Gazdaság » Piac

Városi piac: ropogós a cseresznye

Eljött az ideje a szalmakalapnak és kelendő a szatmári eper, a ropogós cseresznye. Ha kedd, akkor nagyvásár a piacon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Cseresznye a székelyudvarhelyi piacon
Jó idő, sok ember, friss zöldésgek. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. június 12., 11:20
0 hozzászólás. 

Ragyogó napsütés és bőséges felhozatal friss zöldségből, gyümölcsből – kora délelőtt tolongás nem volt, de bőven akadt vásárló a városi piacon. A helyi és a román vidékről jött termelők által kínált friss zöldségekből már egy üdítő nyári zöldséglevest is össze lehet dobni – az íze biztos megéri az egyelőre még borsos árát.

A friss murok és petrezselyem kötése 3-4 lej, egy fej karalábé 3, egy zellergumó zöldjével 4 lejt kóstál. A teleormani sárga hüvelyű paszulynak és a zsenge zöldborsónak a kilója 8 lej. Egy fej fodros saláta és egy kötés retek 1,50 lej.

A fenyédi néni 3 lejért kínálta a friss fokhagymát, a máréfalvi kofa asztalán 1 lejt ért a zöldhagyma kötése. „Nem vesznek semmit" – panaszkodott az asszony, akinél 3 lejt ért a tárkony és 2 lejt a menta és a citromfű kötése.

A szomszédjában a parajdon termesztett laskagomba kilóját tavalyi áron, 8-9 lejben mérték. A friss spenót ideje leáldozóban: mindössze egy helyen volt kapható, kilója 5 lejt ért.

Vásárlók a székelyudvarhelyi városi piacon

Román paradicsomként felcímkézett piros halmokból volt legtöbb: a paradicsom kilóját 6 lejért lehetett megvásárolni. Az uborkát 3, a paprikát 8 lejben mérték a szapora beszédű árusok. Az élelmesebbje most is piros ernyő alá pakolta a napsütésben igencsak halovány színű paradicsomot.

„Tíz lej kilója, de ha többet vesz, akkor nyolcért is viheti" – tukmálták az illatos szatmári epret a vásárlókra. Sükői cseresznyének ugyan nyomát sem láttuk, de a román vidékről származó ropogós gyümölcs kilója 10 lejért is kelendő volt. A kajszibarackért 8 lejt kértek.

A piac hátsó része most is virágoskerthez hasonló: muskátliból és különböző fajtájú rózsákból lehetett válogatni. Az árusok kissé kedvetlenül válaszolták: több a színes látványban gyönyörködő, mint a vásárló. A legnagyobb keletje az 1, 50 lejes jégvirágnak volt.

„Itt a szezonja, s mégsem veszik" – mondta nevetve a szalmakalapárus asszony. A hagyományos formájú, szalmából font, szalaggal díszített vagy egyszerű nyári fejfedőt felnőtt méretben 15, a gyermek buksira passzolót 7 lejért kínálta az udvarhelyi árus. Aki idén nyáron mexikói vagy „kóboj" kalappal köszönne, ne utazzon messzire – olcsóbban megússza, ha benéz a piacra.


címkék: piac városi piac

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."