Országos » Gazdaság

Lemondatták az EU-s alapokért felelős minisztert

Nem kielégítő teljesítménye miatt Dacian Cioloş miniszterelnök lemondatta az európai alapokért felelős minisztert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Pünkösdi miniszterségen van túl Aura Raducu. Fotó: gov.ro
Pünkösdi miniszterségen van túl Aura Raducu. Fotó: gov.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK
2016. április 26., 14:37
0 hozzászólás. 

Jelentős összeget veszített el Románia az Európai Unió által felkínált támogatásokból – kifogásolták a Aura Răducu európai alapokért felelő miniszter munkáját. A miniszter Dacian Cioloş kérésére be is nyújtotta lemondását.

Răducu közleményben erősítette meg, hogy távozik a kormányból, de kitért arra is, hogy az általa vállalt célkitűzések jelenleg a megvalósítás szintjén vannak, és hogy a miniszterelnök a rövid távú célok teljesítésével volt elégedetlen.

"Sajnálom, hogy a vállalt intézkedéseket nem sikerült végigvinnem, de továbbra is a kohéziós politikák, az európai uniós elvek, valamint az EU-s források minél hatékonyabb felhasználásának elkötelezett híve maradok" – áll Răducu közleményében.

A szakértői kormány miniszterét hivatalba lépése óta több ízben bírálta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD). Liviu Dragnea, a PSD elnöke februárban azt rótta fel neki, hogy egy informatikai rendszer meghonosítása miatt megengedhetetlenül sokat késett a megpályázható európai támogatások útmutatóinak kiadásával. A tárcavezetőt az uniós támogatások kifizetésében tapasztalható késésekért is bírálták.

Menteni akarta a menthetőt

Amikor korábban a parlamenti szakbizottság elé hívták, Aura Răducu kifejtette: tavaly novemberben vette át a tárca irányítását, olyan időszakban, amikor már nagyon kevés idő volt hátra a 2007–2013-as uniós fejlesztési ciklus támogatási kereteinek felhasználási időszakából.

Állítása szerint minden energiáját arra fordította, hogy mentse a menthetőt, és az unióban sereghajtó Románia az EU-támogatások felhasználásának rátáját "még az utolsó métereken is növelni próbálja".

Răducu szerint az a legfőbb probléma, hogy nincs elég olyan projekt az országos költségvetésben, amely megfelelne az uniós finanszírozás követelményeinek, a legtöbb gond pedig a közbeszerzési és környezetvédelmi jóváhagyásokkal van. Románia a 2007–2013-as uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésére bocsátott alapok alig több mint 50 százalékát tudta elkölteni.

Van mire fogni az autópálya hiányát

Bukarest mintegy 3 milliárd eurónyi európai támogatást nem használt fel, annak ellenére, hogy a határidőt két évvel, vagyis 2015 végéig meghosszabbították. A legsúlyosabb helyzet az infrastruktúra-fejlesztésnél, elsősorban autópályaépítésnél van, ahol Románia kétmilliárd eurónyi támogatástól esett el, mert nem sikerült idejében és szabályszerűen felhasználnia a rendelkezésére álló uniós forrásokat.

Cioloş hétfői sajtóértekezletén elmondta: méltányolja Răducu erőfeszítéseit, de Romániának most már a 2014–2020-as ciklusra kell összpontosítania. Cioloş szemléletváltást szeretne a tárcánál, amelynek élére a napokban új tisztségviselőt jelöl.

A Mediafax értesülései szerint Cioloş Cristian Ghineát fogja javasolni a miniszteri tisztségre. Ghinea jelenleg a miniszterelnöki kabinetiroda tanácsadójaként dolgozik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."