Gazdaság » Piac

Bucsinról jött az áfonya

Áfonya a Bucsin-tetőről, egres Farcádról, meggy Szatmárról, murok Keresztúrról, dinnye Vâlceáról – bőség a keddi piacnapon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piacjul9
Kelendő volt ma is a paradicsom.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 09., 11:31
0 hozzászólás. 

„Azért drágább, mert több a baj vele, nehezebben kel ki, de írja meg, hogy termelői áron van" - világosított fel a keresztúri őstermelő, amikor rákérdeztünk, miért drágább egy lejjel a petrezselyem kötése a kétlejes murokénál.

Asztalán 2 -3 lej volt a friss fehér és a vöröshagyma kötése, ugyanannyi, mint a szomszédban. Friss zöldségből bőven volt választék. A karalábé darabját 2, az újkrumpli kilóját 1,50, a főzőtököt 3, a karfiolt 4 lejben mérték. A hüvelyes zöldborsó kilója 5 lejbe, a nyárádmenti őstermelők kertjében termett sárga hüvelyű fuszulyka 4 lej volt. Csöves kukoricát is árultak, darabját 1,50 lejért. A friss tárkony, menta kötéséért 2 lejt kértek, a friss káposzta kilóját 1,50 lejben kínálták.

„A porodicsom" - válaszolta a villámkezű teleormani asszonyság a kérdésünkre, hogy az asztalán felhalmozott portékából melyik a legkelendőbb. Egy kiló paradicsom ára 3-3,50 volt ezen a keddi piacnapon, az uborka 3, a paprika és a padlizsán kilója pedig 4 lejben kelt el. Újdonságnak számít, melegházban nőtt, az ára is borsos volt: 10 lej kilója a kápiának.

„A Bucsin-tetőn szedtük, litere 8 lej, a zöldjének kötése 2,50" - kínálta 1-5 literes vedrekben a friss áfonyát és a csokorba kötött lapit a roma árus.

„Rengeteg meggy termett az idén, nem is igen veszik" - mondta a farcádi asszony, aki, akárcsak a szatmáriak, 6 lejt kért a gyümölcs kilójáért. Az egres litere 2 lej, a fekete ribizli kilója 20, a piros szemű 8 lej volt. Bő volt a választék barackból, aki ládástól vette, annak 4, aki nem, annak 5 lejért adták.

Felezve, negyedelve is lehetett görögdinnyét vásárolni. A vâlceaiaknál. 1,50 volt kilója, ugyanott a sárga dinnyét 4 lej/kg áron lehetett hazagurítani a piactérről.


címkék: piac árak

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."