Gazdaság » Piac

Sári néni: amit kedden kihozok, azt el is adom

Alig múlt nyolc óra, és már harmadszor fordult a kézi szekérrel. Nagy kellete van Fülöp Sára Éva virágainak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac sari neni-6
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. július 22., 10:12
0 hozzászólás. 

Ha korán kelek, hajlamos vagyok elhinni, hogy mindenkinél hamarabb keltem fel. Ma hétkor szólt az ébresztőm, nyolc óra után gurultam be bringámon a zsibongó udvarhelyi zöldségpiacra.

Még álmosan pislogtatok, amikor Sári néni arról mesél, hogy ma már harmadszor fordult kis szekerével, hogy kihozza a frissen szedett virágokat. Harmadszor? Mégis mikor tetszik kelni?

„Ma fél négykor keltem, és ötkor már itt voltam. Már háromszor jártam meg a piacot. A fiam nincs itthon, a menyem reggel elmegy dolgozni, így egyedül ezzel a kis szekérrel hordtam ki" – mutat a virágok mellé leparkolt kézi szekérre. Kerekre nyitom a szemem, a hét órás ébredésemmel szégyellek álmos lenni Sári néni mellet, aki a fáradság halvány jelét sem mutatja.

piac sari neni-3

Sári néni egy héten egyszer jön ki a piacra, kedden, de akkor mindig itt van. Jól ismerik őt errefelé, 13 éves kora óta jár a piacra. Tudom, nem illik életkort kérdezni, de csak kiköbözzük, hogy ennek már 66 éve, emlékezik vissza az asszony.

„A kertészet ott van a sétatér végénél. Édesapám kertész volt, én velük maradtam, s folyattam, amit elkezdtek. Tőlük örököltem a mesterséget, úgyhogy értek a veteményezéshez is s a virágokhoz is."

A kis vedrecskékben szebbnél szebb virágok pompáznak különböző színekben, ami az arra járok figyelmét is felkelti. Alig tudunk beszélgetni, szinte minden percben vásárló vagy érdeklődő szakít félbe.

„Most margaréta van, a sóvirág kezd nyílni, de van benne korai krizantém, és egyéb kisebb szirmú virágok. A legtöbb most még a margaréta" – mondja az idős asszony, miközben a csokrokat mustráljuk.

piac sari neni-2

Gondoltam, megtudom, mitől ilyen szépek a virágai, kiszedek néhány igazi kertész-titkot, amivel felturbózhatom az otthoni cserepes állományt, de a válasz igencsak váratlanul ért. Sári néni rám nézett, s egy kis mosoly mögé bujtatva a választ, annyit felelt: „csak a szépeket szedem le".

„Rengeteg elhervad, sok munka van velük. Ezek például évelő növények, ilyenkor le kell vágni egészen. Tavasszal, ha akarom, újraültetem, s ha nem, akkor hordok rá egy kis földet vagy ganét teszek a tövekre.

piac sari neni-1

Most nagyon pusztít a csimasz, rengeteg van a földben, s nem nagyon van védelem ellenük, ki kell szednünk. Van olyan, hogy kiveszek egy tőt, s négy-őt csimasz is van alatta. Megrágják a gyökerét s akkor már nehezen él meg a virág, nem mindegyik hajt új gyökeret. Reggeltől estig kell rendezni őket". Így már nem is olyan egyszerű a kertészkedés, derül ki, amikor mégis csak megtudunk egy-két dolgot a termesztésről.

Sári néni egy percig sem panaszkodik, annak ellenére, hogy egyedül végzi munkát. Néha a menye segít, amikor épp nem kell túlóráznia a munkahelyén.

piac sari neni-4

A kínálatban vegyes csokrokat vehetünk három lejért: ezekben a margaréta a meghatározó, de van sóvirág, ami akár egy éven át is eláll.

„Hollandiából hozták be a magját, az ilyen száraz virág. Most frissen van szedve, de lefordítva kell felkötni, s akkor szépen megszárad, s sokáig eláll" – mutatja a holland különlegességet, a sóvirágot, amiből egy csokornak 6 lej az ára.

Ha piacon van dolgunk, válasszunk egy szép csokrot, igazi dísze lehet az otthonunknak. De ne habozzunk, mert, ahogy mondja Sári néni, jó az udvarhelyi vásárlóközönség, és amit kihoz azt mindig el is adja.


Piaci árak


Vöröshagyma 2 lej/kg
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Uborka 5 lej/kg
Paradicsom 5 lej/kg
Tárkony 3 lej/kötés
Zöldhagyma 1 lej/kötés
Murok 2 lej/kötés
Cseresznye 10 lej
Karfiol 5 lej/kg
Karalábé 1 lej/db
Zeller 4 lej/db
Petrezselyem 3 lej/kötés
Hagyma 2 lej/kg
Paprika 6 lej/kg
Fodros saláta 1-2 lej/fej
Újkrumpli 1-2,5 lej/kg
Uborka 3-3,5 lej/kg
Zöldborsó 4 lej/kg
Zöld paszuly 5/kg
Alma 3 lej/kg
Tojás 70 bani/darab
Tök 3 lej/kg
Retek 3 lej/kötés
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Sárgadinnye 6 lej/kg
Görög dinnye 2 lej/kg
Meggy 8 lej/kg



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."