Gazdaság » Piac

Mária néni: ennyit kérünk, s annyiért adjuk

Papsalátát ennél jobb helyen biztos nem kapsz, és van egyéb érdekesség is Mária néninél. Újból a piacon jártunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac marineni-4
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. április 01., 10:12
0 hozzászólás. 

Szemerkélő eső és a reggeli hideg rontja a vásárlókedvet a városi piacon. Eső ide vagy oda, az árusok ma is kipakolták portékáikat, s mi ismét górcső alá vettünk egy helyi termelőt. Mária Agyagfalváról érkezett, hogy háztáji zöldségeit, lekvárokat, befőtteket adjon el.

Ahogy ő mondja, most laza menet van a piacon, fizetés, nyugdíj előtt nem igazán vásárolnak itt sem.

„Hónap vége, hónap eleje, amíg nem lesz fizetés, nyugdíj, ilyen laza. A piacon is megérződik, mikor van fizetésnap, mert mindenkinek be kell osztania azt a kicsit, pláne, akinek 350 lejes nyugdíja van, az a közköltség mellett messze nem futhat.

Amúgy is ennek a falusi árunak elég kicsi az értéke: van, aki értékeli, de a többség nem igazán" – osztja meg tapasztalatait az agyagfalvi asszony.

piac marineni-3

Arról, hogy miért értéktelenedik el a falun megtermelt zöldség, gyümölcs Máriának megvan a véleménye: a nagy cégek az alacsony áraikkal kiszorítják a kistermelőket.

„A nagy üzletekben mindent olcsón lehet kapni. Gondoljuk csak el, amikor kilónként egy lej valamennyiért a nagy hagymáktól kezdve mindent meg lehet venni. Nekem itt a hagymamag, abból lesz dughagyma, lesz hagymapalánta, lesz nagy hagyma: sokat kell dolgoznunk vele, s alig tudjuk olyan árban eladni.

De mit csináljunk? Legalább nem nézzük a sorozatokat karba tett kézzel, mert úgyis egészségesebb a kertben dolgozni" – summázza Mária az eddigi tapasztalatait.

piac marineni-6

Mert tapasztalat az került az elmúlt évek alatt, hiszen régi piacosnak számít. Volt, amikor a segesvári piacra is jártak a férjével, ugyanis ketten termelik meg a zöldséget, gyümölcsöt a ház körüli veteményesben. Ahogy mondja, volna még területük, amit megműveljenek, de sajnos a férjével csak ennyit bírnak.

Régebben megszakadt a piacozás, mert Magyarországon dolgoztak, de amikor hazajöttek, a faluturizmus mellett újból a gazdaságé volt a szerep. Most egy héten többször is bejön az asszony az udvarhelyi piacra. Ha van elég áruja, akkor kedden kívül pénteken és szombaton is itt van.

Bár a kora nem sugallja, de Mária autóval jár be Agyagfalváról. Az én szemem is kikerekedik, amikor mondja, de zsebéből egy slusszkulcsot kap elő. „Nem szokták elhinni, amikor mondom, pedig így van" – mosolyodik el a veterán sofőr, aki '81 óta vezet.

Mária néni nem szeret tétlenül ülni: ha éppen nem kertészkedik, vagy a vendégekkel foglalkozik, akkor szőtteseket készít.

piac marineni-1

„Mindenfélét szövök, rongyszőnyegtől kezdve gyapjú szedettesig, amiket általában templomokba készítek. Mindennel foglalkozok, így aztán ha nem csurran, akkor cseppen."

Mária néni asztalán mindenféléből akad, van fehérhagyma, tojás, hecserli lekvár, reszelt torma, petrezselyem. Férje javaslatára egy kis friss papsalátát is hozott, amit a férje szedett. Lekvárokból, befőttekből, ami nem fogy el otthon, azt kihozza piacra, ahogy mondja, nincs amiért otthon tartani.

Amikor az árak felől érdeklődök, Mária csak kacag: nemcsak a termék minőségében tér el a multik üzletpolitikájától, hanem az árképzés is más a piacon. „Az árakra nem is tudom, mit mondjak, mert ennyit kérünk s annyiért adjuk.

A sárga hagyma kilója 3 lej, de ha úgy van, adom 2,5-ért is. Sőt, jött egy idős bácsi neki odaadtam kettőbe. Tudja, megnézzük azt is, ki veszi meg, mert ha egy idős néni, akkor inkább elhagyok, mert tudom, hogy nehéz. Azért a jó Isten nem ver meg."

piac marineni-5

Az asztalon még felfedezünk eper töveket és egy dobozban kék ibolya is van, gyökerestől. Nem is annyira eladásra tette ki, meséli az asszony, hanem egy kis díszítés az asztalon.

A piaci körkép alkalmából szinte mindig megkérdezem, hogy megéri-e foglalkozni ezzel: sok a munka, hajnalban kell kelni, utazni. A kérdés most sem maradt el.

„Figyeljen ide, a semmiért semmit adnak. Ha nekem 30-50 lej egy nap megmarad a benzinemen, a helypénzemen kívül, akkor már jó. Szőni se tudok többet, s azzal jobban elfáradok" – válaszolja pénztárca turkálós kérdésemre.

Ha az agyagfalvi asszony asztalhoz tévedünk, semmikép se hagyjuk ki a frissen szedett papsalátát.


Mai árak a piacon


reszelt torma 8 lej/kicsi befőttes üveg

tárkony 10 lej/ kicsi befőttes üveg

zöldhagyma 2 lej/kötés

Pityóka: 2 lej/kg

Alma: 2,50 – 3 lej/kg

Vörös hagyma: 3 – 4 lej/kg

Fehér hagyma: 2,5 - 3 lej/kg

Petrezselyem 6 lej/kg

Túró: 8 lej/1/2 kg

Cékla: 3 lej/kg

Murok: 3 lej/kg

Fokhagyma: 15 lej/kg, 8 lej/kg az ültetni való

Retek: 3 lej/kg

Tojás: 90–60 bani/db

Dióbél: 13–15 lej/1/2 kg

Tej: 6 lej/2 liter

Méz: havasi – 25 lej/kg, repce – 22 lej/kg, akác – 25 lej/kg, vegyes – 20 lej/kg

Virágpor: 10 lej/10 dkg

Paszuly: 15 lej/kg

Torma: 1–1,5 lej/kötés

Káposzta: 2 lej/kg

Lekvárok: átlag 10 lej/befőttes üveg

Spenót: 10 lej/kg

Saláta: 2 lej/fej

Zeller: 6 lej/kg



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."