Országos » Gazdaság

Tiltakoztak a börtönőrök és a postások

Hétfőn a börtönőrök, kedden a postások tiltakoztak a kis fizetések és a rossz munkakörülmények miatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

A postások sem tűrik tovább a romló körülményeket. Fotó: Mediafax
A postások sem tűrik tovább a romló körülményeket. Fotó: Mediafax
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK
2016. szeptember 27., 10:32
0 hozzászólás. 

Országos megmozdulást tartottak hétfőn a börtönök dolgozói, kedden pedig a postai alkalmazottak, a gyenge munkakörülmények, az alacsony fizetések, a nagy bérkülönbségek, a túlóráért járó pluszjuttatások elmaradása, valamint a súlyos személyzethiány miatt tiltakozva.

A börtönőrök fő célja, hogy ugyanolyan bérfeltételeket biztosítsanak nekik, mint belügyminisztérium hatáskörébe tartozó többi védelmi és rendfenntartói alkalmazottnak. Florin Şchiopu, az érdekvédelmi szervezet vezetője hétfőn tárgyalt Szamosújváron Raluca Prună igazságügyi miniszterrel, de nem sikerült megegyezniük, így a tiltakozást folytatják a következő hetekben.

A Krónika híradása szerint a szamosújvári, a feketehalmi, a krajovai, a giurgiui és a Konstanca megyei Poarta Albă településen található börtönök alkalmazottai csatlakoztak az akcióhoz. Szamosújváron több mint száz alkalmazott vonult utcára.

A feketehalmi börtön előtt ötven alkalmazott tiltakozott, kilátásba helyezve, hogy október elsejétől nem vállalnak több túlórát, mivel nem bírják már a pluszmunkát – közölte a Mediafax hírügynökség. A helyi érdekvédelmi szervezet adatai szerint már 20 ezer kifizetetlen túlóránál tartanak, a személyzethiány miatt pedig szabadságra sem mehetnek az alkalmazottak.

Letennék a levéltáskát

Kedden reggel a postások is hangot adtak amiatti felháborodásuknak, hogy a távközlési minisztérium érdektelen a problémáikkal szemben. Főként a fizetések növelését és a munkakörülmények javítását kérték.

A Mediafax közlése szerint Dolj megyében mintegy kétszáz, Aradon pedig körülbelül száz alkalmazott tiltakozott.

A postai alkalmazottak szakszervezetének vezetői elmondták, hogy sok dolgozó még húsz év után is minimálbért keres, sőt, a norma függvényében ezt még csökkentik is, holott rengeteg a túlóra. Ugyancsak kifogásolták a munkavédelmi felszerelés és az egyenruha hiányát.

A szakszervezet vezetői ezen a nyáron több alkalommal is tárgyaltak a minisztérium és a posta vezetőségével, de úgy érzik, a két intézmény pingpongozik velük. A legtöbb alkalmazott 910 és 1100 lej közötti összegért dolgozik, és az időjárásviszonyoktól függetlenül járja az utcákat, saját maguk által vásárolt, rossz minőségű munkaeszközökkel.

Dolj megyében ráadásul a postaépületekben nincs vezetékes víz, mosdó, beázik a tető és töröttek az ablakok. A Román Posta vezetőtanácsa pénteken ülésezik, ezen kerül napirendre az alkalmazottak bérének növelése. Amennyiben ott nem születnek kedvező döntések, a postások meghatározatlan időre beszüntetnék a munkát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."