Itthon » Közélet

Parkolóházak épülhetnek a lakótelepi garázstömbök helyére

Nem egyik napról a másikra, de ez a vízió: a lakótelepi garázsok helyére többszintes parkolóházak épülnének. A parkolás jövőjének zenéje.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

garazs1
Többen férnének el ugyanazon a helyen
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. március 07., 14:44
1 hozzászólás. 

A februári rendkívüli tanácsülésen szóba kerültek az állandó problémát okozó parkolási gondok, főleg ami a lakótelepeken való nehézségeket illeti.

Vannak visszás helyzetek is, mert elvileg a cégautóval nem szabadna a lakótelepek közterületein parkolni, de vannak olyanok is, akik személygépkocsiként használnak nagyobb méretű járművet.

A problémára reagáló Gálfi Árpád polgármester néhány szóban vázolta a tanácsülésen az elképzeléseket: első lépésben a lakótelepeken, később a város más részein is a meglévő garázstömbök helyére többszintes parkolóházakat építtetnének befektetők, illetve majdani működtetők segítségével.

garazs2

A probléma nagyon sok városlakót érint közvetlenül, nem csak az autótulajdonosokat, hanem azokat is, akiknek le kell lépniük egy túlzsúfolt járdáról és azokat is, akik elől egy játszótér bejáratát állja el egy parkoló autó – tulajdonosa pedig arra hivatkozik, hogy másutt nincsen hely. Mindezek a dolgok a jóérzés kérdéskörébe is beletartoznak, de erről majd máskor.

Megkerestük Jakab Attila városmenedzsert, akitől adatokat kértünk, és azt, hogy konkrétabban is megfogalmazza az elképzeléseket.

Több mint ezer garázs 45 tömbben

Mint megtudtuk, a városban összesen 45 közterületre épült, kisebb-nagyobb garázstömb van, nagy részben kis méretű, szűk területű tömbökben. A közterületekre épült garázsok száma meghaladja az ezret, a sok kisebben kívül van egy nagyobb, a Bethlen-lakótelep felső részén végighúzódó nagy tömb, amelyben több mint 130 garázs van.

garazs3

A polgármesteri hivatal első körben ezek közül három ilyen garázstömböt szeretne kijelölni, ami megfelelne a többszintes parkolóházak számára, főleg a Tábor és a Bethlen negyedben.

Hányan férnek el?

Végeztem egy felmérést a lakóhelyem közelében: a Tavasz sétány és a Függetlenség sugárút közötti (a 10-es és 12-es számú, tízemeletes tömbházak közé a nyolcvanas években épült) pléhgarázstömbben pontosan 18 garázs van, tehát elméletileg ennyi autó is van benne.

Azt persze nem tudom, hogy mennyi van a garázsokban, hogy azokat használják-e egyáltalán, vagy rendeltetésüknek megfelelően gépjármű van-e benne vagy egyéb.

„Parkolási csúcsidőben", tehát koraesti órában megszámoltam az igencsak szűk (ennek ellenére amióta az eszemet tudom, azóta kétirányú!) sétányon a parkoló gépkocsik számát. Az utca egyik végétől (a transzformátortól) a kispiacig összesen 25 gépkocsi parkolt. E számítás szerint egy kis, de akár csak kétszintes parkolóház jóval több autót tudna befogadni, mint ami az utcán áll.

Rákérdeztünk arra is, hogy ilyen számítások szerint fogják-e tervezni majd a leendő parkolóházakat? Jakab igennel válaszolt, alapjaiban erről lenne szó, hogy az út szélén parkoló autók egy-egy korszerűbb és ésszerűbben épített helyen parkolhassanak, ezzel is nagyobb helyet biztosítva a forgalomnak. Hasonló példákról bel- illetve külföldről is tudnak, nagyvárosokban, például Kolozsváron több ilyen garázsház épült.

garazs4

Arra egyelőre nem tudott válaszolni a városmenedzser, hogy pontosan milyenek lennének a parkolóházak, és mennyibe kerülnének, csak annyit közölt, hogy külső forrást, befektetőket vonnának be és PPP-konstrukcióban szeretnék kivitelezni, illetve működtetni, de az építmények méreteiről, költségeiről a szakmai egyeztetések előtt nem tud nyilatkozni.

Kié a garázs?

Az is kérdés ebben az ügyben, hogy a garázsokat a bérlők telekkönyveztethették-e. Az említett Bethlen-lakótelep felett elhelyezkedő „garázsváros" nagyrészt magántulajdonban lévő területen épült. Jakab szerint a fent említett adatok és az elképzelések kizárólag a város területére épített garázsokra vonatkoznak, amelyekre egykor ideiglenes építkezési engedélyt bocsátottak ki, a területre évenként bérleti szerződést kell kötni.

A közterületre épült garázsok bérlőitől jogilag el lehet venni a garázsokat, felszólíthatják őket bontásra, illetve a terület kiürítésére. A hivatal idén a garázsok bérét megemelte, ennek elsődleges célja az építmények rendeltetésszerű használata, másodsorban a hatékony vagyongazdálkodás.

Ami az ütemtervet illeti, arra a kérdésünkre, hogy hány évbe kerülhet a garázsok lebontása és a garázs- vagy parkolóházak felépítése, a városmenedzser azt felelte, hogy a projekt előkészítése zajlik, az ütemezés első sorban a külső forrásoktól, illetve a befektetők érkezésétől függ. A garázsokkal beépített területek felszabadítása viszont már önmagában – csak parkolók kialakításával is – jelentős mértékben növelné a parkolóhelyek számát.

Nem lesz egszerű az elképzelést gyakorlatba ültetni, de valamit nagyon kellene kezdeni már a lakótelepi parkolási problémával. Még akkor is, ha egyeseknek ez fájni fog. 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
esz.
2018-03-07 19:08:17
Az említett garázssor a Tavasz-sétányon nagyon szűk helyre van beszorítva. Bármiféle építmény kerül majd a helyébe, az zavarni fogja a tízemeletes tömbház alsó emeletein lakókat.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."