozzanak az ott kéregetőknek. Ugyanis, ha már ott voltak, a szemetüket ott szórták el, sőt, az oldalajtónál engedték el a biológiai anyagcseréjük végtermékét is.
És ez a nagy probléma, hogy -bár elviekben senkit sem zavarna a guberálás sem- nem tudják /vagy nem akarják/ azt civilizáltan végezni. Kicsit alakulhatnának a többségi társadalom rendszeréhez.
avatar
mekkmester
2011-11-10 09:15:07
Ha egy ragadozó elejt egy vadat, engedi, hogy a maradékot dögevők és egyéb állatok fogyasszák el, de csakis amiután ő és csládja/falkája jóllakott. Mert ő dolgozott meg érte.
Az erdőben élő medve senkit nem zavar, de ha a paraszt zabvetését dézsmálja, vagy a háziállatot elviszi, akkor csapdát állít neki, és nem számít, ha kegyetlen módszer, csak hatékony legyen.
És lehetne sorolni a példákat. Mindig is volt egy rendje a világnak és benne jól meghatározott helye az élősködőknek. Viszont mára annyira "civilizáltak" lettünk, hogy mindenkit, és mindent védeni kell.
Vajon merre vezet ez a civilizáció?
avatar
jocoka
2011-11-10 10:33:28
Nekem erről az a véleményem,hogy ahol nincsenek guberálók (illetve vannak, de civilizáltan viselkednek)az a többségi társadalom érdeme.
avatar
Milan Yorgi
2011-11-13 13:22:17
re:
avatar
namivan
Miert nem lehet hatalmas lakatot tenni a tarozok ajtajara, a kukakat a racsokhoz huzni es a racsokon mell magassagban kukas zacsko meretu lyukakat vagni? Ebben az esetben csak az illetekeseknek lenne kulcsa az ajtohoz, mindjart megszunne a kukak korul a nyuzsges mert nem tudnanak hozza ferni a szemethez. Olcso egyszeru megoldas.


Nagyon jo otlet,helyeslem! Hatha ,esetleg olvassa "valaki olyan" es alkalmazna esetleg eme remek es egyszeru megolast :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."