A romló város: múló klubhűség zöld mezben

Szegényebb lett Udvarhely politikai palettája? Vagy csak átalakulás történik? Mit jelentett majd négy év zöld mezben? Háttér.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Zöldek
Zöldek
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 14., 17:30
5 hozzászólás. 

A zöld vagy zöld-fehér mezes focicsapatok sok szurkoló szimpátiáját el szokták nyerni - a Ferencváros, a Celtic Glasgow, a Sporting Lisszabon, a Panathinaikosz, a Betis Sevilla, a Werder Bréma, a Bécsi Rapid... Sorolhatnánk.

itthon_kozelet/zold0214

Székelyudvarhely politikai focipályáján egy ifjakból álló csapat öltözött zöld mezbe 2008 tavaszán – így kezdődött a történet, s úgy folytatódott, hogy honlapot indítottak, vitáztak, kampányoltak, egyfajta harmadik útként határozták meg magukat a helyi RMDSZ és a Szász Jenő által irányított Polgári Párt között.

A zöldmezes focicsapat zsebre is vágott néhány hét alatt annyi szimpátiát, hogy a június elsejei helyhatósági választásokon jelöltlistájukból (Hajdó Csaba, Zilahi Imre, Dósa Barna, Jakab Attila, Bán János, Nagy Levente, Balázs Ferenc, Tamás Tünde-Stefánia, Vajda Róbert, Hajdó Noémi) az első kettő

be is jutott az önkormányzatba,

ahol a másik két szervezet 9, illetve 8 mandátumot szerzett, tehát enyhe tulipános fölényről beszélhettünk.

Aztán zöldek alpolgármesteri székhez jutottak Zilahi Imre személyében, azonban a következő év őszén az időközi választások (2009. szeptember 27) átírták a felállást. A listájukra új és régi-új arcok is kerültek, a következő sorrendben: Jakab Attila, Dósa Barna, Derzsi László, Sarkadi Zoltán Gábor, Hajdó Csaba, Kusztura Szabolcs, Tamás Tünde-Stefánia, Derzsi Eszter és Nagy Levente, azonban mindössze a listavezető Jakab Attilából lett önkormányzati képviselő.

 

Az új (patt)helyzet

Az időközi választásokon a két nagy döntetlent játszott (9 RMDSZ-es, 9 MPP-s képviselő) s ez azt hozta, hogy Jakab a mérleg nyelve, vagy ha úgy tetszik, játékvezető tudott lenni a tanácsban. Azt is jelentette az új felállás, hogy a zöld csoport véleménye, elképzelései igen markánsan képviselve voltak a helyi politikai csatározásokban – olyan ez, mint a les a fociban, hogy a játékvezetők döntik el, hogy az volt-e vagy nem.

Az UFF elnökeként tevékenykedő Jakab Attila így egyre több városlakó szimpátiáját nyerte el, mert nem kellett tartania magát az ún. frakciófegyelemhez, s tanácsülési szavazásnál nem kellett egy bizonyos személy utasítását követnie, netán előtte telefonon konzultálnia, hogy az ő véleményét "aprobálja-e" a főnök. Ezért tűnt úgy, hogy némi friss levegő fújt be a poros udvarhelyi szél a városháza tanácstermének ablakán.

Apropó por: zöldmezes fiataljaink az ilyen és ehhez hasonló dolgokkal próbáltak foglalkozni, hiszen akkoriban a por az tényleg felháborító mennyiségben keringett és szállt Udvarhely utcáin, átvitt értelemben is. Választási programjuk szépen nézett ki, ám azon, hogy ebből mennyit sikerült megvalósítani, hadd rágja át magát a kedves olvasó (is).

Mi megtettük, és fedeztünk fel változásokat, igaz, a legtöbb dolog mégis mozdulatlan volt – az elmúlt négy év helyi közélete nagyrészt a személyeskedésektől volt hangos, az odamondogatós sajtótájékoztatóktól, a polgármesteri hivatal részéről szajkózott megvalósításokról, amik látványos avatásokban öltöttek testet.

Eközben a választópolgárok pedig még jobban eltávolodtak a helyi közélettől, s oda kerültünk, hogy a város hangulata annyira megromlott e tekintetben, hogy manapság önkormányzati

képviselőnek lenni egyáltalán nem menő,

sőt – ha lehet így fogalmazni – lassan közutálatnak örvend az egész testület. Mentségükre lehet mondani, hogy ez korábban is így volt, a négyévenként felállt tanács tagjai előbb-utóbb megcsömöröltek a csatározásoktól, s ha nem ragaszkodtak túlzottan a tanácsosi bérhez, vagy nem kötődtek szorosan egy-egy, a helyi és a megyei önkormányzat között lavírozó, a politikából élő személyhez és nem ez volt a hobbijuk, akkor hagyták a francba az egészet.

A Jakab által képviselt zöldekre pedig egy picit úgy tekintett a közvélemény, hogy ezek egy kicsit másak, a szó jó értelmében: zöldövezetekről, szeméttelep-bezárásról, bicikliútról beszélnek, és ezek megvalósításához kötik az egyik vagy másik fél támogatását.

Aztán vasárnap jött a hír, hogy a Zöld Párt helyi szervezete feloszlik, kedden meg az, hogy Jakab lemond a tanácsosi mandátumáról és a jövőben az időközben párttá lett, Tőkés László nevéhez fűződő szervezethez csatlakozna.

A kérdés pedig itt nagyon adja magát: miért nem volt jó a Zöld Párt eddigi tevékenysége, miért kell eltűnnie úgy, mint a medvehagyma a Kerekerdő aljából, miért van az, hogy manapság egyetlen épkézláb városfejlesztési vagy jobbá tételi terv nem létezik politikai átitatódás nélkül?

Mint növénytanból és a hétköznapok tapasztalataiból tudjuk, a zöldségek nagyon sok vitamint tartalmaznak, amik nélkülözhetetlenek a szervezet jó működéséhez. De ha nem vigyázunk rájuk, nem tároljuk megfelelően, könnyen megromolhatnak, s a romlott zöldséget megenni sem jó.

S az olyan focicsapatoknál, mint a Ferencváros vagy a Celtic Glasgow, alapvető követelmény a klubhűség és az elkötelezettség. S ha már klubhűségről beszélünk, a helyi szurkolók valószínűleg örvendenének annak, ha a csapatoknál a klubhoz, tehát Székelyudvarhelyez való hűség és elkötelezettség lenne a meghatározó.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
molter
2012-02-14 21:03:59
Most komolyan: ez a romlo varos-elheto varos kombo meg mindig all? Kimeritik lassan az irhato cikk fogalmat.
Vagy irhatatlanet...
avatar
konzervativ
2012-02-15 12:22:33
"Az UFF elnökeként tevékenykedő Jakab Attila így egyre több városlakó szimpátiáját nyerte el, mert nem kellett tartania magát az ún. frakciófegyelemhez, s tanácsülési szavazásnál nem kellett egy bizonyos személy utasítását követnie, netán előtte telefonon konzultálnia, hogy az ő véleményét "aprobálja-e" a főnök." Óriási mellélövés!!!
Éppen Jakab Attila volt, akinek "konzultálnia " kellett állandóan a zöld érdekcsoporttal. (Hajdó, SP és társaik). A liccs-loccs, szűk érdekérvényesítés meg is hozta az eredményét: 2008-ban két mandátum, egy évre rá már csak egy mandátum. És többek között ezért kellett kiszállni a zöld hajóból, mert idén egy mandátum sem lett volna. Jakab Attila amúgy nem lenne helytelen, ő is szabadulni szeretne a bagázsától, de úgy tűnik, az EMNP-ben sem fog tudni.
avatar
elegemlett
2012-02-15 13:29:55
süllyedő hajó
@konzervativ: kik szoktak menekülni a süllyedő hajóról? - elsőként a patkányok jelezték régen, ha léket kapott a jármű...
Egyébként ez volt az egyetlen logikus lépés részükről: bezárni a boltot, mielőtt kiderül, kinek milyen hasznot hajtott. Aztán a választásokig hátha elfelejtik a választók, hogy mi volt régebb.
avatar
kisjoco
2012-02-15 14:05:13
Drága cikkíró úr, hogyan lehetett kifelejteni a csapatok felsorolásánál a Zetelaki Fenyőt??? Zöld-fehérek vagyunk, a Fenyőért élünk-halunk, hujj-hujj, hajrá!
avatar
vogul
2012-02-15 15:16:29
Hát igen. Legyen az szövetségi, polgári, néppárti, zöld : mindenki a politikából akar megélni. Pedig az, hogy egy közösség, egy szavazóbázis bizalmat szavazott egy politikusnak, óriási tisztesség (kellene legyen). Főleg egy ilyen kisvárosban, ahol a jó gazdálkodó szellemet kellene megcsillogtatni. De hát, mindig elfelejtem, ez a Balkán.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."