Gazdaság » Pénz

Gyenge és drága az idei fenyőfa

Idén kevesebb fenyőt vágtak, már karácsony előtt elfogyhatnak a fák. Az árak felmentek, a minőség romlott az idei kínálatban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Fenyőfa-árus a Junior melletti parkolóban Székelyudvarhelyen
Nem csak a Junior mellett lehet kapni, de a választék sehol sem nagy
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. december 20., 16:21
0 hozzászólás. 

Közterületen hivatalosan idén is csak a Junior melletti parkolóban lehet fenyőt árusítani. Tavaly a parkoló nagy részét az árusok és a nagy mennyiségű vágott fenyő töltötte ki: idén foghíjasan és jóval kevesebben árulnak, a választék is elég szegényes.

A tavalyi évhez képest a minőség romlott, az árak viszont felfele menetek. Míg ezelőtt 30 lejért már egy tömött, szép 1,5-1,8 méter közötti fához lehetett hozzájutni, idén innen indulnak az árak, 30 lejért inkább egy izmosabb ágnak nevezhető csonka ezüstfenyőt kapunk. A szebb darabok ára eléri a 80-100 lejt is. A tömöttebb lucfenyő, amit nagy előszeretettel normandiai fenyőként árulnak, már drágább, a négyméteresekért 200 lejt is elkérnek.

„Azért dolgozunk, hogy a tavalyi hiányt visszahozzuk"

– mondja az egyik árus. A helyi árusok a szegényes kínálatot és a magas árakat azzal magyarázzák, hogy tavaly rengeteg fa maradt a nyakukon. A jó idő miatt sokan kimentek és maguk vágtak fenyőt, ezért annyira nem fogyott, idén jóval kevesebbet rendeltek.

Fenyőfa-árus Székelyudvarhelyen

Valódi normandiai fenyőt is vehetünk a Silvoplant kertészetnél, igaz itt az árak is magasabbak. A legkisebb fa 1,3 méter magas, egységes ára 104 lej. Ez tíz centiként emelkedik, így a legnagyobb, 3 méteres fa 240 lejbe kerül.

A helyszínen érdeklődve megtudtuk, hogy a kivágott fenyők nagy részét már eladták, és a megmaradt készlet sem tart már sokáig. A kertészet vezetője elmondta, hogy az áraik megegyeznek a tavalyiakkal és idén is ugyanakkora mennyiséget adtak el, mint az előző években, ami több száz karácsonyfának való fenyőt jelent.

Cserepes nincs, nem is volt

A Homoródi Erdészeti Hivataltól megtudtuk, hogy idén ők is kevesebb karácsonyfának való fenyőt vágtak ki, ezek már el is fogytak. A kisebb fák 24, míg a nagyobbak 31 lejbe kerültek. Hiába keressük a cserepes fenyőt, ugyanis az elmúlt években olyan kicsi volt az élő fenyő iránti kereslet, hogy idén már nem is hoztak az erdészethez.

Fenyőfa-árus Székelyudvarhelyen

A város utcáit járva még fellelhetünk néhány faárust a gangok alatt, udvarokon. Itt az árak változékonyak, ahogy a fa minősége is. Jellemzően ezüstfenyő kapható, amihez már 25-30 lejért is hozzájuthatunk, igaz nem nyújt nagy vizuális élményt. A fa méretétől és az ágak tömöttségétől függően 100 lej fölé is emelkednek az árak.

Az idei karácsonyfa üzletből a MOL Románia is kiveszi a részét. SMS-ben értesíti vásárlóit, hogy a töltőállomásokon is lehet fenyőfát vásárolni, egységes, 24 lejes áron.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."