Kábelek fojtogatják Székelyudvarhelyt

Nem csak zavaró, de felesleges is a sok vezeték, amitől modern dzsungellé válunk. Sőt, egy részéről azt sem lehet tudni ki és mire használja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

kabel1711
kabel1711
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. november 17., 15:38
3 hozzászólás. 

A jelenség nem Udvarhely-specifikus, de itt is ugyanolyan zavaró, mint bárhol máshol. Igen, a modern dzsungelről, a kábelrengetegről van szó. Ha a városban sétálunk, a kábelek tömkelege mindenhol felfedezhető. Lógó vagy kifeszített, használt vagy használaton kívüli, mind a város összképét rombolja.

kabel1711

Fotó: Kakasy Botond

Ez egy szükséges rossz, de ma már elkerülhető lenne. A felszámolás helyett nálunk inkább ennek tetézése a jellemző. Ez látszik abból is, hogy az oszlopokon sokszor még több tíz méter kábel van feltekerve. Feltételezem, az adott szolgáltató a későbbi terjeszkedés és az egyszerűbb megoldás reményében hagyja az oszlopon, rondítva az összképet.

kabel1711

Hogy a több tíz éve kihúzott kábelek közül rengeteg lóg feleslegesen, bizonyítja az is, hogy a nemrég elkészült körforgalomnál elköltöztetett villanyoszlopon is számos olyan vezeték volt, amit egyik szolgáltató sem vállalt fel saját tulajdonaként.

Nem lehetett tudni, hogy honnan hova megy, és milyen célt szolgál. De pontosan a körforgalom építése eredményezett egy megoldást a kábelrengeteg eltüntetésére, ugyanis a legtöbb cég már a föld alatt kialakított csatornában helyzete el vezetékeit.

 

Ha már a föld alatt járunk,

be kell látnunk, ott is elég nagy a kuszaság. Számos helyen vezették már régen is a magasfeszültségű kábeleket a föld alatt, amelyek pontos helye az idő múlásával homályba veszett.

Ezért történhetett meg az, hogy a városi park felújításánál a terület rendezésekor a földmarkoló gép a térképen nem szereplő, vagy nem oda bejelölt magasfeszültségű kábelt szakított el, ezzel áramkiesést okozva a város jelentős részének.

Hasonló jelenetnek voltak tanúi a városi strandon azok a munkások, akik a jégpálya területét készítették elő. Akkor szerencsére még a kábel megsértése előtt leállították a földmarkolót.

Ezt a sort folytathatnák azzal az a kadicsfalvi aszfaltozási munkálattal is, amikor az Infopress nyomdát árammal ellátó kábelt szakította el az erőgép, mert az nem volt elég mélyen a földben.

kabel1711

Az oszlopokra visszatérve még mindig felfedezhetünk a valamikori Ati Kft. matricájával ellátott elosztó dobozokat. Ez a cég sem az elmúlt években szűnt meg, illetve alakult át.

Ha már az oszlopon felejtett dolgoknál tartunk, akkor mindenképp mosolyt csal az arcunkra a dupla lámpa. Az új izzók felszerelésekor vagy elfelejtettek szólni a munkásoknak, vagy jobbnak látták nem bíbelődni a régi égőkkel és foglalataikkal, így azok most is ott figyelnek.

Azt, hogy mennyire vannak számon tartva a kábelek, vezetékek vagy csövek, jól jelzi a néhány éve az ivóvízszolgáltató által készített felmérés is. Ekkor a város területén levő tűzcsapok állapotát akarták felmérni, azonban nagy meglepetésükre az általuk jegyzett száz-egynéhány csap helyett több mint kétszázat találtak.

Ezek olyan jelenségek, amelyek bennünket, udvarhelyi lakosokat leginkább csak közvetve érintenek, de elgondolkozhatunk azon, hogy ha ilyen átgondoltság és rend van a kivitelezésekben, akkor mi lehet azok fejében, akik ezt kitalálják, engedélyezik és elfogadják.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
persze
2011-11-17 19:53:06
az osszetekert kabelek a poznan, az uvegszalkabelek...s ha a kedves cikkiro tudni akarja akkor nem a terjeszkedest szolgaljak, hanem "rezervanak"hasznaljak szakadas esetere!
avatar
boti
2011-11-18 12:37:39
Semmi baj, ha "rezerva", csak akkor tartsák a raktárban. Majd ha szakadáskor csere van, akkor kerüljön az oszlopra.
avatar
Sonka
2011-11-18 14:35:34
re:
avatar
persze
az osszetekert kabelek a poznan, az uvegszalkabelek...s ha a kedves cikkiro tudni akarja akkor nem a terjeszkedest szolgaljak, hanem "rezervanak"hasznaljak szakadas esetere!


Szép magyar szakszó : rezerva:)
Viszont a hozzászólónak igaza van, a kedves ujságíró megpróbálhatna létrán állva behegeszteni 8-24 esetleg 96 db optikai szálat 0,2 nanométeres pontossággal... Szerintem ezen müvelet elvégzése után nagyonis támogatná a 'bucla'-kat, hogy érjen le a szál két vége a földre...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."