Országos » Gazdaság

Engednek a fuvarozók követeléseinek

Hat hónapra befagyasztják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árát Romániában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

20-30 km/órás sebességgel közlekedtek a hét elejétől a fuvarozók. Fotó: Mediafax
20-30 km/órás sebességgel közlekedtek a hét elejétől a fuvarozók. Fotó: Mediafax
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. szeptember 14., 12:49
0 hozzászólás. 

A kormány sürgősségi rendeletet fogad el, amelyben az elmúlt napokban jelentős tiltakozásokat szervezett fuvarozók követeléseinek túlnyomó része megtalálható.

A rendeletről Dacian Cioloș miniszterelnök nyilatkozott a kormány szerdai ülésén. Eszerint fél évre befagyasztják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árát, a kötvényeket pedig ezentúl fél évnél rövidebb időre is meg lehet majd vásárolni.

A kormányfő hangsúlyozta, átmeneti intézkedésről van szó, hogy időt biztosítsanak a biztosítási piacot is felügyelő összevont pénzügyi felügyeletnek (ASF) a méltányos piaci feltételek megteremtésére.

Megbénították volna a forgalmat

Romániában szinte mindennapossá váltak a fuvarozók forgalomlassító megmozdulásai, csütörtökre pedig országos tüntetést, a főváros és a megyeszékhelyek forgalmának megbénítását helyezték kilátásba.

Az ellen tiltakoztak, hogy a piacvezető Astra és a Carpatica biztosító csődje nyomán a kötelező biztosítások összege esetenként több mint duplájára emelkedett az utóbbi években.

A kormány egy referenciaárat vezetne be, a szélsőséges kilengéseket produkáló kgfb-k stabilizálására. A két csődbe jutott biztosító vesztét ugyanis egyebek mellett a kárigényektől jelentősen elmaradó, alacsony árak okozták.

Mivel azonban károsultjaikat az állami garanciaalapból kell kárpótolni, a piacon maradt biztosítók (amelyeknek a garanciaalapot fel kell tölteniük) jelentősen megemelték áraikat. A fuvarozók kartellezésre gyanakszanak: azt állítják, a biztosítók összebeszéltek, hogy az indokoltnál jóval magasabb árakkal emeljék nyereségüket.

További újdonság, hogy a károsult saját biztosítójához fordulhat kárigényével, és annak kell majd behajtania a jármű javításának költségeit attól a biztosítótól, amelyhez a balesetet okozó sofőr tartozik. Ha a biztosító nem téríti meg határidőre a javítás költségeit, ezentúl késedelmi kamatot fizettethetnek vele – közölte a román kormányfő.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."