Gazdaság » Pénz

Fizetésképtelenné válhat Székelyudvarhely?

A város bevételei a kiadások negyedét sem fedezik, egy új jogszabály szerint fizetésképtelenné válhatunk. Összeolvadást is javasolnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

A székelyudvarhelyi városháza épülete
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. június 07., 10:08
7 hozzászólás. 

A bukaresti Közpolitikai Intézet június 5-i jelentése Románia azon településeit sorolja fel, melyek működési költségeik negyedét sem tudják fedezni saját bevételi forrásokból. A kilencvenes listán három udvarhelyszéki település is szerepel: Székelyderzs a negyedik, Székelyudvarhely a huszadik, míg Oroszhegy a hetvenhatodik helyet foglalja el.

A jelentés szerint Oroszhegy működési költségeinek 25, Székelyudvarhely 20, míg Székelyderzs csupán 15 százalékát tudja fedezni saját bevételi forrásokból. Székelyudvarhely egyébként az egyetlen municípium a listán, három további várost leszámítva csak községek szerepelnek rajta.

A Közpolitikai Intézet azt javasolja a kormánynak, hogy állítsa le a közpénzek kifizetését a listán szereplő településeknek mindaddig, amíg saját maguk, népszavazás útján nem döntenek más településekkel való összeolvadásról, a bevételi források bővítéséről, vagy egyéb módszerről, ami helyreállíthatná gazdasági stabilitásukat.

A Hivatalos Közlöny május 24-i kiadásában egyébként megjelent a 46/2013-as számú sürgősségi kormányhatározat, ami az önkormányzatok válsághelyzetét, illetve fizetésképtelenségének megállapítását szabályozza a cégekéhez nagyon hasonló módon.

Az üggyel kapcsolatosan Székelyudvarhely polgármesteri hivatalánál is érdeklődtünk. Megtudtuk, a jelentést ma látták, a pénzügyi osztály jelenleg elemzi annak érdekében, hogy megtudják, milyen adatok figyelembevételével számolta ki az intézet a szóban forgó arányokat.

Ez van, ha nem tudsz fizetni

Gazdasági szakemberek szerint a kormányhatározatba foglaltak radikális és merész húzást jelentenek az önkormányzatok esetében.  Tulajdonképpen jogalapot biztosítanak az önkormányzatok hitelezői számára, hogy megkaphassák azokat a pénzeket, melyekkel tartoznak nekik: ennek folyamata a fizetésképtelenségi eljárás.

A jogszabály pénzügyi válsághelyzetet és fizetésképtelenséget is tárgyal. Mindkettő problémás gazdasági helyzetet jelent: amikor egy önkormányzat nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A válsághelyzet akkor áll fenn, ha 90 napnál régebbi, a költségvetés 15 százalékánál nagyobb összegeket nem tud kifizetni az önkormányzat, valamint 90 napnál hosszabb ideje maradt el bérek kifizetésével.

A fizetésképtelenség hasonló, csak itt 120 napnál régebbi, a költségvetés 50 százalékánál nagyobb tartozásokról, és 120 napnál régebbi bérkifizetések elmaradásáról van szó.

A válsághelyzetet a helyi tanács állapítja meg, és felhatalmazza a fő hitelutalványozót (jelen esetben a polgármestert) egy gazdasági helyreállítási terv kidolgozására. Öt nappal a válsághelyzet hivatalos megállapítása után létrejön egy gazdasági válságbizottság, melynek tagjai a polgármester, a pénzügyi osztály vezetője, a tanács és a Pénzügyi Főigazgatóság egy-egy képviselője.

A gazdasági helyreállítási terv tartalmazza a pénzügyi helyzet bemutatását, a terv alkalmazásának idejére vonatkozó lépéseket az alapvető szolgáltatások biztosítása, a pénzügyi menedzsment javítása és a kiadások csökkentése érdekében, egy költségvetés-tervezetet, valamint a terv kivitelezéséhez szükséges feladatok leosztását. A terv alkalmazása kötelező érvényű az önkormányzat számára.

A válsághelyzet két esetben érhet véget: ha már legalább 180 napja nem jelentkeztek a helyzet kialakulásához vezető problémák, vagy amennyiben az önkormányzat ellen megindul a fizetésképtelenségi eljárás.

Fizetésképtelenség – a súlyosabb eset

A fizetésképtelenségi eljárás (inszolvencia) azzal kezdődik, hogy a polgármester, vagy az önkormányzat hitelezői kérvényezik az illetékes törvényszéken az eljárás megkezdését. A törvényszék döntése után a bíró kinevez egy ügyvezetőt, aki értesíti a hitelezőket az eljárás megkezdéséről.

Ugyanakkor az ügyvezető bemutatja a törvényszéknek a hitelezők összes követelését, melyeket a törvényszék részben, vagy egészében jóváhagy az esetleges óvások tárgyalása után. Szintén az ügyvezető feladata, hogy a polgármesterrel közösen kidolgozzanak egy helyreállítási tervet, amit a Pénzügyi Főigazgatóságnak és a tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A terv tartalmazza az összes tartozás kifizetésének módozatát és határidejét, valamint ezek prioritását, az esetleges büntetőkamatokat, vagy egyéb rendelkezéseket. A terv végrehajtása nem tarthat tovább az elfogadástól számított három évnél.

A fizetésképtelenségi eljárás befejezettnek tekinthető, amint a törvényszék által elfogadott összes tartozás törlesztésre került, vagy a fizetésképtelenség megállapításához vezető okok megszűntek. Ez utóbbi esetben, ha még maradnak törlesztetlen tartozások, ezek bekerülnek a válsághelyzet kezelésére kidolgozott helyreállítási tervbe.

Amennyiben a fő hitelutalványozó nem jelenti be a válsághelyzetet, az kihágásnak számít, és 10-50 ezer lejig terjedő büntetéssel sújtható. A fizetésképtelenség be nem jelentése, vagy a bejelentés legalább 6 hónappal történő késlekedése bűntettnek számít, és 3 hónaptól 1 évig terjedő börtönnel, vagy pénzbüntetéssel sújtható.

uh.ro/ipp.ro/hotnews.ro



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Magor
2013-06-07 12:16:31
:)
Kedves Bunta&Co. inkább azzal legyen elfoglalva, hogy tőkét hozzon a városba s ne a nyugdíjasoknak csináljon virágágyást, az előbbi majd megoldja az utóbbit, de fordítva nem.... Ebből is megint látszik az egyszeri udvarhelyi szavazópolgár, kicsit nézne szét ebben a "nagy" Székelyföldön, hogy máshol mi a helyzet...Csak ha egy kicsit lenne olyan az RMDSZ, mint Csíkban vagy Szentgyörgyön...
Na le a kalapoddal Bunta...
avatar
hahaha
2013-06-07 12:46:42
Hat persze. Egyetlen varos es az is tiszta veletlenul a legmagyarabb. Nem furcsa kicsit?? Bukarestbol ugy szamoljak a dolgokat ahogy akarjak es most kihoztak, hogy a legmagyarabb varos megy csodbe. Erdekes mindenkepp....
avatar
Kicsi Buba
2013-06-07 13:04:05
spekuláció
Az első hozzászólóval abszolút egyetérthetünk. Egy olyan hivatal adatait fordította le a szerkesztőség, amire eddig senki nem hivatkozott, tendenciózus még a cikk illusztráziója is, ami udvarhelyi vonatkozású, s talán nem véletlen. De félre a filozofálással, hibát követett el a szerkesztőség, mert úgy tálalja a román cikket, mintha az egész Udvarhelyről szólna, holott egyáltalán nem ez az ábra. A román cikk általános. Elhiszi valaki pl. hogy a térség egyik leggazdagabb települése, Oroszhegy fizetésképtelen, hogy a hivatali alkalmazottak több hónapja nem kaptak fizetést? Vagy tán Udvarhelyen is elmaradtak a hivatali bérek? Na ez az.... Mögéje kell látni a dolgoknak, ez csak érzelemszítás, időközben pedig megint székelyzászlóügy van kirobbanóban Sepsiszentgyörgyön, Sőt, jön a régiósítás....
avatar
Kicsi Buba
2013-06-07 13:11:06
pardon
akartam mondani: előttem szóló, előző hozzászóló...
avatar
watson
2013-06-07 13:15:17
re: spekuláció
Komolyan nem hiszem, hogy jól látok.. Te tényleg abba kötöttél bele, hogy egy országos téma udvarhelyi vetületével foglalkozik egy _udvarhelyi_ szerkesztőség? Minden bizonnyal a vaslui-i városokat kéne elemeznie. Tényleg megáll az eszem a kicsinyességtől, meg attól a hozzáállástól, hogy ha valami negatív történik, azt már egyből mindenki személyes támadásnak véli..

avatar
Kicsi Buba
Az első hozzászólóval abszolút egyetérthetünk. Egy olyan hivatal...
avatar
zuzu
2013-06-07 13:23:01
nem gondoljatok, kedves szerkesztoseg hogy valos helyzetrol kellene tajekoztassatok az olvasokat???? remelem jocskan akadnak akik figyelmesen vegigolvassak a cikket..... egyertelmu hogy lejaratas all a hata mogott, amit "szep ugyesen" talaltok "kedves" uh...
avatar
butalevente
2013-06-08 11:37:06
zuzuka
Buntat nem kell lejaratni, O mar le van jarva.... Monnyon le!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."