Választási fair play: túléli a kampányt

Vigyázz, drága barátom, hogy gerjedsz rá a választásokra. Egy sikeres mandátummal elszúrhatod az egész életed.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Csedő Attila
Választási kiskáté szavazóknak és szavazatvadászoknak
szerkesztoÍRTA: SZIGETI L. PÉTER
2012. május 18., 10:23
2 hozzászólás. 

Tudjuk, hogy cudarsok múlik egy-egy szavazaton, megbízás, szerződés, stratégia, befektetés, kinek hozza a titkárnő a protokollkávét, ki avatja fel a szobrot, ki kap napidíjat, ki megy kiküldetésbe.

Nagyon fontos dolgok ezek. Azt azonban ritkán vesszük számba, mit lehet elbaltázni a voksokért vérre menő harcban.

Először is felejtsd el azt a hülyeséget,

hogy élet-halál harcban veszel részt. Az élet az más, nem (csak) a politika. Éljél a gyerekkel a játszótéren, könyvvel a kezedben, sörözve a kedvenc kocsmádban, a kertben vagy a munkaasztalodon babrálva. Az az élet, a politika meg csak egy fontos ráadás.

Ha pedig hosszú életű akarsz lenni a politikai porondon, ne egy választással, ne egy ciklussal számolj: lehet, hogy a rövid távú győzelem (és az azért folytatott gátlástalan harc) hosszú távon hiteltelenít el, lehetetlenít el. Ne égesd fel a hidakat, ne járasd le magad felkészületlenséggel, sietséggel, modortalansággal.

Másodszor: gondolj arra,

hogy politikai ellenfeleid a te rangodat emelik. Ha lejáratod őket, ha nem veszed komolyan őket, ha nem figyelsz rájuk, ha úgy viselkedsz, mint aki egyedül van a pályán, akkor hiába futsz be a célba: egyedül nem lehet se versenyezni, se győzni.

Még akkor is vedd őket komolyan, ha ők maguk nem ezt teszik: ne hagyd, hogy lezüllesszék magukat, és ezzel téged is, a mérték az, amit te biztosítasz. Adj magadra, adj másra.

Harmadszor: emeld a saját rangod.

Ne hagyd eluralkodni magadon a közhelyeket, ne lopj se stílust, se gondolatot, se formát, se tartalmat. A schmittelés még kicsiben se menő. Ha már odahagytad a sört, a játszóteret, a könyvet és a munkaasztalt, beléptél a politikába, térdig, akkor legalább legyen valami értelme.

Tudjuk, hogy kell a voks, a poszt, a protokollkávé meg a titkárnő, de azért hidd el, te a copy&paste-nél sokkal többet érsz. Annyit kapsz vissza ellenfeleidtől, mint amennyit te magadba fektetsz, jól figyelj oda, milyen tükröt tartanak neked.

Negyedszer: az olcsóság megbosszulja magát.

Ne téveszd össze a finom iróniát az olcsó poénokkal, mert nem vicces leszel, hanem nevetséges, vagy ami még rosszabb: idegesítő. Ne keverd össze a küzdeni tudást az agresszivitással, mert hamar kiderül rólad, hogy nem vagy több mint egy agresszív kismalac. Minél harsányabb vagy, annál kevésbé hallatszik a hangod. A kevesebb több, erre figyelj.

Ötödször: oszd be jól a véleményedet.

Nem biztos, hogy mindig el kell mondani, vagy mindig akkor és úgy kell elmondani. Várd ki a kellő időt és módot. A véleményed fontos, de csak akkor, ha annak tartod.

Hatodszor: szelektáld a mások véleményét.

Ne felejtsd el, hogy bolondok házában élünk sok-sok kényszerbeteg között, és mindenki mondja a magáét. Ne ülj fel a provokációnak, gyógyítsd a szájmenésben, feltűnési viszketegségben, akut nyomulásban szenvedőket oda nem figyeléssel, távolságtartással.

Hűtsd le magad körül az indulatokat, és gondoskodj az élhető közéleti klímáról. Megéri.

Hetedszer: fogd fel végre,

hogy vannak dolgok, amikről nem lehet kiegyezni. Amiről nem lehet mást meggyőzni, arról nem is kell. A nézetkülönbségek nem feltétlenül azért vannak, hogy feloldjuk őket.

Az esetek többségében csak meg kell tanulni együtt élni ezekkel. A türelmeden múlik, hogy milyen lesz az életszínvonalad.

Nyolcadszor: meg kell értened,

hogy vannak dolgok, amelyekről muszáj kiegyezni. Van egy olyan minimum, ami nélkül nem működik se a játszóterezés, se a sörözés, se a munkapad, a szügyig politika pláne nem.

Ezekről – a fenti szabályokat figyelembe véve – tárgyalni tudnod kell. Mindig.

Kilencedszer: se a vereséget, se a nyereséget ne szívd mellre.

A politika nemcsak a választás nászéjszakájából áll, az egy egész hosszú, sikeressé tehető vagy elbaltázható házasság. Meg akarod érni az aranylakodalmat? Légy laza, és mindig legyen nálad virág.

Tizedszer: akár politikus vagy, akár szavazó,

ne feledd el, a választás olyan társasjáték, amit csapatban játszanak. A nagy egók törvénye szerint mennie kell annak, aki nem tud visszavenni az arcból.

Szóval: vegyél vissza.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zomby
2012-05-18 11:35:12
Nem ártana, ha ezt a delikvensek is elolvasnák :P
avatar
görcs
2012-05-18 11:38:07
Hát ártani nem ártana. Csak nem biztos, hogy meg is értik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."