Băsescu: Románia készen áll az ukrán menekülthullámra

Traian Băsescu államfő szomszédos ország vezetőjeként tárgyalásos megoldást és demokratikus választásokat sürgetett szerdán az ukrán válság megoldására.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Ukrajna
Demokratikus választásokat sürget Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 20., 08:41
0 hozzászólás. 

Az elnök úgy vélekedett, hogy a rendfenntartókat szélsőségesek provokálták, de az emberéleteket követelő erőszakhullám fellángolásáért szerinte főleg az állam felelős, amely aránytalanul nagy erőt alkalmazott.

Băsescu felszólította Janukovics elnököt, hogy ne alkalmazzon túlzott erőt, a három ellenzéki párt vezetőjét pedig felkérte, hogy tüntetéseiket különítsék el a szélsőségesek provokáló megmozdulásaitól.

Románia támogatja azt, hogy a túlzott erő alkalmazásáért felelős személyek ellen az Európai Unió egyéni szankciókat vezessenek be, de nem tartja időszerűnek gazdasági szankciók bevezetését Ukrajna ellen, amely így is nagyon nehéz helyzetben van - mondta az államfő.

Băsescu kijelentette, hogy Románia készen áll egy esetleges menekülthullám fogadására: első körben 3500 menekültet tud elszállásolni, de szükség esetén növelni tudja a szálláshelyek számát.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán válság a szomszédos Moldovai Köztársaságra is átterjedhet. A Moldova területén lévő Dnyeszter-melléki szakadár köztársaságot Băsescu tűzfészeknek nevezte Moldova legitim kormánya számára, és azt is aggályosnak tartja, hogy a moldovai gagauz autonómia, és a bolgár kisebbség által lakott térségek nem az Európai Unióban, hanem az orosz vámunióban látják Moldova jövőjét.

Băsescu úgy vélekedett, hogy a határainál lévő feszültségek közepette Romániának most teljes stabilitást kell mutatnia, és ezért roppant felelőtlen és "éretlen" magatartásnak tartja, hogy az ukrán válság közepette a kormányon lévő Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői hetek óta saját hatalmi vitáikkal vannak elfoglalva.

Az államfő felszólította Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőt és Crin Antonescu liberális szenátusi elnököt: azonnal vessenek véget a bukaresti koalíciós válságnak, mert szerinte azt kockáztatják, hogy a nyugati hitelminősítők Romániát is az ukrán válságszférába sorolják.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."