Gazdaság » Pénz

Fejd meg az EU-t!

A vissza nem térítendő támogatási rendszer bonyolultabb, mint amilyennek tűnik. Az eligazodást próbálták segíteni a Septimiában tartott előadáson.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Fotó: illusztráció
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. február 09., 16:20
0 hozzászólás. 

Programokra, vállalkozástípusokra és tevékenységi területekre lebontva ismertették a mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető különféle vissza nem térítendő pályázási lehetőségeket kedden, a Septimia Szabadidőközpont konferenciatermében. A kolozsvári Goodwill Consulting, Románia egyik vezető pályázati tanácsadó cége által megszervezett előadássorozat udvarhelyi állomására zsúfolásig telt a terem.

Rengeteg vállalkozó és saját üzlet létrehozásával kacérkodó fiatal volt kíváncsi a 2014–2020-as pályázati ciklus lehetőségeire, melyeket Bartis Botond, a pályázatíró cég regionális értékesítési igazgatója mutatott be.

Az ingyenes, magyar nyelvű előadás részvevőinek katalógusban is összefoglalták a leglényegesebb tudnivalókat, beleértve az idei uniós és országos források lehívását célzó pályázatok keretösszegét, a támogatás összegét és mértékét, a szükséges önrész nagyságát, illetve a tevékenységeket, amelyeket az adott program révén támogatnak.

Nagyobb kockázat, több pont, nagyobb esély

A szakember már az előadás elején felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-2020-as pályázati ciklusban a kis- és középvállalkozások számára elkülönített források összege majdnem felére csökkent a 2007-2013-as periódushoz képest (5,7-ről 3 milliárd euróra), ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos a pályázat leadásának gyorsasága.

További érv a gyors elhatározás mellett, hogy a legtöbb bemutatott pályázati program (Regionális Operatív Program – POR, Nemzeti Vidékfejlesztési Program – PNDR, Nagy Infrastruktúra Operatív Program – POIM) idei kiírása február végére vagy márciusra várható, és Bartis Botond előrejelzése szerint a Regionális Operatív Program költségvetését akár három hónap alatt is kimeríthetik a vállalkozók.

A sikeres pályázásban sokat segíthet egy pályázati tanácsadó és pályázatíró cég, amely tisztában van az elbírálási rendszer kritériumaival, illetve tudja, hogyan növelhetők a pontszámok, amely révén nő az esély a támogatás megszerzésére (például több munkahely teremtése, cégek társításával az alkalmazottak számának „növelése", tevékenységi kör bővítése, új tevékenység indítása, hátrányos helyzetűek alkalmazása révén vagy némely pályázatnál a megyeközpontban történő bejegyzés is plusz pontokat érhet). A legnagyobb előnnyel a vidékfejlesztési pályázatoknál a legalább 65 pontos pályázatok bírnak, a Regionális Operatív Programnál pedig a 85 pontosak.

Pályázatok útvesztője

A vissza nem térítendő támogatások sokfélék: vannak csak városi vagy csak vidéken bejegyzett és/vagy működő, illetve mindegyik számára elérhető, kezdő és egy-kétéves régiséggel rendelkező vállalkozásoknak kiírt, mezőgazdasági, ipari, kulturális-turisztikai, szolgáltatási, kereskedelmi tevékenységek fejlesztését segítő, százszázalékos és önrészt is igénylő, előfinanszírozással vagy utólagos kifizetéssel működő pályázatok.

Mindegyiknek komoly kritériumrendszere van (pl. megszabják a maximális vagy minimális régiséget, kulcsfontosságú lehet a nyereségesség, nem mindegy a vállalkozásforma, a támogatás elköltésének mikéntje stb.), ezért a tisztánlátás érdekében mindenképp érdemes jobban elmélyülni a témában vagy szakemberrel konzultálni a számunkra megfelelő pályázati lehetőségekről. A minisztériumok, illetve a pályázati tanácsadók honlapjain részletesebb tájékoztatók is találhatók.

A pályázati feltételekről értesülve némely vállalkozó már az előadás alatt elbizonytalanodott az idei kérvényezést illetően. Volt, aki a pályázatban vállalt kötelezettségek (pl. 3 év alatt legalább 30 százalékos forgalom-növekedés) teljesíthetőségében kételkedett, illetve túl nagynak ítélte a kockázatot.

Ha ugyanis a pályázati feltételek a megadott időn belül nem teljesülnek, a támogatás értékét vissza kell fizetni – derült ki. Más vállalkozók a cég kötelező régisége miatt érezték magukat kizárva a programból.

Az egyik legnépszerűbb, a mikrovállalkozások és KKV-k számára elérhető Regionális Operatív Programot ebben a ciklusban utoljára hirdetik meg 2016-ban, és minimum egyéves cégek kapcsolódhatnak be, így akik most szeretnének vállalkozást alapítani, nagy valószínűséggel legközelebb 2021-ben vehetnek részt ebben a programban.

Udvarhelyszék aktívnak számít

Akik most indítanának vállalkozást, városon már nem számíthatnak támogatásra, amennyiben nem a mezőgazdaságban vagy élelmiszeriparban gondolkodnak. Vidéken viszont több a lehetőség – mondta el kérdésünkre Bartis Botond.

Mint kifejtette, Udvarhelyszéken igen magas a vállalkozói és a kockázatvállalási kedv, a térség vállalkozói pedig jóval képzettebbek, mint más régiókban. A tapasztalatok szerint térségünk vállalkozói képesek közép- és hosszú távon (legalább 3-7 év) gondolkodni, ami igen fontos a pályázásnál.

„El szoktuk mondani az ügyfeleinknek is, hogy amennyiben olyan beruházást szeretnének eszközölni, amire egyik napról a másikra van szükségük, akkor nem ajánljuk ezeket a pályázati kiírásokat, mert addig, amíg ebből pénzhez jutnak, adott esetben egy év is eltelik" – mondta el.

Udvarhelyszéken a termelés, a szolgáltatás és a turizmus számít a legnépszerűbbnek – kevésbé kiaknázott, de a pályázati kiírások tekintetében nagy potenciállal kecsegtető terület a gyártás és a termelés.

Úgy látja, hogy egy pályázati tanácsadó sokat tehet a vállalkozás legitimálása, fenntarthatósága érdekében, de a sikeres vállalkozás elindításához és fenntartásához „kölcsönös labdajáték" szükséges a vállalkozó és a pályázatíró között, mindkét félnek akarnia kell a támogatást. A vállalkozónak kockázatot is kell vállalnia a pályázati feltételek teljesítésének felvállalásával, de a pályázati tanácsadó „külső munkatársként" igény szerint a támogatási szerződés aláírása utáni időszakban is segíti a céget.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."