Gazdaság » Gazda

Tejben fürdik a székely gyümölcs

Székelyföldi unikumot dob piacra a Keresztúri: jövő héttől nekünk is lesz gyümölcsös joghurtunk. Mi már belenyaltunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotók: Dávid Anna Júlia

Nem azért fogtunk össze, hogy elvegetáljunk

A Keresztúri szövetkezet sikere az összefogáson áll...
Deák Dénes fotó: Dávid Anna Júlia

Reggel úgyis kezdem elölről

Deák Dénes házában a lábtörlőn is bocik mosolyognak,...
vasseva4

Sok paradicsom odalett, de még így is van, mit venni a piacon

A tavaszi szárazság és a nyári esőzések megviselték...

Szávuly Attila (b) bemutatja a Keresztúri új gyümölcsjoghurtjait
Szávuly Attila (b) bemutatja a Keresztúri új gyümölcsjoghurtjait
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. november 07., 11:58
0 hozzászólás. 

Az egy főre jutó tejgyárak száma meglehetősen sűrű a vidékünkön, és ha hozzávesszük, hogy még hány országos márka termékeit tudjuk bedobni a kosárba egy hétvégi nagybevásárláson, akkor biztos, hogy nem kell panaszkodnunk a választékra.

Azonban, míg tejből, vajból és sajtból valóban csak a bőség zavarával küszködünk, teljesen más a helyzet a gyümölcsös-tejes finomságok terén, legalábbis ami a székelyföldi termelők kínálatát illeti.

Kezdődik a gyümölcsinvázió

A székelykeresztúri Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet most ezen fog változtatni, ugyanis a Keresztúri márkanév alatt új termékekkel, nem kevesebb, mint öt fajta gyümölcsjoghurttal lépnek a piacra. Az újdonságokat Szávuly Attila, a szövetkezet értékesítési igazgatója mutatta be a sajtónak és Zseblak játszóházban vendégeskedő gyerekeknek.

Ezt alig győztük kanállal

Szávuly szerint az új joghurtok számos tényező miatt számítanak egyedinek. Egyrészt tudomásuk szerint más székelyföldi tejtermelő nem készít egyáltalán gyümölcsjoghurtot, de a Keresztúri új termékei a többi gyártó hasonló készítményeitől is eltérnek.

Ennek titka a gyártási technológia: mivel a joghurt alapvetően egy markánsan savanyú tejtermék, ezért legtöbbször a gyümölcsjoghurtokra is jellemző ez a savanykás mellékíz, ami miatt nem élvezhetőek teljes értékű édességként.

A Keresztúri esetében annyit módosítottak a recepten többszöri kísérletezés után, hogy a joghurthoz minimális adag, 3 százalék cukrot is adagolnak. Ez egy picit tompítja a savanyúságot, és sokkal kellemesebb ízt eredményez.

Gyümölcs a lelke mindennek

A gyümölcs és a joghurt társítása sem a megszokott módon történik, ugyanis a gyártás során ezeket nem keverik össze, hanem rétegesen kerülnek a pohárba az összetevők. Ez esztétikusabbá is teszi az átlátszó tárolóban polcra kerülő terméket, amiben magunk kavarhatjuk össze a joghurtot.

Ennyi maradt belőle

Az új gyümölcsjoghurtok egyébként ötféle ízben (eper, meggy, barack, áfonya, erdei gyümölcs) lesznek kaphatóak, várhatóan november 14-től, a gyártó reményei szerint körülbelül 2,5 lejes bolti áron.

Az áfonyás változatot egyébként a Székelygyümölcs áfonyája ízesíti, és a tervek szerint a másik négy fajta is hasonlóan fog készülni a jövőben.

A sajtó munkatársai és a Zseblakban játszó gyerekek elsőként kóstolhatták meg az ötféle ízű joghurtot, és az asztalon tornyosuló üres poharak magukért beszélnek. Az ízekkel mindenki teljesen elégedett volt: a felnőttek körében a meggy és a barack tarolt a leginkább, míg a gyerekek egyértelműen az epres változatot érezték a legfinomabbnak.

Az adag is emberesre sikeredett: bár a gyorsteszten sikerült több pohárral is magunkba diktálni, abban biztosak vagyunk, hogy egy 200 grammos adaggal bárki jól indíthatja a reggelét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."