Gazdaság » Pénz

Van tejed?

Tájékoztatták a tej- és hústermelő gazdákat a pályázati lehetőségekről. Újraalakult a szarvasmarhatartók szövetsége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Van tejed?
Illusztráció: thedesigninspiration.com
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT-ÉVA
2013. szeptember 24., 18:06
0 hozzászólás. 

Kedden délelőtt a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség babarózsaszín székháza előtt gyülekeztek az udvarhelyszéki szarvasmarha-tartók. Molnár József, a megyei mezőgazdasági kamara munkatársa tájékoztatta őket arról, milyen támogatásokra, feltételekre számíthatnak a közeljövőben.

A közel negyven gazdának a mérnök elmondta, hogy rövid időn belül, október 28-ig kell leadniuk a tej- és hústermelésért járó támogatásokra a dossziéjukat.

A pályázatra azok a gazdák jelentkezhetnek, akiknek 2013. január 31-ig volt legalább három darab 16 hónapot betöltött, az országos nyilvántartási rendszerben szereplő szarvasmarhájuk, a támogatás ezen felül minden, eddig az időpontig a 7 hónapot betöltött marha után jár, azokra is, amelyeket azóta már esetleg eladott, vagy levágott a tulajdonos.

A jelentkezők Molnár Józsefnél érdeklődhetnek, lehetőleg október 10-15-ig legyenek kész az iratok, mert a mezőgazdasági kamara munkatársai nemcsak a dossziék összeállításában segítenek, hanem összegyűjtik, és leadják őket Csíkszeredában.

A támogatást keretösszegből utalják ki, ezért az egyénileg kapható pénz összege még nem ismeretes. A pályázatok elbírálását 2014. március 31-e után kezdik, a kifizetésekre csak ezután lehet számítani.

A tejtermelési támogatásért folyamodók ügycsomójának tartalmaznia kell:

1. a pályázó személyazonossági igazolványának a másolatát

2. amennyiben jogi személyként pályázik, a vállalkozás iratainak másolatát

3. igazolást a leadott/eladott tejmennyiségről, melynek legkevesebb 3 000 liternek kell lennie a 2012-2013-as kvótaévben

4. banki folyószámláról igazolást

5. állatorvosi igazolást arról, hogy a pályázó állatai szerepelnek a nyilvántartásban és egészségesek

6. országosan elismert állattenyésztők szövetségétől igazolást arról, hogy valóban szarvasmarhatartó a kérelmező, ezt díjmentesen állítják ki

7. a kitöltött típuskérvényt – ezt az APIA helyi kirendeltségeinél lehet igényelni

Tehenek a mezőn

A húsalapú támogatásért hasonló iratokat tartalmazó dossziét kell összeállítania a gazdáknak, ehhez a következő iratokat kell összegyűjteni:

1. a pályázó személyazonossági igazolványának a másolatát

2. amennyiben jogi személyként pályázik a vállalkozás iratainak másolatát

3. az állatok kísérőlevelének másolatát

4. banki folyószámláról igazolást

5. állatorvosi igazolást

6. az állattenyésztők szövetségétől igazolást arról, hogy valóban szarvasmarhatartó a kérelmező

7. kitöltött típuskérvényt – ezt az APIA megyei kirendeltségeinél lehet igényelni.

A pályázat újdonsága – magyarázta dr. Pál Ágoston állatorvos, hogy a gazdáknak valamely szarvasmarhatartókat tömörítő helyi vagy országos szövetség, föderáció tagjának kell lenniük. A szakmai szövetségbe tartozás különösen fontos lesz a következő pályázatoknál, hiszen 2014. áprilisától nem lehet majd a tejet értékesíteni, amennyiben a tulajdonos nem tartozik valamely szervezethez.

Az állatorvos beszámolt arról is, hogy az Európai Unióba nem lehet sem szarvasmarhát, sem disznót, sem juhot, sem pedig lovat exportálni. Ennek oka, hogy bár évtizedek óta nem fordult elő az országban például a szivacsos agyvelőgyulladás, más néven kergemarha-kór, Románia addig nem kaphat erről bizonylatot, amíg legalább 300 ezer állat agyát be nem vizsgálják, és egészségesnek találják.

Mivel az országban kevés a nagy kapacitású vágóhíd, erre még várni kell. A kergemarha-kór juhokra jellemző változata, a scrapie miatt a birkákat sem szállíthatják külföldre a gazdák, a sertést a sertéspestis, a lovakat pedig a fertőző kevés-vérűség veszélye miatt nem lehet exportálni.

Tehén

Ezért az unión kívüli piacokat kell megtalálni, nemrég a kínaiak vásároltak volna fel jó áron, mintegy 1500 euróért nagy mennyiségben vemhes üszőket, de csak törzsállományból. Régebben a pályázati kiírások miatt több gazdának voltak törzskönyvezett állatai, most a jelenlévő 35-40 személyből egy jelezte, hogy van törzskönyvezett állata.

Egy gombnyomás az igazolás

Az állatorvos a gazdák tudomására hozta továbbá, hogy a fülszámok behelyezése 16 lejbe kerül állatonként, ezt idáig az állam állta, most a tulajdonos kötelessége, mivel az állam nem újította fel a szerződését az állatorvosokkal. A szarvasmarhát 21 napos, a malacot 60 napos, a bárányt 6 hónapos koráig kell bejegyezni, és fülszámmal ellátni. „Mivel számítógépes nyilvántartás van, és a gazdák állatai nagyjából rendben vannak, egy gombnyomással ki lehet adni az igazolást" – közölte Pál Ágoston.

A tájékoztatás végén egyúttal a székelyudvarhelyi gazdák szövetségének újraalakuló gyűlését is megtartották. Kisebb vonakodás után – senki sem akart vezető szerepet betölteni – újraválasztották Elekes Zsigmond elnököt, egy pénztárost, és két titkárt. „Olyan legyen a pénztáros, aki tud egy kicsit írni s olvasni, s a pénzt meg tudja számolni. Én hiába vállalnám, az enyimöt se tudom megszámolni" – jelentette ki egy gazda a többiek derülésére.

Tagsági díj a könyvelőnek

Az egyesület már 2001 óta létezik – számolt be Elekes Zsigmond – de néhány éve hibernálási állapotban van, csak fel kell frissíteni kissé, új vezetőséget választani, és tagsági díjat fizetni. Egyébként a szövetség feladata nagyjából kimerül a tagsági díj beszedésében, és az igazolások kibocsátásában.

Tagsági díjra pedig azért van szükség, hogy a könyvelőt kifizessék belőle – vontuk a következtetést a gyűlés után. A mezőgazdasági támogatások bürokráciája igyekszik megfejni a gazdákat. A szövetségbe tömörülés nem lenne rossz, ha a gazdák igényéből fakadna, és nem az Unió kérné. Udvarhelyen ugyanis a legelők megszüntetése óta nagyon kevés szarvasmarha van, a tíz évvel ezelőttinek már csak harmada, körülbelül 200 lehet Elekes Zsigmond szerint, az ő termékeiket pedig „elviszi a flakon".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."