Gazdaság » Piac

Városi piac: a Jóisten szilvája

Nemcsak moldvai szőlőt, hanem környékbeli gyümölcsöt is lehet már kapni a piacon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piacokt2
Ezt hozta az ősz
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. október 02., 12:02
0 hozzászólás. 

Őszi színek és őszi gyümölcsök uralják a városi piac nagy részét – habár a bejárat környéke még mindig a zsibvásárt idézi (egymás mellett az élő nyúl, a használt cipő, a turkálós ruha, a fémtermék, a kínai csecsebecse), bennebb már a friss gyümölcsök illata terjeng.

Az árak minőségtől függően nagyon változóak – almát 1,5 lejért is láttunk, de a 2-3 lejes ár jellemzőbb. A körte kilója négy lej, több helyen láttunk szilvát – egy sükői gazda 2 lejért adta a portékát (ez elég nagy szemű szilva volt), de egy oroszhegyi hölggyel is szóba álltunk, aki szintén két lejért adta kilóját.

Dacára annak, hogy a szilvapálinkájáról elhíresült településen és környékén az idén nem volt jó minőségű és mennyiségű szilvatermés, mégis voltak olyan termelők, akiknek termett annyi szilvájuk, hogy piacra is tudnak juttatni belőle. „A Jóisten mégis adott" – jegyzi meg egy hölgy mosolyogva, s mellette még legalább hárman kínálják fonott kosarakból a gyümölcsöt. Diót 12 lejért láttunk, dióbelet pedig tizenötért, mindkét összeget kilogrammra értve.

A zöldségek még mindig tartják magukat, a kápia 3-4 lej, a paradicsompaprika 3, az uborka kilója 2 vagy 2,5. Megjelent újra a laskagomba is, sőt nemcsak a nyers gombát, hanem a belőle készült szószt és házikonzervet is árulják már.

Azt, hogy nyakig benne vagyunk az őszben, a piac hátsó részén árult árvácska és krizantém is jelzi, no meg az, hogy a moldvai szőlőárusok a múlt keddhez képest is egyre többen vannak. A borszőlő nagyjából 2 lej, míg az étkezési szőlőfajtákat 5-6 lejes áron kínálják.

Ízelítő

Nyúl (élő, darab) 30 lej

Körte (kg) 4 lej

Szilva (sükői, oroszhegyi, kg) 2

Padlizsán (kg) 1,5-2,5 lej

Vöröshagyma (kibédi, kg) 5 lej

Paradicsompaprika („gogos") (kg) 2,5-3 lej

Spenót (kg) 8 lej


címkék: piac szőlő szilva

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."