Gazdaság » Pénz

Kéz a kézben gyűjtik az adót

Összekötik az adóhivatal és a polgármesteri hivatalok adatbázisait a hatékonyabb pénzszerzés érdekében. Az adataink biztonságban vannak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Adóbefizetés egy romániai adóhivatalban
Fotó: politialocala.ro
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. január 24., 09:07
0 hozzászólás. 

Már több mint egy hete, hogy megjelent az a minisztériumközi rendelet, ami előírja az Országos Pénzügyi- és Adóhivatal (ANAF) és az önkormányzatok közti együttműködés kialakítását.

A rendelet lényege, hogy az intézmények kölcsönösen láthassák egymás adatbázisait, és hozzáférhessenek az adófizetőkkel kapcsolatos adatokhoz. A kormány az intézkedéstől azt reméli, hogy növekedni fog az adóbegyűjtés hatékonysága, valamint sikerül visszaszorítani az adócsalások mértékét is.

Könnyebben zárolhatják számláinkat

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal adóosztályán érdeklődve megtudtuk, már elemzik a rendeletet, melynek eredményeképpen együttműködési szerződést fognak aláírni a pénzügy vezetőivel, ebben szögezik le a két intézmény közötti szabad információáramlás részleteit.

Az adatbázisok megnyitása fontos lenne, és megkönnyítené a munkát mindkét intézmény számára. Az önkormányzat láthatná, hogy a különböző adósoknak mely bankoknál vannak folyószámláik, valamint egyszerűen zárolhatná a tartozások összegét. Ez eddig bonyolult művelet volt, külön kérést kellett írni az adóhivatalhoz, a procedúra hosszassága miatt egyes adótartozások begyűjtése elmaradhatott, a remények szerint a jövőben ilyenre nem lesz példa.

A pénzügyi hivatal is időt takaríthat meg a rendelkezés hatására, ők az adófizetők vagyonáról kaphatnak azonnali információt, valamint arról is, hogy az illető tartozik-e az önkormányzatnak.

Az új jogszabály több ponton is kiemeli a személyes adatok védelmét, kitérve arra is, hogy mindkét intézményben csak az illetékes személyek férhetnek majd hozzá az adatbázisokhoz, ők is csak digitális aláírás használatával, különböző biztonsági protokollok betartása mellett.

Az adófizetők számára nem tartogat sok újdonságot

a rendelkezés. Többekben felmerülhet, hogy mostantól átjárható lesz a két hivatal, vagyis akár a polgármesteri hivataltól is kérhetünk olyan igazolást, amit egyébként a pénzügyön állítanának ki. Erre nem lesz lehetőség, az intézkedés az állami szervek munkájának könnyítése érdekében jött létre.

Adóbevallási űrlap kitöltése

A papírmunkán nem, de az informálódáson könnyíthet az új rendszer

Bálint Attila, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője szerint van esély arra, hogy az adófizetők informálásán könnyítsen az új rendszer, amint azt a rendelet egyik céljaként meg is fogalmazták. Ez úgy történhet, hogy akár a polgármesteri hivatalban, akár a pénzügyön megtudhatjuk, mekkora adósságunk van az önkormányzat, illetve az állam felé, vagyis a helyi adók és az államkasszába fizetendő összegek mértékéről is tájékozódhatunk bármelyik hivatalban.

Mint mondta, ezek a lehetőségek még nem véglegesek, hiszen a rendelet csupán egy hete jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében, és a hivataloknak 30 nap áll a rendelkezésükre, hogy letisztázzák az együttműködés részleteit, és aláírják az erre vonatkozó szerződést. A két szerződő félnek egyébként arra is van lehetősége, hogy bővítsék az együttműködést, ezekről a későbbiekben dönthetnek.

Jó adózók vagyunk

A polgármesteri hivatalnál a Székelyudvarhelyen 2012-ben begyűjtött helyi adókról és illetékekről is érdeklődtünk. A főbb adónemek tekintetében megtudtuk, az épületadót a fizikai személyek 81 százaléka és a jogi személyek 94 százaléka fizette be, míg a területek utáni adótartozást a fizikai személyek 68 százaléka és a jogi személyek 105 százaléka törlesztette, vagyis ez utóbbi esetben a vártnál nagyobb összeg érkezett a városkasszába.

Bár a gépjárműadó esetén valamivel rosszabb az arán (fizikai személyek 65%, jogi személyek 71%), mégis, az egyéb adóknak, illetékeknek és büntetéseknek köszönhetően kimagasló átlagot sikerült elérni, a költségvetésben tervezett összes adóbevétel 99 százalékát sikerült begyűjteni.

Konkrét összeget csak a jogi személyek által befizetett gépjármű- (1 millió 380 ezer lej) és épületadó (5 millió 107 ezer lej) kapcsán tudtak közölni a polgármesteri hivatalnál.

Az idei tervek kapcsán Bálint Attila elmondta, a költségvetés-tervezet kidolgozása folyamatban van, így ezt a városi tanács hamarosan tárgyalhatja.

Bár konkrétumok még nincsenek, az önkormányzat minden bizonnyal nagyobb adóbevételre számíthat, mint tavaly, hiszen idéntől 7,5 százalékkal nőtt az ingatlanadó és 6 százalékkal a járművek után fizetendő adó. Ezen kívül a járdák feltörésekor fizetendő díjat az ötszörösére emelték: az eddigi húsz lej helyett 100 lejt kell fizetni.


címkék: adó adóhivatal

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."