Országos » Gazdaság

Alkotmánymódosítást sürget a PD-L

Megkezdődött kedden a parlamentben a tavaszi ülésszak, amelyen a kormány egyebek között alkotmánymódosítást sürget.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 03., 12:03
0 hozzászólás. 


A kabinet ezen kívül a munkatörvénykönyv módosítását, valamint tervezett állami beruházási programok elősegítésére hivatott törvények parlamenti elfogadását is szorgalmazza - olvasható a manna.ro-n.

Erről Emil Boc miniszterelnök beszélt azon a találkozón, amelyen a kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) frakciójának tagjai, valamint Traian Băsescu államfő is részt vett. Boc ezt a három fő területet jelölte meg a kabinet fő célkitűzéseként.

A kormányfő elmondta: az alkotmánymódosítás azért fontos a fő kormánypárt számára, mert 2009-ben népszavazást tartottak Romániában, amelyen kiderült, hogy a lakosság elsöprő többsége támogatja az egykamarás parlament bevezetését a jelenlegi kétkamarás helyett, akárcsak a törvényhozók számának csökkentését.

Az alkotmány módosításához azonban a parlamentben kétharmados többség támogatására van szükség, ezért Boc reményét fejezte ki, hogy a két fő ellenzéki politikai erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatni fogja a karcsúbb parlamentről szóló elképzeléseket.

Elemzők ugyanakkor kétségüket fejezik ki, hogy a törvényhozói testületben csak egyszerű többséggel rendelkező kormányoldalnak - amelyet a PD-L mellett a RMDSZ, a független honatyák és a nemzeti kisebbségek képviselői alkotnak -, valamint az ellenzéknek sikerül megállapodnia ilyen nagy horderejű kérdésben, ugyanis a PD-L és az általa támogatott Băsescu, illetve a szociáldemokraták és a liberálisok között hosszú ideje nincs valódi politikai párbeszéd.

Az új parlamenti ülésszakban várhatóan az eddiginél jobban kiéleződik a kormányoldal és az ellenzék közötti háború, hiszen a román sajtó nem tartja kizártnak, hogy az ellenzéki választási szövetség megkötésére készülő PSD, PNL és a Konzervatív Párt (PC) ismét Băsescunak a tisztségéből való felfüggesztésével próbálkozik majd. Ezt már megtették 2007-ben, majd a leváltásáról rendezett népszavazáson a választók elsöprő többsége elutasította Románia első emberének menesztését.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."