Gazdaság » Piac

Jolán néni: jó sok férfi jöjjön!

Mikor van ideje a szalmakalapnak? Télen, mert akkor nem használják – mondja Jolán néni, aki szalmakalapot árul.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

kalap1
A férfiakban bízik Jolán néni
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2014. május 20., 09:39
0 hozzászólás. 

Tizenöt kiló gyönyörű hagymapalántát akarnak a nyakamba sózni, mire elérek a szalmakalaposhoz. Dugig van a piac palántásokkal, szegény szalmakalaposokat kiszorították a betonplacc szélére. A kalapokkal tömött asztal mögött kis széken üldögél Kiss Jolán.

Kissék Dobóból származnak, de Udvarhelyen élnek, garázsvállalkozást működtetnek, akarom mondani a garázsban készítik a szalmakalapokat.

Mivel itt a városban nehezen tudnák megtermelni a szalmát, inkább vásárolják. Dobóból és Bétából érkezik a szalma, szépen megfonva. Alakor a neve a gabonának, amit direkt a vékony szálú fényes szalmájáért termesztenek. A szemeit a gabonának nem használják fel, legfeljebb az állatok csipegetnek belőle. A szalmát megfehérítik, mángorlón megmongorolják (ez valami laposító szerkezet, két henger között lapul ki a szalma), majd géppel 15 perc alatt megvarrják.

Változó a divat, meséli Jolán néni, de aztán kiderül, hogy mégsem. Azaz változó korosztály szerint, de nem nagyon változott tavaly vagy tavalyelőtt óta.

kalap2

Az idősek régen is, most is a barna szalagos kalapot veszik főként, a fiatalok a szalmával díszítettet, és van egy réteg, mely a román mintájú szalagot szereti. A román mintájú szalag alatt nem a trikolórt kell érteni, hanem egy ilyen grafikus hatású mintát.

Egyébként Jolán néni asztalán nem látunk trikolóros kalapot, egy kicsit hiányzik is. Van ellenben gyékényből készült kalapjuk, az nagyon jó, nem ők készítik, csak árulják.

Kínai műanyag kalapok, vászonból vagy posztóból készült fejfedők is sorakoznak az asztalon, ezeket sem ők készítik, de az engedélyük megengedi, hogy árusítsák őket, s akkor miért ne tennék, választékbővítés céljából. A választék egyébként elég nagy, vannak gyerekeknek és nőknek való kalapjaik is.

A piac alakulásáról nem túl sok jót tud mondani Jolán néni, egyre fogy a fizetőképes kereslet a szalmakalapok iránt, egyre kevesebben vesznek kalapot maguknak. Búcsúzóul megkérdem, mit illik kívánni ilyenkor az árusnak. Kívánhatok jó vásárt is, mondja Jolán néni, de a kalapvásárlók habitusát tekintve inkább kívánjam azt, hogy jó sok férfi jöjjön, azok vesznek inkább kalapot.

Jó sok férfi jöjjön, Jolán néni!

Mai árak a piacon

Spenót 5 lej/kg

Káposzta 2,5 lej/kg

Uborka 5 lej/kg

Paradicsom 7 lej/kg

Zöldhagyma 1 lej/kötés

Pityóka 2 lej/kg

Retek 1,5-2 lej/kötés

Tök 5 lej/kg

Sóska 2 lej/csomag

Hagyma 3 lej/kg

Eper 7 lej/kg

Paprika 12 lej/kg

Alma 3 lej/kg

Murok 2,50 lej/kg

Tojás 70 bani/darab

Orda 16 lej/kg

Sajt 18 lej/kg

Káposztaféle palánt 30 bani/db

Paradicsompalánt 1 lej/db

Hagymapalánt 8 lej/kg

Szalmakalap 18 lej

Seprű 12 lej

Napos csirke 4 lej



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."