Rácuppantunk az év tévés eseményére

Két magyar egész estés játékfilmet lehetne teljesen elkészíteni egy-egy Super Bowlra gyártott reklám árából.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sogorcsaba

Sógorban van kaka-óóóó! (videó)

Az RMDSZ képviselője a Magyarországról készült...
Tim Bergling, művésznevén Avicii

28 évesen meghalt Avicii

28 éves korában meghalt Tim Bergling, művésznevén...
StephenHawking

Meghalt Stephen Hawking

A 76 éves világhírű brit elméleti fizikus szerdára...

Superbowl
A Victoria
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. február 09., 15:44
0 hozzászólás. 

Tudom, választási év van, sőt azt is, hogy a Mokkában hétről hétre pattanásig feszülnek az idegek, a rend őrei tenni próbálnak, közben városunk közlekedését is éberen szemmel tartják, én mégis a Super Bowllal foglalkozom, pedig téma, na, az van. Csak hát engem most az foglalkoztat leginkább, hogy idén is lejárt a Super Bowlnak becézett amerikai pénztermelő gépezet.

A reklámipar egyik legnagyobb oroszlánkifutóján, az amerikai foci nagydöntőjén idén 5 millió dollárért, harminc másodperchez juthattak hozzá a reklámgyártó cégek. Az NFL nagydöntő már a kilencvenes évek óta a televíziózás legnézettebb műsora lett, így nem csoda, hogy már akkor divattá vált a nagy cégeknek megrohanni a ligát, egy-két reklámblokkot követelve.

Idén sem volt ez másképp, csak a tarifa emelkedett. Láttam Queen-t éneklő bárányokat, verekedő a szuperhősöket, jövőből érkező Liam Neesont, de olyan sportreklámot is, amelyről csak akkor tudatosult bennem, hogy sörreklám, amikor már azt hittem volna, hogy mindjárt felugrik a Nike vagy az Adidas logó.

Idén a CBS, tavaly az NBC számlájára kellett kicsengetni a reklámfelület árát, amely a tavalyhoz képest 11 százalékkal, körülbelül fél millió dollárral duzzadt.

Az elmúlt tíz évben 75 százalékos növekedés volt az árakat illetően, így érthető, hogy az Egyesült Amerikai Államok olyan piacvezető cégei jutottak hozzá a reklámozási lehetőséghez, mint a Coca-Cola, a Budweiser, a Bud Light, a Heinz, a KIA, az Audi, a Hyundai, a Toyota, az LG, az Amazon vagy éppen a PayPal. A Coca-Cola például az Ant-Man, Hulk szuperhős duót választotta ki értékesítésre.

Azt hiszem, nem tévedek, mikor azt mondom, a legtöbben nem a mérkőzés miatt, hanem azért voltak képesek fent maradni ezen a csodálatos éjjelen, hogy médiatörténelmi eseményt láthassanak.

Az egyik portálon egy ilyen kommentbe is belefutottam: „érthetetlen okokból ezeket a tök jó reklámokat időnként megszakítja a Super Bowl, tisztára hülyék, nem?". Hát ki van ez találva rendesen, az amerikai foci egyébként sem a folyamatosságáról ismert, ha egy picit is áll a játék, máris lehet reklámozni, a játék meg folyton csak áll.

Ezek a cégek mellesleg nemcsak az 5 milliós díjat csengetik ki, ha már sikerült helyet szerezniük saját reklámjuknak, akkor ki is tesznek magukért, filmsztárokat és olyan vizuális effekteket láthatunk a képernyőn, amelyet egész estés játékfilmek is megirigyelhetnének.

Olyan hírességeket láthattunk a sztárdömping alatt, mint Seth Rogen, Marilyn Monroe, Lil Wayne, Jeff Goldblum, Alec Baldwin, Serena Williams, Christopher Walken, Liam Neeson, Steven Tyler vagy Ryan Reynolds. Ha már az egész estés játékfilmeknél tartunk, az index.hu számítása szerint egy-egy reklám összesített bekerülési árából körülbelül két magyar film jönne ki tokostól-vonóstól.

Akad olyan is a cégek között, aki évről évre megvásárolja a maga helyét a reklámok között, próbálva belevonni fogyasztóit is, ugyanis minden évben meghirdetik a reklámötleteket váró versenyüket, és így „több kéz többet ad alapon", az idei Doritos reklámok nem is okoztak csalódást.

Nekem ezek tetszettek legjobban, de ha valaki tovább szemezgetne a reklámok között a Super Bowl Commercials Ads nevű YouTube csatornán mindegyiket megnézheti. Nem mellékes az sem, hogy a reklámok mellett az új X-Man film, az új Amerika Kapitány, a Dzsungel Könyve, a Deadpool és további rég beharangozott, várva várt film előzetesét is megkaptuk egy csokorban a Super Bowl alatt, ahol becslések szerint jövőre még félmillió dollárral nőnek majd a reklámozási árak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."