Gazdaság » Piac

Ildikó: jobban szeretem az udvarhelyi piacot

Hajnalban érkezett ma is a piacra, pedig nyolckor a hőmérő mutatója még fagypont alatt lapított. De jönnie kell, kedd van, piacnap.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac-gaspar ildiko-6
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. március 11., 11:22
0 hozzászólás. 

Bocsánattal legyen mondva

 

Gáspár Ildikó, piaci körképünk múlt heti alanya kérésére címet változatunk.

 

Múlt héten Ildikó asztalánál álltunk meg beszélgetni, s egyben megpróbáltuk bemutatni, helyi termelőként miként tud érvényesülni az udvarhelyi piacon.

 

Ildikó jelezte szerkesztőségünknek, hogy a cikk címe kínosan érintette őt. Az idézett mondat elhangzott a beszélgetéskor, amin jót nevettünk, s remélve, hogy az olvasók is hasonlóan reagálnak, hagytuk a címben és a cikk szövegében.

 

Mivel piaci körképünk célja az olvasóink tájékoztatása úgy, hogy közben a helyi termelőket népszerűsítjük, ezért ezúton is elnézést kérünk.

Ma tudtam meg, hogy a piac buszállomás felőli asztalai, az első nagyobb átjáróig a helyi termelőké, az ez után következő asztalokon, már a kereskedők kínálják portékáikat. Gáspár Ildikó asztala ezen a határon húzódik, ő a helyi termelők táborát erősíti. Székelykeresztúrról érkezik, abban a korai órában, amikor legtöbben még csak átfordulunk a másik oldalunkra. Férje fuvarozza el az áruval, de korán jönnek, mert na férfinak utána munkába kell mennie, ahol nem tolerálják a késést.

Családi vállalkozásként működtetik a kis gazdaságot, ahol mindent maguk termelnek meg. Ildikó büszkén meséli, hogy lányai is segítenek, amikor tudnak. „A nagyobbik csak nyáron, mert ő egyetemen van." Amikor sok a munka 3-4 órabérest is megfogad, akik délután segítenek a veteményesben, vagy a fóliaházban.

piac-gaspar ildiko-8

„– Jöjjön máskor, amikor szép az asztalom, nyáron" – szabadkozik, miközben a kipakolt portékát fényképezem. Az asztalon, hagyma, murok, cékla, retek, pityóka is van, de ennél többféle zöldséget termelnek. „Paprika, paradicsom, fokhagyma, pityóka, mindenféle zöldséget megtermelünk" – sorolja azokat is, amiknek most nincs szezonja.

Ildikó főállásban gazdálkodik és árul, elmondása szerint sok munka van vele, de ha az ember jól csinálja, akkor megéri kínlódni. A termékeinek a titka, hogy nem műtrágyázza, csak állati trágyát használ.

„– Megszokták a keresztúriakot s ragaszkodnak tényleg, mert tudják, hogy nem műtrágyázott, rendes állati ganéval dolgozunk, vízzel. Ez azért nem mindegy" – válaszolja az asszony, amikor arról faggatom, vannak-e visszatérő vásárlói. Minden kedden vagy ő, vagy a párja itt van az udvarhelyi piacon. Nyáron, amikor nagyobb a kínálata, egy héten kétszer is jönnek, amit nem sikerül itt eladniuk, azt havonta egyszer elviszik a segesvári piacra. „Szívesebben jövünk ide, jobban szeretem az udvarhelyi piacot" – summázza Ildikó az eddig tapasztalatokat.

piac-gaspar ildiko-7

Mai kiemelt ajánlata a murok, fekete retek, cékla. Reggel hat után már jönnek az emberek, munkába menet vesznek ezt-azt, de a mai nap gyengének ígérkezik. „– Ma még semmit nem adtam el", meséli Ildikó, miközben az asztalon szétguruló vöröshagymákat rendezgeti halomba. „Akkor megy jobban, amikor van hónapos retek, zöldhagyma, spenót, saláta, friss zöldség, olyankor jobban vásárolnak."

piac-gaspar ildiko-1

Ha a piacon jár, ne hagyja ki Ildikó asztalát se, ahol kiváló minőségű Keresztúron termett murkot vásárolhat. 

Mai árak a piacon:

Pityóka: 2 lej/kg

Alma: 2,50 – 3 lej/kg

Vörös hagyma: 3 – 4 lej/kg

Fehér hagyma: 2,5 lej/kg

Petrezselyem 6 lej/kg

Túró: 8 lej/1/2 kg

Cékla: 3 lej/kg

Murok: 3 lej/kg

Fokhagyma: 15 lej/kg, 8 lej/kg az ültetni való

Retek: 3 lej/kg

Tojás: 60–90 bani/db

Dióbél: 13–15 lej/1/2 kg

Tej: 6 lej/2 liter

Méz: havasi – 25 lej/kg, repce – 22 lej/kg, akác – 25 lej/kg, vegyes – 20 lej/kg

Virágpor: 10 lej/10 dkg

Sütőtök: 3 lej/kg

Paszuly: 15 lej/kg

Torma: 1–1,5 lej/kötés

Káposzta: 2 lej/kg

Lekvárok: átlag 12 lej/befőttes üveg

Spenót: 10 lej/kg

Saláta: 2 lej/fej

Zöldhagyma: 1,5 lej/kötés

Zeller: 6 lej/kg



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."