Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok új elnöke

A republikánus jelölt győzedelmeskedett a demokrata Hillary Clinton felett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sogorcsaba

Sógorban van kaka-óóóó! (videó)

Az RMDSZ képviselője a Magyarországról készült...
Tim Bergling, művésznevén Avicii

28 évesen meghalt Avicii

28 éves korában meghalt Tim Bergling, művésznevén...
StephenHawking

Meghalt Stephen Hawking

A 76 éves világhírű brit elméleti fizikus szerdára...

Donald Trump
Donald Trump
szerkesztoÍRTA: UH.RO HÍRÖSSZEFOGLALÓ/MTI
2016. november 09., 10:32
0 hozzászólás. 

Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez.

A választásokat megelőzően messze Hillary Clintont tartották az esélyesebbnek 70-30 százalék arányban.

Az üzletember, ingatlanmágnás és valóságshow-sztár Donald Trump lesz az első, politikán kívülről érkezett elnök az Amerikai Egyesült Államokban.

Traian Băsescu volt román elnök szerint Donald Trump megválasztása a Brexithez hasonló jelenség: "A Brexit után USAexit! Túl sok ez a megcsontosodott Európai Uniónak, amelynek meg kell értenie egy alapvető dolgot: vagy gyorsan megváltozik a politikusok azonnali cselekedetei révén, vagy a népeink fogják megváltoztatni, úgy. ahogy a britek és amerikaiak tették" - írta Facebook oldalán a politikus.

Hasonlóan vélekedik több politikai szakértő is, akik úgy vélik, a fehérgalléros elit lebecsülte a kevésbé művelt réteg, a kékgallérosok véleményét, Trump győzelme a nép jelzése a politikai elitnek, hogy túlságosan elkényelmesedett, és nem foglalkozik az állampolgárok problémáival.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebookon gratulált a győztesnek: Micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él – írta angolul Trump oldalára.

Nincs ennyire elragadtatva a republikánus győzelemtől a német védelmi miniszter. Ursula von der Leyen rámutatott: a kampány fontos jellegzetessége volt, hogy Donald Trump a saját pártjától elkülönülve folytatta a választási küzdelmet, így az eddig megszokott felállással ellentétben a republikánus jelölt körül nem volt egy, a pártból származó tanácsadói csoport, amelynek tagjaival lehetett volna konzultálni a programról. Ezért „nagyon sok a kérdőjel", nem lehet tudni, hogy Donald Trump mit valósíthat meg ígéretei közül, sőt, azt sem tudni, hogy „egyáltalán mi is a programja".

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelöltnek a választási győzelme alkalmából.

A német szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így „megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét".

Schulz reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, hogy tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától. Hozzátette, hogy a Trump által korábban tett, „aggodalmat keltő" kijelentéseket remélhetőleg felváltja az „ésszerű együttműködés".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."