És önnek jól telt a hétvégéje?

Véres epizóddal folytatódik az orosz honfoglalás, olcsóbb lesz a tej, Novák Ede bronzot szerzett és meglett a kétharmad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sogorcsaba

Sógorban van kaka-óóóó! (videó)

Az RMDSZ képviselője a Magyarországról készült...
Tim Bergling, művésznevén Avicii

28 évesen meghalt Avicii

28 éves korában meghalt Tim Bergling, művésznevén...
StephenHawking

Meghalt Stephen Hawking

A 76 éves világhírű brit elméleti fizikus szerdára...

Háborúra készülünk, adósságban a holtak| illusztráció
Háborúra készülünk, adósságban a holtak| illusztráció
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. április 13., 20:19
0 hozzászólás. 

Unalmas, esős hétvégének indult, vér, dicsőség, halál és kellemes meglepi lett belőle. Hevenyészett hírösszefoglaló, a lusta hétvégi ügyeletestől.

Gáz van, babám

Kezdjük egyből a rossz hírekkel: Ukrajnában halálos áldozatai is vannak az orosz térhódításnak – olvasom a hvg.hu-n.

Egy ukrán nemzetbiztonságis és "meghatározhatatlan számú orosz fegyveres" vesztette életét az ország keleti részén található Szlovjanszkban – írja a 444.

Régen elvesztettem ukrán ügyben a fonalat,  s amúgy sem vagyok nagyhatalom, hogy állást kelljen foglalnom az ügyben. Arra viszont már felkapom a fejem, hogy a hidegvérét a britektől öröklő EU most már igazán komolyan aggódik az ex szovjet állam orosz inváziója miatt.

Catherine Ashton külügyi főképviselő felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza az ukrán határ közelében állomásozó csapatait, és hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely az ország destabilizációjára irányul.

Ha már megszólalt, a kijevi kormányt is "bátorítja", hogy járuljon hozzá a feszültség enyhítéséhez, biztosítsa a május 25-i elnökválasztás tisztaságát és szabadságát annak érdekében, hogy az állampolgárok kinyilváníthassák akaratukat.

A legjobb védekezés a támadás

Itthon sem illik minden lelkifurdalás nélkül vígjátékokat bámulni. Monica Macovei, PDL-párti európai parlamenti képviselő Szebenből üzeni, hogy figyeljünk jobban oda az orosz föderáció fenyegető ténykedéseire, mert a megszerzett demokráciát pillanatok alatt elveszíthetjük.

Azt csivitelte, a lengyelek és a balti államok már készülődnek a védelemre, nekünk is éberebbnek kell lennünk. Tisztázta, a mi partnereink nyugatra, s nem keletre találhatóak. A PDL szebeni kampánynyitó rendezvényén keményen kritizálta azokat az európai szocialistákat, akik szerint nem szabad Oroszország ellen fellépni, mert energiával lát el bennünket. Macovei szerint Ukrajnát szupergyorsan kellene felvenni az EU-ba – írja a Mediafax.

A Pentagonban és a Fehér Házban Bogdan Aurescu külügyi államtitkár találkozott az Egyesült Államok magasrangú hatóságaival, kérte őket, hogy erősítsék meg a NATO védelmi rendszerét a keleti határon, így Romániában is.

A politikusok a szombati kampánynyitó ürügyén újból szapulhatták egymást a hírtévékben. Sűrűn felbukkant Elena Băsescu olyan elmésségekkel, miszerint szegény Stolojan nyugdíj előtt áll, kell neki a jó meleg EP-képviselői szék, és Predoiu úgy beszél, mintha szilva lenne a szájában.

Majd azon vitatkoztak, hogy mennyire gáz, hogy a Băsescu (államelnök) és a Ponta (miniszterelnök) közötti hidegháború miatt kétszer csendült fel a himnusz, és kétszer tisztelegtek a katonák.

A két késő kamaszkorát élő politikus ugyanis nem tudta eldönteni, melyikük magasabb rangú, és jogosult arra, hogy tisztelegjenek neki, ezért meg kellett szegni a protokolt. Nem kell félni, hogy az oroszok elvágják a gázcsapot, termelünk mi magunknak.

Kétharmados magyar világ

Mialatt az oroszok honfoglalósat játszanak, Magyarországon a választási iroda számháborúzik. A Nemzeti Választási Iroda vasárnapra virradó éjjel közölt adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új parlamentben.

Semjén Zsolt ez alkalomból megköszönte a határon túli szavazóknak, hogy 95,5 százalékban a Fidesz-KDNP-re adták voksukat.

Az erdélyi publicisták és politológusok a Transindexen rácsodálkoztak, hogy fideszeződik az erdélyi magyar társadalom, összecsaptak afölött, hogy a román vagy a magyar választási rendszer demokratikusabb (a belinkelt cikk végén megtalálja a többi vitacikk linkjét), és mi az RMDSZ szerepe ebben a megváltozott, de nem baj, mert nem létező, politikai térben.

Balkán adóbehajtás, tejben-vajban

A viccesebb (fura a humorom...) részt hagytuk a végére. Temesvár alpolgármestere eredeti akcióba kezdett, hogy a város kintlévőségeit behajtsa. A temetői keresztekre cédulákat ragaszttatott, hogy a hozzátartozókat értesítse az elhunyt adósságairól, s arról, ha az illető nem fizetett, elveszítheti a nyugvóhelyét. A polgármester nem díjazta az ötletet, és leszedette a cetliket.

Az Evenimentul Zilei szerint a megújított támogatási rendszernek köszönhetően több tejet adnak idén a tehenek, 10 százalékkal olcsóbban isszuk. Jelentsen bármit, de jobb, ha tudják, ugyanitt olvastam, hogy az euró a lej helyett a dollárral harcolt ma.

Virágvasárnap alkalmából többezer pópa és hívő vonult fel szombaton Bukarestben, elolvashatjuk Ferenc pápa beszédét, az unitárius templomban Lukács evangéliuma alapján mesélték a virágvasárnapi történetet, de már előtte is tudtuk, hogy több mint 1,5 millió embernek volt ma névnapja az országban. Legtöbbjüket Floriannak vagy Viorelnek, Viroicának hívják, viszont csak egyetlen egy embert neveztek az egész országban Floricicának. Mégpedig egy férfit.

Mozgás, mozgás

A sport sem maradhat ki a hétvégi buliból. A taxisoknak vasárnap sok haja elhullott Kolozsváron, a nemzetközi maraton miatt lezárták a fél várost. Novák Károly Eduárd világ- és Európa-bajnok kerékpározó pénteken bronzérmet szerzett a mexikói Aguascalientes-ben négy kilométeres pályán, majd szombaton egyéni egykilométeres kategóriában 5. helyen végzett, s ezzel egyúttal országos rekordot is döntött. Gratulálunk!

Végezetül egy kedves helyi sportakció, amit a tesómtól hallottam. A Vasas Femina lányai nemcsak megverték a Dolhesti Armoniát, de izgi meglepetést készítettek elő: a meccs végén felhúzták a mezüket. Így köszöntötték a Péter testvérek édesapját a szülinapján. Mindegyikük pólóján a Boldog szülinapot! felirat egy-egy betűje állt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."