Gazdaság » Pénz

Mindenre jó, semmire sem elég

Régen pecsételni kellett, öt éve már a plasztikra jön. Eláruljuk, hogy gyereken kívül mi kell még a gyerekpénzhez.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Gyerekpénz
Fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. március 07., 08:59
0 hozzászólás. 

Biztosan sokan emlékeznek azokra a pillanatokra, amikor az iskola titkárságáról néhány pecsételés után hatalmas vigyorral az arcunkon rohantunk a postára vagy a Postabankba, és némi írogatás, majd röpke fél óra sorban állás után, a hónap csúcspontján megkaptuk a hőn áhított gyerekpénzt. Na ez az, ami már nincs meg.

Az állami gyereknevelési támogatás néven futó összeg 2008 januárja óta bankszámlára érkezik, vagy a postás hozza, ahogy óhajtjuk. Megfosztották a pénzre leginkább jogosult ifjakat a bürokrácia, a várakozás-pecsételés-sorbanállás szentháromság különös izgalmától.

Minden nagyon praktikus lett és automata, így inkább arra voltunk kíváncsiak, manapság kik jogosultak a gyerekpénzre, mennyit kaphatnak és hogyan, valamint mire költik el az összeget.

Szigorúan 18 éven aluliaknak

A gyerekpénz intézményét az 1993-ban megjelent 61-es számú törvény szabályozza. A jogszabály szerint Romániában támogatásra jogosult minden olyan 18 év alatti személy, aki valamilyen tanintézményben tanul, illetve amennyiben már betöltötte 18. életévét, a középiskola vagy szakiskola befejezéséig továbbra is jár a pénz.

Ha nem azért jár oda, mert évismétlésre bukott. Ez utóbbi szabály alól kivételt képeznek azok, akik egészségügyi okokból ismétlik a tanévet. Szintén jár a gyerekpénz a 18 év alatti, első és másodfokú fogyatékossággal élőknek.

Gyerekpénz

A gyerek 14 éves koráig minden esetben a szülő vagy nevelő kapja kézhez a havi juttatást, 14 éves kor fölött már a gyerek is átveheti, amennyiben szülei beleegyeznek. 18 éves kor fölött már mindenképp személyesen a gyereknek juttatják el a pénzt.

A pénz érkezhet postai úton (mandat poştal), ez esetben a hónap 8. és 25. napja között kell rá számítani, vagy 26-27-én átvenni a postán. A másik, egyszerűbb módszer, ha a banki átutalást választjuk, ilyenkor mindig automatikusan érkezik az összeg bankszámlára, ahonnan bármikor felvehetjük.

Jó tudni, hogy, amennyiben három hónapon át nem vesszük fel a juttatást, annak folyósítását felfüggeszthetik, az újbóli utalásokhoz pedig kérvényt kell benyújtanunk.

Így kell megengedni a pénzcsapot

Ahhoz, hogy gyerekpénz álljon a házhoz, át kell esnünk néhány hivatalos formaságon. Először is szükségünk lesz egy gyerekre – tételezzük fel, hogy már van, mert a gyerekcsinálás nem képezi ennek a cikknek a témáját.

Ha ezzel megvolnánk, ki kell töltenünk egy formanyomtatványt (amit letölthetünk például innen), csatolnunk hozzá személyigazolványunk eredetijét és másolatát, a gyerek születési bizonyítványának eredetijét és másolatát, egy számlakivonatot, amennyiben bankszámlára kérjük a pénzt, és esetenként más dokumentumokat (házassági bizonylat, válási bizonylat, a gyerek fogyatékosságát megállapító bizonylat, stb.).

Ezt a sok papírt tegyük be egy iratgyűjtő dossziéba, majd sétáljunk el vele a helyi tanácshoz, adjuk le, és várjunk. Elbírálás után ugyanis két, két és fél hónap is eltelhet, míg megérkezik az első pénzösszeg.

Mennyi az annyi?

A Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium honlapján egy határozat 2009-re 42 lejben állapítja meg a havi támogatás mértékét, azzal a feltétellel, hogy ezt évente kormányhatározatokkal növelik.

Ugorjunk egyet az időben a jelenleg is érvényes 124/2011-es sürgősségi kormányrendelethez, ami az úgynevezett társadalmi referenciamutató (indicator social de referinta – ISR, értéke jelenleg 500 lej) függvényében határozza meg a gyerekpénz mértékét.

Gyerekpénz

Fotó: Csedő Attila

A két (fogyatékosság esetén három) évnél fiatalabb gyerekek esetében a havi juttatás az ISR 0,4-szerese, vagyis 200 lej, míg a 2 és 18 év közötti gyerekek havi 42 lejre számíthatnak. Nem nehéz kiszámolni, kereken nulla lejes emelés történt 2009 óta. A 3 és 18 év közötti fogyatékos gyerekek az összeg kétszeresét, 84 lejt kapnak.

2012 első kilenc hónapjában egyébként havonta átlagosan 3.850.310 gyerek kapott állami támogatást, ezeknek 1,6 százaléka fogyatékos. Bár számszerűen Iași, Suceava és Prahova megyékben kapott a legtöbb gyerek juttatást, arányaiban Hargita megye az élvonalhoz tartozik, a megye teljes lakosságának mintegy 20 százalékát teszik ki a gyerekpénzben részesülők.

Telefonkártyára ideális

Szülőknél és diákoknál érdeklődtünk, mire költik a havi állami mannát. Az rögtön egyértelmű volt, hogy mióta nincs a kis füzetecske, sokkal több családban kezeli maga a szülő a pénzt, mint amikor még a gyerek maga vette ki a postán. Így a gyerekpénz legtöbbször beolvad a családi költségvetésbe, sok helyen kenyér, tej, olaj kerül az asztalra belőle.

Ha nem költik el havonta, gyűjteni is lehet, egy cipő- vagy ruhavásárnál jól jöhet, még ha nem is fedezi a teljes kiadást. A gyerek kézhez is kaphatja, ha kéri, az egyik kétgyerekes anyuka szerint volt rá példa, hogy az osztálykirándulásra költötték, máskor részletekben kiadva a gyerek zsebpénzét egészítették ki belőle.

A nagyobb diákok már saját maguk rendelkezhetnek a pénz felett. Bár nincsenek nagy kiadásaik, nem kell fenntartaniuk magukat, az már számukra is nyilvánvaló, hogy a havi 42 lej szinte semmire sem elég, hacsak nem spórolják több hónapig.

Gyerekpénz

Így legtöbbször apróságokra, kisebb ajándékokra költik, de az ingázóknak jól jön, ha sokáig nem tudnak hazamenni, hiszen van miből ennivalót vásárolni. Utazni már kevésbé lehet belőle, a legolcsóbb távolsági buszbérlet is 100 lej felett kezdődik.

Sokak szerint a gyerekpénz tökéletesen fedezi a telefonegyenleg havi feltöltését, így legalább a telefonálás le van tudva, és még marad is valamennyi. Főleg a lányok körében népszerű kozmetikumokra költeni, mások kedvenc havilapjaikat veszik meg, vagy a hétvégi bulin intenek búcsút a summának.

Ruhafüggőknek jó alap lehet egy turkálós kiruccanáshoz, de a cigisek (mert akadnak a tinik körében is) nem örülhetnek sokáig a vagyonnak, egy hét alatt biztosan elmegy koporsószögre.

Mindez akkor jön számításba, ha a gyerek egyáltalán megkapja valamilyen formában a pénzt. Sok olyan család van, ahol a szülők inkább a pohár fenekére néznek, a gyereknek pedig legjobb esetben is egy borgőzös kiabálás jut. Egy diák megjegyzése szerint annyiban legalább jó a gyerekpénz, hogy az alkoholista szülőknek is gyűjtögetniük kell, ha el akarják inni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."