A kárpátaljai magyarok is székelyek

Külpolitikai haditudósítónk Csedő Attila fedőnéven Ukrajnában kémkedett egy kis időt. A jelentését olvashatják kattintás után.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sogorcsaba

Sógorban van kaka-óóóó! (videó)

Az RMDSZ képviselője a Magyarországról készült...
Tim Bergling, művésznevén Avicii

28 évesen meghalt Avicii

28 éves korában meghalt Tim Bergling, művésznevén...
StephenHawking

Meghalt Stephen Hawking

A 76 éves világhírű brit elméleti fizikus szerdára...

Iskola a határon | fotók: Csedő Attila
Iskola a határon | fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZIGORÚAN TITKOS
2014. április 12., 10:37
0 hozzászólás. 

Ukrajnába belépni felér egy időutazással. Először is másfél órát kellett, hogy várjunk a határnál, hogy az angol-román-magyar keveréknyelven beszélő vámosok beengedjenek. Feltűnt, hogy sokkal jobb a klíma, mint nálunk, Kárpátalja az ország egyik legmelegebb vidéke.

Bort és pálinkát termelnek, a pálinkát cujkának nevezik. Finom a sör és olcsó, legtöbb kocsmának terasza van, és sokan ülnek kint.

Ukrajna, Beregszász

Rosszak az utak, közvilágítás gyakorlatilag nincs, kicsit úgy néz ki az egész régió, mint Románia '93-ban, annyi különbséggel, hogy már minden kapitalista rettenet megtalálható, régi Mercedes-szel és BMW-vel járnak. A benzin nem sokkal olcsóbb, mint nálunk, de minden egyéb egyharmadába kerül.

Beregszász

Nagyon alacsonyak a fizetések, 90-170 eurót keresnek, amiből azért valahogy csak megélnek. Nagy a munkanélküliség. Ennek ellenére, vagy épp ezért mindenki nagyon kedves és közvetlen, senki nem siet sehová.

Ukrajna, Beregszász

A kárpátaljaiak nem bíznak a politikumban, senki se foglalkozik velük, de többnyire régiópártiak, egyesek már készülnek oroszul tanulni. A beregszászi egyetem kapusától érdeklődtem meg, a kárpátaljai magyarok hogyan élik meg az új politikai helyzetet, a Krím-félsziget elcsatolását, a fenyegető orosz putyit. A nyugdíj közeli férfit a válaszai alapján akár tiszteletbeli székelynek is fogadhatnánk.

Nehéz-e Kárpátalján magyarnak lenni?

Azt se mondanám, hogy nehéz, s azt se, hogy könnyű. Úgy tekintenek ránk, mintha mi lennénk a bekerültek, nem az őslakosok. A mindennapi életért meg kell küzdeni, mind a munkahelyekért, mind a kereseti lehetőségekért, sok a munkanélküli, és ez általános.

Miben reménykedik?

Nekünk, nyugdíjasoknak már mindegy, de mi lesz a fiatalokkal? Itt a válság Ukrajnában, süllyed a hajó, mindenki elfutott, mikor segíteni kellett volna. Az államelnök s a miniszterek itt hagyták az országot a semmiben, az adósságban.

Szimpatikus az új kormányfő?

Nincs új kormányfő, ez, aki van, csak ideiglenes. Olyan, mint a vízen a bugyborék, ő se biztos abban, hogy mi lesz holnap. Szimpatikusnak mindenki szimpatikus, aki ad valamit a népnek. De mit ad ő a népnek, mikor annyi adóssága van az országnak?

A régi elnök szimpatikus volt?

Hogy szimpatikus volt-e? Ő egy szimpatikus tolvaj volt. Itt írja az újság, hogy mit vittek el.

Putyin?

Hát én elmondanám, de... az a helyzet, hogy agysorvadása van, nem veszi észre, hogy mit csinál a saját országával és velünk, neki mihozzánk semmi köze nincs, elvitte a Krímet, most támadja Ukrajnát.

Jogos volt?

Hogy lett volna jogos? Janukovics odaadta a Krímet Putyinnak, ezt ők ketten intézték, utólag már el is ismerik, hogy orosz katonák voltak ott.

Ukrajna vagy Oroszország? Hol élne szívesebben?

Itt születtem, itt nőttem fel, itt mentem nyugdíjba, itt élek, nem megyek innen sehova. Magyar vagyok, Magyarba sem megyek, nemhogy máshova. Hát ukrán vagyok? Hová menjek én? Oroszországba?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."