Gazdaság » Pénz

Ne fizess elő: töltsd újra

A mobilszolgáltatók bérletei kényelmesek és testreszabhatóak, de a pénztárcánk jobban örül a feltöltőkártyáknak. Nézzük meg, mire fizetünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Lány telefonál
Így húznak le a kitalált akciókkal a szolgáltatók
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. november 23., 10:45
1 hozzászólás. 

Romániában, mint minden más országban, a mobilszolgáltatók számára az egyik legnagyobb tét, hogy minél több legyen a kliensük. Úgy tűnik, az új ügyfelek bevonzása fontosabb, mint a régiek megtartása és elégedettségük biztosítása.

Ha megnézzük az árakat, észrevehető, hogy egy bizonyos összegért több percet kapunk feltöltőkártyán, mint előfizetéssel. Ugyanez igaz az új ügyfelekre is, akik több percet és SMS-t kapnak, mint a régiek.

Olcsóbb a prepay

Ezt bármelyik szolgáltatónál megfigyelhetjük: a Cosmote XS díjcsomagja havi 6,20 euróért kínál 50 percet országon belüli és nemzetközi hívásokra, 500 percet, 500 SMS-t, 10 MMS-t és 100 videóhívást a Cosmote hálózatán belül, 500 percet a Romtelecom vezetékes hálózatára és 10 MB adatforgalmat.

Ha prepay megoldást választunk, áfával együtt 6,20 euróért 4 000 perc vagy SMS jár hálózaton belül, 4 000 perc a Romtelecom hálózatára, 50 MB adatforgalom és 100 perc vagy SMS országon belül, más mobilhálózatokra. A különbség számottevő, hiszen 50 országos perccel, 3 500 percnyi Romtelecom hívással, 40 MB adatforgalommal és 3 000 hálózaton belüli perccel vagy SMS-el kap többet ugyanazért a pénzért, aki a feltöltőkártyát választja.

A Vodafone-nál egy újonnan kötött, havi 6 eurót kóstáló szerződés 50 itthonii percet vagy SMS-t, 500 hálózaton belüli percet vagy SMS-t és 15 MB adatforgalmat foglal magába. Ezzel szemben az 5 eurós prepay kártya jóval többet kínál: hálózaton belül 4 500 percet vagy SMS-t, 115 percet más romániai mobilhálózatokra és 75 MB adatforgalmat.

SIM kártya és telefon

Az Orange Delfin névre keresztelte az 5 eurós bérletét, ami 30 perc belföldi hívást vagy külföldi vezetékes hívást, 300 percnyi hálózaton belüli beszélgetést és 300 SMS-t foglal magába. Az 5 eurós feltöltőkártyájuk 2 000 percet és SMS-t biztosít az Orange hálózaton belül, száz percet és SMS-t más hazai hálózatokban, illetve nemzetközi vezetékes vonalra, valamint 100 MB-nyi adatforgalmat.

A narancssárga szolgáltató emellett nemrég rukkolt elő a nelimiteaza-te.ro oldallal, ahol magunk állíthatjuk össze szabadon, milyen opciókat szeretnénk a prepay kártyánkon.

Miért a különbség?

Az egyik legerősebb indok a bérletes és feltöltőkártyás árak közti különbségekre a telefonok kedvezményes ára. Amennyiben bérletet váltunk, és szerződést kötünk a szolgáltatóval, lehetőségünk van olcsóbban vásárolni készüléket, de csak abban az esetben igaz, ha hűséget is vállalunk, vagyis egy kötött minimális időre szegődünk az adott szolgáltatóhoz. A telefon ára is annál alacsonyabb, minél hosszabb időtartamra vállaljuk a hűséget, illetve minél drágább bérletet választunk.

Ha például a Cosomte kínálatából egy 16 GB-os iPhone 5-öt veszünk a legkisebb, havi 28,52 eurós szerződéssel és egyéves hűséggel, a készülék 2511 lejbe kerül. Ugyanezt a telefont hálózatfüggetlentül és hűség nélkül 3 300 lejért kapnánk meg az eMagtól (a Cosmote nem árulja szerződés nélkül), így a Cosmote gyakorlatilag 800 lejes, vagyis körülbelül 177 eurós kedvezményt biztosít.

A bérlet ugyanakkor magába foglal havi 200 percet országon belül, 1 500 percet és 1 000 SMS-t a Cosmote hálózatán, 1 000 percet a Romtelecom hálózatára, 1 GB adatforgalmat és 200 MMS-t.

Felöltőkártyával egy hasonló csomagot 10 euróért kapunk meg, még ha ez egy picit szegényesebb is, hiszen 1 000 percet és 1 000 SMS-t kínál a Cosmote hálózatán, 70 országon belüli és nemzetközi percet, 70 országon belüli SMS-t és 1 GB adatforgalmat.

Bár valóban kevesebbet kapunk a prepay csomagtól, de ez havonta 18 euróval kevesebb, amiből nemcsak, hogy ki tudjuk fizetni a telefon úgynevezett akciós és független ára közti különbséget, de még jobban is járunk, hiszen az egyéves hűségidőszak alatt 216 euróval fizetünk kevesebbet.

Drágább, ami olcsó

A Vodafone háza táján is hasonló a helyzet: itt az ötös iPhone-ért 299 eurót kérnek el kétéves hűséggel és 59 eurós havidíjjal, amiért 500 országon belüli SMS és perc, 3 000 hálózaton belüli SMS és perc, 300 MMS és 1,5 GB adatforgalom jár.

SIM kártyák

Hűségszerződés nélkül a készülék ára 739 euró, emellé a prepay kártya különböző opcióiból összeválogathatunk 3 000 hálózaton belüli percet vagy SMS-t, 1,3 GB adatforgalmat és 200, országon belüli percet. Ez kevesebb, mint a bérletes ajánlat, de csupán 17 euróba kerül havonta, illetve kedvünkre bővíthetjük, vagy szűkíthetjük.

Ha ezt a feltöltőkártyás konfigurációt választjuk, két év alatt összesen 1 008 eurót spórolunk meg, amiből fedezhetjük a telefon két ára közti különbséget, és szinte még egy iPhone-t vehetünk, hiszen 568 eurónk marad.

Az Orange-nál is hasonló a helyzet, bár cikkünk írásakor a szolgáltató internetes áruháza nem volt elérhető, így pontos összehasonlítást nem állt módunkban végezni.

Összességében elmondható, hogy a hűségszerződéssel vásárolt telefonok ára nem is annyira különleges, mint amennyire azt a szolgáltatók állítják, és ha nem tervezünk új készüléket vásárolni, vagy jobban szeretnénk egy hálózatfüggetlen, kötöttségek nélküli telefont, jobb választás a feltöltőkártya.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
klevi69
2012-11-23 23:29:45
Az Orange 4 eurós bérlet és 4 eurós feltöltőkártya között tulajdonképpen az ÁFA adja az árkülömbséget(az adott perceket nem nézve).A bérletbe bele van számítva , míg az utóbbira még rászámítják. :)
Vagyis 18,88 < 22,48 októberi árakat nézve.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."