Az orvosok is munkabeszüntetésre készülnek

Április 26-án tüntetésre gyűlnek össze Bukarestben, május 7-én figyelmeztető, majd május 18-án általános sztrájkot tartanak az egészségügyi alkalmazottak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

sanitas
Az orvosok már az általános sztrájkkal fenyegetnek
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2018. április 19., 18:12
0 hozzászólás. 

Nagyon sok az elégedetlenség. Azok is elégedetlenek, akiknek csökkent a bérük, és azok is, akiknek nem csökkent, de arra számítottak, hogy nőni fog” – magyarázta az Agerpresnek a Sanitas Szakszervezeti Szövetség országos tanácsának alelnöke.

Iulian Pope hozzátette, a Sanitas országos tanácsa elfogadta csütörtöki ülésén az egységes bértörvény szülte elégedetlenség miatti tiltakozások ütemtervét.

E szerint április 26-án tüntetést tartanak a fővárosban, ugyanakkor péntektől elkezdik az aláírásokat az általános sztrájk kirobbantása érdekében. A tervek szerint május 7-én figyelmeztető sztrájkot tartanak, május 18-ától pedig általános sztrájkba lépnek.

De miről is van szó?

A tiltakozók azt követelik, hogy az idei béremelésekben a szociális munkások, valamint a kórházak adminisztratív személyzete és a megyei közegészségügyi igazgatóságok dolgozói is részesüljenek. Azt nehezményezik, hogy jelenleg túl nagyok a bérezési különbségek a rendszerben dolgozó vezető beosztású személyek, illetve az adminisztratív és a kisegítő személyzetként dolgozók fizetése között.

Lia Olguţa Vasilescu tárcavezető szerdán egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a bérek közötti méltánytalan különbségek kiküszöbölése érdekében a pótlékszabályozást kell felülvizsgálni, nem az egységes bértörvényt módosítani. A tárcavezető ismét hangsúlyozta, azért korlátozták az alapbérkeret 30 százalékára a pótlékok mértékét, „mert nem normális, hogy a pótlékok nagyobbak legyenek az alapfizetésnél”.

Iulian Pope kifejtette, az egységes bértörvény módosítását követelik, nem a pótlékokra vonatkozó szabályozás megváltoztatását, amit kilátásba helyezett a munkaügyi miniszter.

Nem csak az orvosok sztrájkolnak

Az orvosok és az ápolók jobb munkakörülményeket is kérnek, és remélik, hogy a parlament úgy fog módosítani a kormány által idén elfogadott, és a sztrájkot kiváltó két sürgősségi kormányrendeletet, hogy azokba az ő követeléseiket is belefoglalják.

Az orvosok sztrájkja nem az egyedüli megmozdulás a közszférában, hiszen a postások is felfüggesztették a munkát meghatározatlan időre még csütörtökön. Ők is magasabb bért követelnek. Az eddigi tárgyalásokon több béremelési tervezetről egyeztettek, de hétfő kordélutánig a felek nem tudtak megállapodásra jutni.

Tegnap délután az egyetemisták is japánsztrájkba kezdtek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."