Gazdaság » Piac

Elvira néni: illedelmesek, de pénz nélküliek

Mondja az udvarhelyiekről a máréfalvi asszony, aki már évtizedek óta jár a zöldségpiacra portékájával.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac elvira neni-5
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. július 29., 10:11
0 hozzászólás. 

Ma reggel is a fia hozta be autójával, hogy az otthon megtermelt pityókát, zöldpaszulyt, fokhagymát és egyéb zöldségét eladja. Esőre áll az idő, ez nem sok jót jelent az árusoknak, ilyenkor mindig gyengébb a vásárlókedv, mondják egybehangzóan a szomszédos asztaloktól is az asszonyok.

Elvira néni és még néhány társa a piac hátsó felében kapott csak asztalt. Elöl bérelni kell, s a kereskedők is egyre inkább birtokba veszik a jó asztalokat.

piac elvira neni-1

A kereskedők mindenhol ott vannak, ugyanazzal az áruval egész héten. Egyre kaotikusabb a piac, s egyre inkább oda kell figyelni, ha tényleg helyi terméket szeretnénk venni.

Kovács Elvira Máréfalváról hozza minden kedden a frissen termelt zöldségeket. Jól jön neki is a kiegészítő kereset a férje nyugdíja mellé, akivel együtt dolgoznak a tízáras földjükön.

„Én kisgyermek korom óta járok a piacra. Nem jártam állami munkára, mert négy gyermeket neveltem, ezt mellettük tudtam termelni s elpiacoltam. A szüleim is mezőgazdasági dolgozók voltak, tőlük tanultam" – meséli a kezdeteket az asszony.

piac elvira neni-3

Amikor azt mondja, egyre inkább nem éri meg vele foglalkozni, akkor nem csak a piaci „asztalfoglalós háborúra" gondol. Ahogy mondja, a vadak is rendszeresen megdézsmálják a veteményest, tönkreteszik a termést, és egyszerűen nincs mit tenni ellenük.

Idén a terület egy részét már bevetették gabonával. Ha megéri, ha nem, jól fog ez a kis bevétel is a férje nyugdíja mellett, mondja a asszony.

„Pótléknak kell, mert az uram kicsi nyugdíjas, nekem nincs nyugdíjam, úgyhogy oda melléje kell a kiegészítés. Csak kedden jövök a piacra, meg is kell dolgozni, nem úgy van, hogy megvesszük a nagybaniban, s csak eladjuk" – nevet Elvira néni.

piac elvira neni-4

Ma sem jött ki üres kézzel a piacra, az asztalon zöld paszuly (5 lej/kg), pityóka (2 lej/kg), hagyma (1,5 lej/kötése), fokhagyma (2 lej/kötése), csombor (1 lej/kötése), cékla (4 lej/kg), stb. kínálatából választhatunk.

„Vegyszermentes, semmilyen műtrágyát nem használok, istállótrágyán kívül semmi egyebet nem teszünk rá. A kertben nem igazán támadták meg a károkozók a növényeket. Egyedül a pityókát, de arról is kézzel leszedtük, ami volt."

piac elvira neni-2

Zöldségeit csak az udvarhelyi piacon értékesíti, de visszaemlékszik, volt olyan időszak, hogy jártak a csíki piacra, sőt télen a száraz hagymával Segesvárra is. „De ez rég volt, most már csak az udvarhelyire jövök. Az udvarhelyiek illedelmesek, de azért elég pénz nélküliek, és leginkább csak nyugdíjasok jönnek a piacra" – véli az asszony.


Piaci árak


Vöröshagyma 2 lej/kg
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Uborka 5 lej/kg
Paradicsom 4 lej/kg
Tárkony 3 lej/kötés
Zöldhagyma 1 lej/kötés
Murok 2 lej/kötés
Cseresznye 10 lej
Karfiol 3 lej/kg
Karalábé 1 lej/db
Zeller 4 lej/db
Petrezselyem 3 lej/kötés
Hagyma 1,5 lej/kg
Piros paprika 5 lej/kg
Zöld paprika 4 lej/kg
Fodros saláta 1-2 lej/fej
Újkrumpli 1-2,5 lej/kg
Uborka 2,5 lej/kg
Zöldborsó 4 lej/kg
Zöld paszuly 5/kg
Alma 3 lej/kg
Tojás 70 bani/darab
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Sárgadinnye 3 lej/kg
Sárga barack 4 lej/kg
Szilva 3,50 lej/kg
Szőlő 10 lej/kg
Padlizsán 4 lej/kg
Görög dinnye 2 lej/kg
Csemege kukorica 0,80 lej/kg



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."