Gazdaság » Piac

Éva: sokszor nem is számoljuk, hogy megéri-e

A piacon néha akkor is kisüt a nap, ha közben esik az eső. Nem különös légköri jelenségről van szó, csak egyszerű hétköznapi dolgokról. Kedd, piac.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac vass eva-2
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. április 15., 10:51
1 hozzászólás. 

Az eső mindig lehangoló, főleg ha az embert munka közben áztatja, gondoltam én ma, amikor a városi zöldségpiac asztalai között vadásztam legújabb interjúalanyomat. Az egyik asztalnál nagy sürgés-forgás közepette kezdtem kérdezgetni az ott rendezkedő asszonyt. Feltételeztem, ha már ilyen energiával tele végzi a munkáját, nekem is jut egy kicsi belőle.

Vass Éva úgy pörgött, forgott az asztal körül, hogy még szemmel is nehezemre esett követni, nemhogy a kérdéseimmel. Arról faggattam, hogy miként indult ez a nem túl ígéretes (legalábbis számomra) esős keddi nap, amire mosolyogva felelt: „Vígan, örvendünk, hogy esik az eső. Jobb, mintha szárazság volna, majd kisüt a nap is. Úgyis eljönnek az emberkék. Reméljük."

Mindezt úgy mondta nekem, hogy el is hiszem, már érzem is, ahogy a hátamat melengeti a nap sugara. Éva egy igazi pozitív ember, még az én szürke, döcögős napomat is felpörgeti. Loholok az asztal körül, közben ő egyik ládát a másik után kapja ki a stand alól, és pakolja ki a portékát.

piac vass eva-7

Igyekszik, mert amíg ide ér a férje, Menyhért, ki kell pakoljon, ugyanis indul munkába. Onnan nem lehet elkésni. A piacon pedig férje váltja az asztal mögött.

Családi vállalkozásként termelnek, de csak munkahely mellett. Hogy ezt fizetéspótlásként, vagy a munkahelyi bevételt a gazdaság kiegészítéseként végzik, még Éva sem tudja eldönteni, csinálják ezt is azt is, a gazdálkodást a szülőktől tanulták és vették át.

„Legalább tizenöt éve vettük át, mert a szüleink is ezzel foglalkoztak" – meséli az asszony. Minden héten, kedden és szombaton járnak be Oroszhegyről, a férjével.

„Csináljuk, aztán sokszor nem is számolunk, hogy megéri-e, csak csináljuk. Legyen elfoglaltságunk. Ha kicsit árulunk, kicsi van, ha többet, akkor jobban örvendünk. Ha otthon vagyunk semmit sem adunk el" – osztja meg tapasztalatait az oroszhegyi asszony.

piac vass eva-9

Korán kezdődött a mai nap is a Vass családnál. Mielőtt bejönnek a piacra, egyszer a gazdaságot kell elrendezni, ugyanis a három tehén is hozzájárul a mai kínálathoz. Az asztalon ott a finom friss, még langyos házi tej.

Tyúkok is vannak, így a házi tojás sem hiányzik a felhozatalból. Mindenféle zöldséget, gyümölcsöt megtermelnek, aminek jó az oroszhegyi klíma. Amit nem tudnak eladni, azt az év folyamán feldolgozzák, és úgy értékesítik, így aztán a kínálatban bizony sokféle savanyúság, zöldségkészítmény, szörp és lekvár van ma is.

piac vass eva-4

Kérdésemre, hogy a mai választékból, mire a legbüszkébb szinte abba sem tudja hagyni a felsorolást. „Van szép zöldhagymám, van hónapos retkem, vagy van savanyú káposztám, ami húsvétra megy, de van szép zöldem is, mint a petrezselyem, lestyán, vagy a szép zellerlapim."

Közben megérkezik Menyhért, Éva férje.

„Lekapcsolt ez a pasas" – kezdetű mondattal indul a bemutatásom. Khhm, khmm, már a védőbeszédemet fogalmazom a fejemben, de nincs rá ok.

piac vass eva-6

Menyhért is barátságos ember, kimondottan örül, hogy nem őt nyaggatom a kérdéseimmel. Csak nyugodtan folytassuk, mondja nekem, de most már nem tartom fel tovább Évát. Igaz Menyhérttel is hamar megtaláljuk a közös szót, tudnánk beszélgetni estig, de engem is szólít a kötelesség, így hagyom, hogy a vásárlóikra tudjanak koncentrálni.

Behúzott nyakkal, összeráncolt szemöldökkel érkeztem a piacra, de mosolyogva hagyom magam mögött az asztalokat, s a szemerkélő eső ellenére is úgy érzem, mintha kisütött volna a nap.

Mai árak a piacon

Hónapos retek: 1,5 lej/kötés

Zöldhagyma 1,5 lej/kötés

Cékla 3 lej/kg

Spenót: 6 lej/kg

Tárkony 10 lej/ kicsi befőttes üveg

Pityóka: 2 lej/kg

Alma: 2,50-3 lej/kg

Vörös hagyma: 2,5-3 lej/kg

Fehér hagyma: 2,5-3 lej/kg

Petrezselyem 6 lej/kg

Túró: 8 lej/1/2 kg

Reszelt torma 8 lej/kis befőttes üveg

Murok: 3 lej/kg

Fokhagyma: 15 lej/kg, 8 lej/kg az ültetni való

Tojás: 70-90 bani/db

Dióbél: 13-15 lej/1/2 kg

Tej: 6 lej/2 liter

Méz: havasi-25 lej/kg

Paszuly: 15 lej/kg

Torma: 1–1,5 lej/kötés

Káposzta: 2 lej/kg

Lekvárok: átlag 10 lej/befőttes üveg

Saláta: 2 lej/fej

Zeller: 6 lej/kg



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
anmo
2014-04-15 17:21:04
Keddi piac
Koszonom hetrol hetre a piaci beszamolot ,erdeklodessel olvassom innen a havas Kanadabol. Olyan erzessel tolt el mintha en is egy kicsit megjartam volna magam a piacon.Hiszen neha neha honvagyam van. Udvozlettel

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."