Itthon » Közélet

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Rendes havi tanácsülést tart az önkormányzat, kattints a szöveges élő közvetítésért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC0602
Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. május 24., 21:24
1 hozzászólás. 

11.38 Jakab Attila egy meghívót akar átadni, a Művelődési Házban ma a megyei tanács ülésezik. A barompiac tervét újra kell gyúrni. A szemételeppel kapcsolatosan külső ügyvédet fogadtak, az RDE nem tett eleget a kérésüknek. Orbán Árpád alpolgármester szerint az Udvarhely Napok nagyon színes lesz, mindenkit szívesen látnak. Holnap dísztanácsülés lesz, ezt Orbán Balázs fogja vezetni.

A mai ülésnek vége van, Szarvas Zsuzsánna köszöni mindenkinek, aki itt volt. Mi is köszönjük olvasóinknak a figyelmet!

11.30 Bíró Jolán ünnepélyes a városnapok kapcsán: a központban házakat, kapukat újítanak fel, ezeket az emberek tüntessék ki oklevéllel. Ha elismerjük ezeknek az embereknek, a munkáját, akkor egyre többen lesznek. Nem mindegy, hogy az idelátogatót milyen városkép fogadja.

„El szeretném mondani négyszemközt", mondja Biró, a Szőke László vezérigazgatóval kapcsolatban mondja el, hogy tőle tudja, Magyarországon a második leglátogatottabb város Hajduszoboszló.

Szerinte részt kellene venni az OMÉK-en Budapesten, székelyföld ízeivel. Ez a javaslata. Jakab Mária örömmel nyugtázza, hogy a tanácsosok közül valaki értékeli ezt is. Benedek Árpád Csaba kap szót. Az Őszi Vásáron a testvértelepülések vegyenek részt, ez az egyik javaslata. A játszóterekkel kapcsolatban megjegyzi, hogy a játszótéren nincs nyitva a vécé, amit eddig takarítottak rendszeresen. Teremtsünk feltételeket ezeken a helyeken, ezt meg lehet oldani. Kérdése van a barompiaccal kapcsolatosan is, valamint az RDE szemétszállítóval kapcsolatban is, mert nemkaptak tájékoztatást. 

DSC 0592-001

11.22 Szabó Gyula az útjavításokat teszi szóvá, szerinte lassan haladnak, a műszaki igazgató szerint június közepéig befejeződnek. Szabó fekvőrendőrt kér a Rét utcába, Orbán Árpád szerint nincs több rendőrünk. Az igazgató sem híve a fekvőrendőrnek, Szabó szerint a Rét utcában harmincas tábla van, de nyolcvannal mennek.

Sinka Arnold a Kacsó András-névadással kapcsolatban beszél – a szakbizottság arról hozott döntést, hogy Kacsónak méltó emléket állítanak. A hivatal utóbb azt közölte, hogy nem nevezik át a Táncműhelyt, egy sajtóközleményben reagált a hivatal. Sinka az idős, volt táncosok akaratát tolmácsolja. „Nem tudom hova tenni" – mondja a sajtóközleményről. Lőrincz Edit szerint nem is kellett szavazás legyen azon az ülésen. Azért volt az ülés, hogy mindenki mondja el, hogy mit gondol. Kacsó András emlékéért tenni kell, a megbeszélés szerinte jó volt.

Sinka nem érti a sajtóközleményt, Benedek szerint a sajtóosztály hibázott. „Zárjuk is ezt le" – mondja. Szarvas Zsuzsánna úgy emlékszik, hogy „kicsit erős" volt az, hogy a volt táncos nevét vegye fel a Táncműhely – erről akkor döntöttek.

Jakab Attila azt mondja, hogy együttműködnek abban, hogy készítsenek például egy emléktáblát Kacsó András emlékére. Sinka nem vonja vissza a tanácshatározatot, mint mondja, mert elfelejtődik.

DSC 0598

11.08 A különfélékre néhányan jelentkeznek. Derzsy László az első, témája az Aqua Nova. Hogyan lehetne előrelépni, mert az óra ketyeg. Pont ekkor megszólal a városháza zenélő órája. Fülöp-Székely István műszaki igazgató mondja, hogy jelenleg azt vizsgálják, hogy hogyan tudnák a hatmillió eurónyi befektetést hogyan lehetne belefoglalni.

Arros Orsolya is az Aqua Nováról kérdez, úgy emlékszik, hogy ha nem oldódik meg, akkor büntetés jön. Az igazgató nem tud pontos dátumot mondani. Az ő kérdése a játszóterekre vonatkozik, édesanyaként sokat tartózkodik a játszótereken, ahol az édesanyák sem mindig viselkednek megfelelően. A Mesekuckóban mindig „emberi ürülék" van, például. Fülöp-Székely igazgató egy nagyon szomorú dolgot mond el, a Dávid Ferenc téren szemtanúja volt, hogy egy használt pelenkát az anyuka a játszótér deszkái között hagyott. Arros szerint a vécék állapota sem jó. Orbán Árpád szerint meg kell szólítani az anyukákat, nem szeretnénk rendőrváros kialakítani. Nem szégyen, tessék megszólítani a mellettünk levő személyt. „Kevés a példamutatás" – mondja Arros.

10.57 Székelyudvarhely Megyei Jogú Város bejárati és mezőgazdasági útjai című beruházás műszaki paramétereinek jóváhagyásáról szóló 58/2017-es helyi tanácshatározat visszavonásáról, köztulajdonba helyezés céljából – ez a következő napirendi pont, Derzsy László kifejti, hogy ezek azért fontosak, mert pályázatok múlhatnak ezen. A jövő hét háromnapos lesz, jövő hétre meglesz. Benedek szerint amikor az anyag kész van,lehet egy rendkívüli tanácsülést tartani. Ebben egyeznek meg.

A költségvetésébe foglalt közberuházási programok ideiglenes listájának jóváhagyáának visszavonásáról szól az utolsóelőtti napirendi pont. Ezt Hajdó Csaba már nem várja meg, távozik. Megszavazzák nélküle is. Az utolsó napirendi pont magya Jakab Attila, aki lemond mandátumáról, mert városmenedzser lesz. Viccelődik az ülésvezető, Jakab nem akar hosszasan beszélni erről. „Fájó szívvel, de lemondok a mandátumról" – mondja. Elogadják, Orbán Árpád megköszöni az eddigi munkáját Jakabnak. 

DSC 0591

10.49 A város Kockázatelemzési és -kezelési tervének jóváhagyásáról és frissítéséről van szó, a polgárvédelmi felügyelő mutatja be a tervezetet. Kiegészítenék a tervet. Orbán Árpád hozzászól, szerinte 2005 augusztus 23-a óta ezeket komolyan kell venni, nem mindegy, hogy egy katasztrófa esetén hogyan tudunk életet menteni. Elfogadják. Még négy napirendi pont, illetve a különfélék vannak.

Többen beszélgetnek a koalíciós tanácsosok közül. A 20-as pontban Székelyudvarhely Megyei Jogú Város történelmi központjában található több utca műszaki paramétereinek jóváhagyásáról beszélnek. Sok utca kivétel, részben azért, mert nem készültek el az ún. paraméterek. Nem volt szakbizottsági szavazás, ezt most végzik el, mindenki támogatja. Mike Leventének van hozzáfűznivalója, csak akkor tudja támogatni, ha részletesen, rajzokkal együtt látja a dolgot. Megszavazzák ezt is. 

10.41 Jóváhagyják a faárverések kiindulási árát is. 

10.40 A 14. pontban két lakáskiosztást hagynak jóvá a Cekend bejáratban. Egyetértenek vele, magszavazzák. A 15-ben egy ifjúsági lakást utalnak ki egy hölgynek. Lőrincz Edit tartózkodik. A jegyző újraszámolja: 14 igen, 1 tartózkodás.

DSC 0612

A parkolás a következő téma. Módosítani kell az áruszállító gépjárművek és 2,5 tonnás össztömegű járművek Székelyudvarhely Megyei Jogú Város közterületén történő parkolására vonatkozó 69/2009-es számú helyi tanácshatározatot. Benedek Árpád Csaba ennek kapcsán megjegyzi, hogy az éjszakai parkolásra volt egy javaslatuk, de nem tűzték napirendre. Legalább beszéljünk róla – mondja. Gondot okoz, hogy a céges autók a lakótelepeken parkolnak. A szavazásnál az RMDSZ tartózkodik.

A Helyénvaló Helyi Termékek projektben venne részt a város, kellene erősíteni ezt a mozgalmat, mondja Orbán Árpád, 40 ezer lejt kellene beletegye a város, amivel felújítaná a régi piaci húsüzlet épületét. A szakbizottságok elfogadták, Biró Jolán szerint ezt mindenki támogatja. Neki a neve tetszik, a Helyénvaló, az egészséges táplálkozásról beszél. Helyén is van.

10.30 Miért maradt el ez 2001 óta? - kérdezi Orbán Árpád. Nagy Pál szerint ezt minden intézmény leadta a változtatásokkal, de soha nem kaptak választ. Most mindenki mindent elfogad. Jön egy, a Szentimre utcával kapcsolatos napirendi pont, a jóvá kell hagyni az utcában elkészült sorházak tervét. Mindenkinek tetszenek ezek a dolgok, hozzászólás nincsen. De van. Sinka Arnold szerint „a szép elég relatív", ez az egyéni, szubjektív meglátása. Hajdó Csaba szerint Salvador Dalit ki is dobták annakidején egy kiállítóteremből. Sinka folytatja, hogy egy narancssárga homlokzatfestés jelenik meg egy bemutatott képen. Szerinte bármilyen beavatkozásnál engedélyt kellene kérnie a városlakóknak, hogypéládul narancssárga homlokzatok ne jelenhessenek meg. Jakab Mária, az urbanisztikai osztály vezetője mondja, hogy a büntetés hatásköre már a jogi osztályé.

DSC 0595

10.17 Két napirendi pont szól az Udvarhely Néptáncműhelyről, az egyik a szervezeti és működési szabályzatának jóváhagyása, a második a solgáltatásait érintő díjszabási terv jóváhagyása. Mindenki igennel szavaz. Ugyanez a helyzet a könyvtárral is, már kilenc napirendi ponton vagyunk túl. A múzeum, a művelődési ház, a Tomcsa Sándor Színház helyzetét is tisztázzák a napirendi pontokban. Itt van a Művelődési Ház igzagatója, Elekes Gyula, aki a rendszabályzat felújításáról beszél. Nagy Pál színházigazgató is szót kap, „ezer éves" a rendszabályzat, mint mondja, aktualizálták. Azt kéri, hogy a bélyegzőn magyaruk is írja, hogy színház.

10.06 Hatékonyabbá, biztonságosabbá tesszük a rendszert, mondja Orbán Árpád, hozzátéve, hogy jövő hétre készen lesz az oktatási stratégia. Hajdó Csaba szerint ez egy folyamat, ami zajlik, de a téves információk hamar terjednek, s ezek meg tudnak akadályozni döntéseket. Benedek Árpád Csaba szerint az RMDSZ nem támogatja azt, hogy egy magyar jogi személyiséget, egy napközit megszüntessenek. Szakminisztériumi jóváhagyás kell az újraindításhoz. Derzsy László szerint ne a döntéshozatal után kapják meg az információkat, miután mgszületett a javaslat. Szavaznak: a Koalíciósok igennel szavaznak, az RMDSZ-ből Arros Orsolya ellene szavaz, a szövetség többi képviselője tartózkodik. Ezek szerint megszűnik a Napsugár napközi. 

10.01 A második napirendi pont a II. Rákóczi Ferenc utcai csatornahálózat beruházási tervének frissített műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyására vonatkozó 29/2017-es helyi tanácshatározat módosítása. Hozzászólás nincs, elfogadja mindenki. A Benedek Elek Pedagógiai Líceum támogatásáról van szó, egy jogi személy adományaként 5.000 lejt kell belefoglalni a költségvetésbe.

A következő pontban a város költségvetésének módosításáról beszélnek,kétmillió lejjel bővül a költségvetés, szociális lakásokra kapta ezt a város. Elfogadja mindenki, kivéve Sinka Arnoldot, ő tartózkodik.

DSC 0603

Újabb napirendi pont jön, a középiskolai oktatási rendszere iskolai hálózatát hagyják jóvá. Hét napköziből hat lesz, mgeszűnik a Napsugár Napközi, az Egészségügyi Posztlíceum külön jelenik meg a Tamási Áron Gimnáziumon belül. Ványolós István beszél, szerinte mindenkit próbáltak bevonni az oktatási rendszer átalakításában, de a malmok lassan őrölnek. A szekér megelőzi a lovat – mondja. Az iskoláknak, óvodáknak működniük kell, de olyan stratégiát kell kidolgozni, ami működik, ami hivatkozási alap. Ő tartózkodik ebben a napirendi pontban.

9.51 Rátérünk a napirendi pontokra, az első a város szervezeti szabályzatának jóváhagyásáról szóló 38/1993-as helyi tanácshatározat módosítása. Az alpolgármester azt mondja, hogy az alpolgármestrei funkció összeférhetetlen a tanácsosi minőséggel egy új tervezet szerint. Aztt mondja, hogy szavazni nem fog addig, amíg tisztázódik a helyzet.

Orbán Balázs Koalíciós tanácsos beszél a statútum módosításáról, bevezetik a Pro Urbe-díj kiosztását, ezt belefoglalnák a szabályzatba. Ami a zászlót illeti, egyelőre azt nem módosítják, hogy ne kerüljenek veszélybe a módosítások.

Ványolós István szerint így gördülékeny lesz az egész ügyintézés, a szakbizottságok támogatják az előterjesztést. Mindenki megszavazza, túl vagyunk egy napirendi ponton.

DSC 0634

9.44 Ami a közösségi forgalmat illeti, az eddigi rendszer elavult, 2-3 év alatt lehetne úgy megvalósítani az újat, hogy valamennyire működjön. Nagyon sok egyeztetés kell ide, mint az igazgató viccesen mondja, több kiló pogácsa és több liter ásványvíz kell hozzá. Felajánlja, hogy egy udvarhelyi szakember dolgozzon náluk egy bizonyos időszakban, ottani fizetéssel, majd hazajön és hasznosítja a Budapesten megszerzett tudását.

A parkolás és a kerékpáros közlekedés a következő pontok. Udvarhelyen nem a kerékpárkölcsönzés a lényeg, hanem a kerékpáros infrastruktúra jobbítása, okos újragondolása. Ezek olyan elemek, amik nem kerülnek sokba. Ami a városi buszos közlekedést illeti, tíz percen belül jármű kell legyen minden megállóban, ha ez nem működik, akkor nem érdemes csinálni.

„Jó érzés bemenni úgy a munkahelyemre, hogy lehet tenni valamit a városért" – mondja Dabóczy. A város érdekét, az ittlakók érdekét helyezzék előtérbe – teszi hozzá.

9.37 A BKK vezetője, dr. Dabóczy Kálmán beszél, bemutatja a Közlekedési Központot, aminek a közlekedés csak egy szelete. A 3-as metró naponta félmillió utast visz. A működési költségvetésük 180 milliárd forint.

DSC 0622

Stratégiai szinten nagyon előrehaladott állapotban van az udvarhelyi Mobilitási Terv, ez nagyon fontos – mondja a szakember. Négyévente nem lehet változtatni ezen, ezek mindenütt sokkal hosszabb távú dolgok.

A 13A országút átmenő forgalmát kellen csökkenteni, a tranzitforgalmat kellene kivezetni Székelyudvarhelyről. Ami a dugókat illeti: az iskolába járást másképpen kellene megoldani, az iskolabusz-rendszert kellene kialakítani. Az iskolák, a szülők bevonása kell megtörténjen már a tervezés fázisában, a kialakult rendszert önfenntartóként lehetne működtetni.

9.26 Erre még pályázni is lehetne, de nyitott strandra nem adnának pénzt. A magyar kormány is támogatna egy ilyent, konkrét tervek is vannak, csak adaptálni kellene az itteni viszonyokhoz. Az üzemeltetésben segítséget is nyújthatnának, illetve az épület elkészülte után lehetne napelemkre pályázni is az Európai Unióban.

A Szejke egy kicsit bonyolultabb, de ott sokan megállnak az Orbán Balázs-sír, a készülő Legendárium-park, az étterem miatt. Azonban a gyógyvizek hozama azonban alacsony. A gyógyfürdő nem tartja el magát, kell egy élményfürdő is. Szőke László szerint a Szejke hosszútávú dolog lenne, a városi uszodát egy év alatt meg lehetne építeni. A Szejke elsősorban nyáron lenne jó, rendszeres buszjárat, kerékpárút kellene. A Szejkefürdőnél is tudnának konzultációt adni. „A döntés és a felelősség az önöké. Án elmondtam, hogy mit tartok jónak." – zárja beszédét Szőke László.

DSC 0610

9.19 Megnézték a Szejkét és a strandot, most javaslatot tesznek. Azt mondja, hogy ne üzemeltessék a strandot, hiszen nagyon sok, több mint hárommillió euróba kerülne a felújítás. Azt javasolja, hogy építsenek bele egy zárt, fedett uszodát, ami állandó lenne, nemcsak három hónapig tartana, mint a strand. Egy 25x35 méteres medencét javasol, a kinti medencék közül egyet felújítana. A Szejkét strandként működtetné. Az uszoda melletti biomasszás kazán tudná fűteni az uszodát.

9.15 Szőke László igazgató beszél a Gyógyfürdő Rt-ről, ami teljesen önfentartó, öngazdálkodó, jó gazdasági mutatókkal. Tavaly négymillió látogatójuk volt úgy, hogy nem kapnak sem állami, sem önkormányzati támogatást. Tizenegy fürdő tartozik hozzájuk, ezek közül kettő idényfürdő, a Római és a Palatinus. A nagy történelmi fürdők (Széchenyi, Rudas, Lukács, stb.) is hozzájuk tartoznak, minden évben egy-egy új strandot, fürdőt adnak át.

9.12 Gálfi Árpád beszél. Kiemel néhány napirendi pontot, például a költségvetést, illetve a kulturális intézmények működési szabályzatát. Az alpolgármester, Orbán Árpád mutatja be a vendégeket, mint mondja, a testvérvárosokkal próbálnak jó kapcsolatokat ápolni. Budapesttől három területen kértünk segítséget. Az egyik a kultúra, ezt Nagy Pál színházigazgatóval már egyeztettek.

DSC 0601

Szőke László, a Budapesti Gyógyfürdők és hévizek zrt. igazgatója, Dr. Dabóczy Kálmán pedig a BKK vezetője vannak itt az ülésen – az udvarhelyi strandok és a közlekedés lesznek a témák, elmondják az első benyomásaikat ezekről, több napja vannak itt.

9.04 Az ülésvezető köszönti a jelenlevőket, elcsendesedik mindenki. A tanácsülésen Budapest közlekedési centrumának vezetője és a budapesti Gyógyfürdő zrt igazgatója is jelen vannak vendégként. Lőrincz Zszuzsánna betegség miatt hiányzik. Elfogadják az elmúlt három tanácsülésjegyzőkönyvét.

8.59 A szokásos nevetgélés, a székek elosztása folyik. Mindjárt kezdődik. Megérkezik a polgármester is, hóna alatt sok-sok papírral. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városházáról. A tanácsteremben ma 24 napirendi pontról döntenek a városatyák és városanyák, többek között módosítják az idei költségvetést, elfogadják több intézmény működési és szervezeti szabályzatát, illetve jóváhagyják a szociális lakások szétosztásának prioritási jegyzékét. Az ülésvezető Szarvas Zsuzsánna lesz.

És minden bizonnyal megszüntetik Jakab Attila önkormányzati képviselő mandátumát.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Gazsó
2017-05-27 16:15:45
Szégyen!
Remélem majd a következő kampányban büszkén lobogtassák majd a megvalósítások között, hogy megszüntettek egy napközit és megpróbáltunk egy iskolát is (Benedek Elek Tanítóképző) de az nem jött össze. Mások azért harcolnak, hogy megtarthassák a magyar nyelvű tanintézményeiket - nálunk nem ez a fontos - mi megszüntetjük, amit csak tudunk!...és még meg is magyarázzuk!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."