Országos » Gazdaság

Mentik a helyzetet

A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el, hogy ne csökkenjen a számítógépes szakemberek és részmunkaidős alkalmazottak bére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

salarii-mai-mari
Sürgősségi rendelettel próbálják szinten tartani a fizetéseket. A kép illusztráció.
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. február 09., 14:49
0 hozzászólás. 

A kormány csütörtöki ülésén sürgősségi rendeletet fogadott el azért, hogy legalább a 2017. decemberi szinten maradjon a számítógépes szakemberek, a kutatók, az idénymunkások, a fogyatékkal élők és a részmunkaidőben alkalmazottak nettó bére - jelentette be Nelu Barbu szóvivő.

„Négy ilyen kategória van, a számítógépes szakemberek, a kutatók, az idénymunkások, és a fogyatékkal élők. Ezen alkalmazottak esetében az állam, egy egyszerűsített eljárással részlegesen átveszi az egészségbiztosítási járulék befizetésének terhét. (...) A kedvezmény csak azokra a cégekre vonatkozik, ahol a bruttó fizetést legalább 20 százalékkal emelték a társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való átruházása miatt" – magyarázta Barbu.

Egy másik előírás arra irányul, hogy a részmunkaidős alkalmazottak se veszítsenek tavaly decemberi nettó bérükből.

„2018 januárjától a részmunkaidővel alkalmazottaktól csak annyi társadalombiztosítási járulékot vonnak le, amennyit a megvalósított bérük után kell fizetniük, még akkor is, ha bérük kevesebb, mint az országos minimálbér, a különbözetet a minimálbér szintjén fizetendő járulékokig pedig az alkalmazott nevében a munkáltató fizeti be az állami és magánszférában egyaránt" - mondta Barbu, aki szerint így megoldódik az a probléma, hogy egyes részmunkaidős alkalmazottak nem tudnák befizetni a minimálbér után járó társadalombiztosítást.

A kormányszóvivő szerint a sürgősségi kormányrendelet védi a munkanélküliek és a betegszabadságon lévők jövedelmét is.

„Ezen személyek által befizetett társadalombiztosítási járulékot a megvalósított bruttó jövedelem arányában számolják ki, tehát, például, a munkanélküli segély után, és nem az országos bruttó átlagbér után, ahogyan eddig történt" – mondta el Nelu Barbu.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."