Gazdaság » Piac

Gáspár János hálás az udvarhelyieknek

Pezseg az udvarhelyi zöldségpiac, nagy a nyüzsgölődés és az érdeklődés a friss zöldségek iránt. Egy asztalnál biztosan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac Gaspar Janos-8
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. június 24., 11:29
2 hozzászólás. 

Nem minden helyi termelő bátor. Pontosabban, nem minden helyi termelő bátor annyira, hogy amikor bemutatkozom, hogy az „újságtól" vagyok, válaszoljon a kérdéseimre. Így aztán néhány hónap rendszeres piaci körkép után fogyóban vannak a meg nem szólaltatott, de magukat vállalni merő helyi kistermelők.

Örvendek, ha nem visszautasítóak és mesélnek, ahogyan ma Gáspár János is tette volna, ha éppenséggel nem rohamozzák a vásárlók. Amikor Jánosnak szusszanásnyi ideje került, hogy szóba álljon, bennem is az a kérdés fogalmazódik meg, ami mostanra önökben is: ennyire jó a mai piac vagy Gáspáréknak van valami titkos csodaszerük?

piac Gaspar Janos-6

„Kedden járok a piacra és van egy törzsvásárlói réteg, akivel kölcsönös a bizalom, ennek tulajdonítom. Tíz éve foglalkozunk termesztéssel, azóta járunk a piacra. Először Keresztúron kezdtük, de ott egy idő után nem lehetett akkora mennyiséget eladni, s aztán elkezdtünk átjárni Udvarhelyre" – magyarázza osztatlan sikerének egyik okát.

Természetesen a régiség még nem minden, vannak itt régebbi árusok, mégis a Gáspár család asztaláról fogy rohamosan a portéka.

„Nagyon kemény munka van mögötte, ami ugyan nincs megfizetve, de ezt tudjuk, ezt szeretjük csinálni" – mondja János őszintén.

Náluk sem volt ez mindig így, tíz éve „lopta" el a szakmát. Igaz, faluról származik, de Siklódon nem volt hagyománya a zöldségtermesztésnek. Keresztúron kezdett bele, eleinte csak szatyrokban vitték a piacra a zöldséget, majd amikor nagyobb lett a termelés, vonattal jártak Udvarhelyre. Mostanra már saját autóval tudják szállítani a megtermesztett zöldségeket. János csak úgy fogalmaz: „a létrának minden fokát kijártuk".

piac Gaspar Janos-5

A kínálatból nem hiányzik semmi, megtermelnek minden a környéken megtermő háztáji zöldséget, ez jól látszik abból is, hogy két asztalra is kikerül a temérdek zöldség.

„2,5 hektáron gazdálkodunk. Ezt a család műveli meg, de van, amikor bedolgozókat kell, hogy fogadjak. Megtermeljük a murkot, petrezselymet, káposztát, karalábét, karfiolt, paradicsomot, paprikát, vinetát, de azt lehet mondani, hogy a dinnyén kívül mindent" – jegyzi meg mosolyogva János.

Az asztalon most is murok, petrezselyem, karalábé, újkrumpli, káposzta, karfiol, szemes zöldborsó díszeleg, de amikor arról faggatom, hogy a mai kínálatból mi lenne az az egy kiemelt terméke, ami kimondottan jól sikerült, hezitálni kezd a gazda.

„Lehet, ha nagyot mondok, de én mindegyiket merem ajánlani, mert elsősorban, ezek nincsenek vegyszerezve. Ez látszik is, mert vannak hibásak, ezeket meg is szoktam mutatni. A másik, ami nincs megfizetve, hogy szerves trágyával dolgozunk. A műtrágyát tíz perc alatt ki lehetne szórni, de a ganézás egy kemény férfimunka" – derülnek ki újabb titkok János gazda sikeres terményeiről.

piac Gaspar Janos-4

A termelő portékáit a segesvári piacon is szokta értékesíteni, de bevallása szerint az udvarhelyit jobban szereti.

„Az udvarhelyi messze felülmúlja. A nemzetiség sokat számít, én hálás is vagyok az udvarhelyi vásárlóknak, mert kitartanak mellettünk" – jegyzi meg Lajos.

S hogy mindezt nem csak a diktafon miatti meghatódottságból, vagy egyszerű PR fogásból mondja, misem bizonyítja jobban, hogy zsákszám veszik az asztalról a friss zöldséget. Egyik vásárló, olyan sok hagymát vesz, hogy a szatyor füle nem is bírja. Gyorsan kerül egy új tasak, amivel boldogan viszi el a vásárfiát, majd az ő helyét újabb vásárló foglalja el.

piac Gaspar Janos-7

Ha a piacon Gáspár János vegyszermentes, természetes trágyán felerősödött zöldségeiből szeretnének vásárolni, idejében keressék fel, mert könnyen lehet, hogy sorban állás lesz a vége.

Mai árak:

 

Káposzta 1,5-2 lej/kg
Méz vegyes 20, havasi 22, akác 24 lej/kgUborka 5 lej/kg
Paradicsom 5 lej/kg
Tárkony 3 lej/kötés
Zöldhagyma 1 lej/kötés
Murok 2 lej/kg
Cseresznye 10 lej
Karalábé 1-2 lej/kg
Karfiol 5 lej/kg
Piros retek 1,5-2 lej/kötés
Hagyma 2 lej/kg
Paprika 11 lej/kg
Fodros saláta: 1-2 lej/fej
Újkrumpli: 1-2 lej/kg
Uborka 3-3,5 lej/kg
Zöldpaszuly 12/kg
Alma 3 lej/kg
Tojás 70 bani/darab
Retek 3 lej/kötés 
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Méz vegyes 20, havasi 22, akác 24 lej/kg



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vogul
2014-06-24 14:00:42
Lajos, János?
Bevallom, kissé össze vagyok zavarodva. Most Gábor Lajos, vagy Gáspár János?
avatar
boti
2014-06-24 14:12:43
re: Lajos, János?
avatar
vogul
Bevallom, kissé össze vagyok zavarodva. Most Gábor Lajos, vagy Gáspár János?
Gáspár János, csak egy régi (szintén) piaci szereplő Gábor Béla bácsi járt a fejembe, így lett elkeresztelve a címben. Köszönöm a jelzést, a hiba korrigálva.
Íme Gábor Béla bácsi: http://uh.ro/gazdasag/piac/16508-piac-vaegy-lejt-arulunk

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."