Új kormánya van Romániának

Bizalmat szavazott hétfőn a parlament a Viorica Dăncilă miniszterelnök vezette kormánynak. A kormánytagok letették a hivatali esküt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Románia első női miniszterelnöke fotó: Alexandru Dobre
Románia első női miniszterelnöke fotó: Alexandru Dobre
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK.
2018. január 30., 08:29
0 hozzászólás. 

Miután a hétfői nap folyamán a szakbizottságok meghallgatták a miniszterjelölteket, 282 képviselő és szenátor támogatta szavazatával a kabinet hivatalba iktatását. 136-an ellene voksoltak, egy személy tartózkodott. 429 törvényhozó volt jelen a parlament két házának ülésén, és 419 érvényes szavazatot jegyeztek.

Az RMDSZ képviselői és szenátorai is bizalmat szavaztak a kormánytagoknak. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azzal érvelt, hogy adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak, nemcsak azért, mert a választási győzelem után a PSD-ALDE felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a koalíciónak a "nehéz időkben is" eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a magyar érdekképviselettel.

Parlamenti felszólalásában az RMDSZ-elnök keményen kiosztotta ugyanakkor a kormánypártot, mondván, az általa vezetett Romániának nincs jövőképe, és felhívta a figyelmet a problémákra, a szegények és a gazdagok közötti egyre nagyobb szakadékra, az orvosok elvándorlására, valamint arra, hogy a közvéleménykutatások szerint nem is annyira az anyagiak, mint inkább a túlburjánzó bürokrácia, az infrastruktúra hiánya miatt vándorol el Románia munkaképes lakossága.

Pár éven belül 17 millióra csökkenhet a lakosság. Bukarest az egyetlen európai főváros, melyet nem köt össze autópálya más európai fővárosokkal, az ország történelmi régiói között ugyancsak hiányzik az autópálya-összeköttetés - emlékeztette a parlament tagjait és a kormánytagokat az RMDSZ-elnök.

Liviu Dragnea PSD-elnök abban reménykedik, és ebben egyetértenek Klaus Johannis államelnökkel, hogy a most megválasztott kormány az ország érdekében hivatalban marad a mandátum végéig, azaz 2020-ig. A 2016-os decemberi választások óta ugyanis, bő egy év alatt a harmadik kormányt sikerült hétfőn beiktatni.

Ludovic Orban, PNL-vezér felhívta a figyelmet arra, szerinte ez a kormány RMDSZ-kormány is egyben. Ők nem tudtak ellenzéki pártként ígérni semmit a szövetségnek, így nem tudtak megegyezni sem vele.

Feltétel nélkül nem lehet

Az EMNP szerint csak akkor érdemes támogatni az új kormányt és a kormánykoalíció pártjait, ha az erdélyi magyar közösség szempontjából megkerülhetetlen kérdésekben garanciákat kapnak az előrelépésre. A feltételek között kell szerepelnie az autonómiaformák megvalósításáról szóló román-magyar párbeszéd beindulásának, a közigazgatásban az anyanyelvhasználat megfelelő biztosításának, valamint az ezt szabályozó törvényes keret kibővítésének. A feltételek közé sorolták a nemzeti és regionális jelképek szabad használatának haladéktalan biztosítását és az ezzel kapcsolatos hatósági zaklatások megszüntetését, az egyházi- és közösségi vagyon visszaszolgáltatásának újraindítását és megnyugtató rendezését.

vioricadancila

A támogatás feltételéül kell szabni a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint a marosvásárhelyi római katolikus líceum ügyének rendezését, Székelyföld gazdasági diszkriminációjának megszüntetését és a régió fejlődésének biztosítását, a Székelyföldet is érintő észak-erdélyi autópálya mihamarabbi megépítését, az igazságügyi törvénycsomag felülvizsgálatát, valamint az év elejétől tapasztalható súlyos adó- és pénzügyi zavart okozó törvények módosítását.

Ha a miniszterre van szükséged, őket keresd:

A Dăncilă-kabinetnek négy miniszterelnök-helyettese lesz: Paul Stănescu (Szociáldemokrata Párt - PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (Liberálisok és Demokraták Szövetsége - ALDE) és Viorel Ştefan (PSD, tárca nélküli).

Az új kormány összetétele:

Viorica Dăncilă - miniszterelnök

Paul Stănescu - miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter

Graţiela Leocadia Gavrilescu - miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter

Viorel Ştefan - tárca nélküli miniszterelnök-helyettes

Ana Birchall - miniszterelnök-helyettes, Románia stratégiai partneri kapcsolatainak gyakorlatba ültetéséért felelős miniszter

Carmen Dan - belügyminiszter

Teodor Meleşcanu - külügyminiszter

Mihai Fifor - védelmi miniszter

Eugen Orlando Teodorovici - pénzügyminiszter

Tudorel Toader - igazságügyi miniszter

Petre Daea - mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter

Valentin Popa - tanügyminiszter

Lia Olguţa Vasilescu - munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter

Dănuţ Andruşca - gazdasági miniszter

Anton Anton - energiaügyi miniszter

Lucian Şova - közlekedésügyi miniszter

Rovana Plumb - európai alapokért felelős miniszter

Ştefan Radu Oprea - üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter

Sorina Pintea - egészségügyi miniszter

George Ivaşcu - kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter

Ioan Deneş - víz- és erdőgazdálkodási miniszter

Nicolae Burnete - kutatási és fejlesztési miniszter

Bogdan Cojocaru - távközlési miniszter

Ioana Bran - ifjúsági és sportminiszter

Bogdan Gheorghe Trif - turisztikai miniszter

Natalia Intotero - külhoni románokért felelős miniszter

Viorel Ilie - parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter

Victor Negrescu - európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."