Gazdaság » Piac

Hőség és bőség a piactéren

Zöldség, gyümölcs, cirokseprű, fonott kosár, máréfalvi nyuszi is gazdára várt a keddi piacnapon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac_jul30
Egy lej a dinnye kilója, egy lej egy cső kukorica. Lehet választani.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 30., 09:50
0 hozzászólás. 

Még a kánikula előtt, 9 órakor léptünk ki a piacra, hogy megnézzük, ki mit és mennyiért árul. Az idei július utolsó piacnapján sem volt hiány piacolókban és portékában sem. „Egy családból nyolcan is szedik, adom olcsóbban is, ha sokat kér" – részletezte az áfonya kilogrammját 7 lejért kínáló cigány asszony.

Akadt vevője, akárcsak a teleormaniaknál, akiknél 3 lejért kelt el a tölteni való paprika és a paradicsom kilója, 3 lej 50 baniért a sárga hüvelyű paszuly. A kápia kilóját 5 lejért, az újdonságnak számító paradicsompaprikát 8 lej/kg mérték.

Egy kiló karfiol, padlizsán, egy kötés murok és a kovászolni, savanyítani való uborka kilója, egy fej fodros saláta is 3 lej volt. Az új pityóka apraját 1, a nagyját 1,50 lejért a piros fajtáját pedig 2 lej/kg árban kínálták. Egy zeller, zöldjével 1,50, egy kötés petrezselyem 3 lejért kelt el.

A pikánsan csípős almapaprika kilója 5 lejbe került, 4-4,50 lej a sárga paradicsomé. Fél kiló akácmézet 12 lejért, egy kiló illatos eperalmát 3,50 lejért vesztegettek.

A desszert kukoricaként hirdetett csöves csemege darabját 1 lejért vették. Egy lej a görög-, 3 lej a sárgadinnye kilója. Az őszi barack kilóját 5, a kajszibarackét szintén ennyiért, ládástól 4, 50 lejért mérték. A hamvas, húsos szilvából egy kilót 3, 50 lejért lehetett megvásárolni.

„Olcsójánosok vagyunk, csak nem veszik a népek" – nevetett a máréfalvi néni, akinél a friss tárkony, mentalevél, és egy kötésnyi torma és hagyma is 2 lejbe került, s aki a főzőtökért, mérettől függően 2-3 lejt kért. A friss bontott fuszulykát szűkebben mérte, de egy kis üvegnyit 3 lejért adott. A fenyédieknél gyönyörű kardvirágot lehetett vásárolni, egy szál piros 3, a fehér, narancs, rózsaszínű 2 lejért várt gazdára.

„Nincs szokva ennyi néphez, de nem szökik meg. Kislány, öt kilós és Juliskának hívják" – mutatta be a máréfalvi tapsifülest a néni, aki abban reménykedett, hogy a nyuszinak nem csak bámulója, hanem gazdája is akad még ma.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."