Gazdaság » Piac

Városi piac: a piros lepel titka

Nem alkudoztunk, tereferéltünk az eladókkal. Lelepleztük az asztal fölé boruló piros lepel titkát, és megnéztük, mit takar.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Városi Piac
Nem az a szerepe, hogy a paradicsom színét pirosabbá varázsolja
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. június 26., 11:36
0 hozzászólás. 

Borongós időben, de cseppet sem borús hangulatbaérkeztünk a piacra, ahol már ismerősként üdvözöltek az árusok. „Követjük, amit írnak, ezt is megnézzük majd"- mosolyogtak. Kissé megrovóan hozzátették: a piackutatás során illene megtanuljuk, hogy az őstermelő és a viszonteladó nem egy és ugyanaz. Köszöntük a figyelmeztetést, és megígértük, eztán nem keverjük össze a szezont a fazonnal. A terefere az asztal fölött feszülő piros vászonnal folytatódott. Az eladók szerint egyáltalán nem az a szerepe, hogy a paradicsom színét pirosabbá varázsolja- tudatlan vagy rosszindulatú az, aki ilyen olcsó trükkel gyanúsítja meg az árusokat.

Városi piac

A piros ponyva az asztalon levő portékát, no, meg persze az eladókat védi az esőtől, tűző naptól - kaptuk a logikus felvilágosítást. Színe azért piros és nem zöld vagy sárga, netán kék, mert a piac gondnoksága így rendelkezett. Sőt, még a vöröslő vászon árnyalatot is meghatározták. Szigorúság van. Pénz nincs.

A „sztász" leplet nem a gondnokság fizette, az eladók pengették ki az árát. Hogy mennyit ért, azt nem kötötték az orrunkra, csupán annyit, hogy bármibe is került, mindenképp kifizetődőbb volt zsebbe nyúlni. Olcsóbb volt beszerezni, felszerelni, mint a tűző napon megaszalódott, tönkrement zöldséget, gyümölcsöt kidobni. Az asztalok közti területen is elkelne egy fedél - de a piac felújításakor ez sem jutott eszébe senkinek.

Városi piac

Az új asztalok „inkább szépek, mint praktikusak". A tető nem véd meg a becsapó esőtől, kialakítása miatt az árus és a vásárló nyakába és az árura  egyaránt hull az égi áldás. A fémből készült asztallap a kánikulában felforrósodik, éget, zöldség és gyümölcsgyilkos sütőlappá válik. Márpedig a vásárlók a friss, roppanós, és nem a helyben sült, fonnyadtra aszalódott paprikát veszik-viszik. Az eladók takargatják a fémlapot - papírral, vászonnal, ki mit lát jobbnak. 

Az asztal előtt felszerelt, csomagoknak kialakított rács sem szolgálja a célt. Mesélik és be is mutatják az eladók, hogy - a megpakolt, ráhelyezett szatyor inkább a gravitációnak, mintsem a tervező elképzeléseinek engedelmeskedik: nemes egyszerűséggel beborul az asztal alá.

Városi piac

Miután jól kibeszélgettük magunkat, a kínálatra és az árakra is vetettünk egy pillantást. A paradicsom kilója 4-6, az uborka, káposzta 3, a padlizsán 7 lejt kóstált. A bencédi új pityókát 1,50, a karfiolt 6,50, a hüvelyes zöldborsót 5, a sárga fuszulykát kilónként 6 lejben mérték.

Gyönyörű a friss murok és petrezselyemgyökér, kötését 2-3 lejért kínálták. A zöldhagyma kötése 2 lejt ért.

Városi piac

Az epret borsos áron, 12 lejért vesztegették. A vranceai cseresznyét 10, az apróbb szemű bencédit 8 lejben mérték. A meggy 8, a barack 7-8, a sárga- és görögdinnye kilója 7 és 3 lejt ért ezen a kedden.

Városi piac

A sétatér végi kertemben termett - büszkélkedett ízlésesen csokorba rendezett virágaival az idős néni. A terepszemlét az ő asztalánál fejeztük be – a morcos idővel dacolva, virágos hangulatban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."