Országos » Gazdaság

Majdnem három és félmillió román állampolgár él külföldön

Habár a gazdasági mutatók állítólag nőnek, az utóbbi hónapokban is majd százezer román állampolgár ment külföldre dolgozni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

angliaimunka
Taxisofőrként Londonban is lehet dolgozni
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. július 26., 12:44
0 hozzászólás. 

90 ezer romániai próbált meg külföldön munkát találni két és fél hónap alatt, jelenleg 3,4 millió román állampolgár él külföldön. A maszol a Tjobs munkaközvetítő ügynökség adatait dolgozta fel, ezek szerint május elseje óta 90 ezer munkavállaló pályázott meg külföldi állást. 29 ezren Nagy-Britanniában kerestek munkát, a második legnépszerűbb ország ilyen szempontból Hollandia, ahová 14 ezer álláskereső vágyik.

Németországban kevesebb, mint 12 ezren kívánnak dolgozni, Franciaországban pedig 10 ezren. Olaszország és Spanyolország már nem tartoznak a kedvencek közé, az utóbbi években lecsökkent az ottani román vendégmunkások száma, jelenleg olaszhonba 2100-an, utóbbiba 1400-an vágynak.

A Tjobs-on keresztül munkát kereső romániaiak 35 százaléka 25 és 35 év közötti fiatal, túlnyomó többségük felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ami a kereseteket illeti, Romániában a nettó átlagbér 464 euró, míg a nyugat-európai országokban ennek a négy-ötszörösét is meg lehet keresni.

Például konyhai kisegítőként minimum nettó 900 eurót lehet összehozni, míg egy hegesztő havi fizetése 1700 és 2300 euró között mozog. Több mint 800 eurót egy mezőgazdasági munkás is megkeres, egy szobalánynak pedig 1000 és 1300 euró közötti fizetése van.

maszol.ro / uh.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."