Gazdaság » Piac

Gyula: ez nagyanyám fajta paradicsom

Nincs nagy tömeg a zöldségpiacon, ilyenkor jobban megvizsgálhatjuk a kínált portékát. Így sikerül nekem is egy kerti kincsre bukkanni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac bagyi gyula-4
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. augusztus 05., 10:41
0 hozzászólás. 

Az asztalok között sétálok, amikor az egyik árusnál felfedezem az „igazi házi paradicsomot". Nem az az a szép szabályosan kerek, azonos méretű, színskála alapján beállított ideális színű, hibátlan paradicsom. Sőt, talán ennek pont az ellentettje.

Fakó, helyenként zöldes, a szár tövénél a torzsa zöldje majdnem a paradicsom teljes felső részét belepi, a ládában két egyforma méretű nincs, és ami van, azok is ormótlan, formátlan teremtmények. Pont amilyeneket a nagyszüleim kertjében láttam, amikor még a nyári szünidőket falun csibészkedtem. De most merek fogadni bárkivel, hogy ezek a paradicsomok ízben felülmúlják az össze szabványparadicsomot.

piac bagyi gyula-6

El is döntöm, hogy a most megkérdezett termelő Bágyi Gyula lesz, aki Nagygalambfalváról érkezett s hozta az „igazi" paradicsomot.

Nem is nyúlok annyira mellé a paradicsom témában, ugyanis Gyula is csak így hívja, hogy a „nagyanyám fajta paradicsom".

„Én így hívom, hogy a nagyanyám fajta paradicsom, mert ez nem mostani. Ez volna az igazi kerti paradicsom. Csak annyi az egész, hogy erre ránéz a vevő, s nem piacos, ezért nagyon sokan, akik nem ismerik, azok nem veszik meg" – meséli tapasztalatait a nagygalambfalvi termelő.

Hosszan beszélgetünk a paradicsom és paradicsom közti különbségekről, illetve, hogy a piacosság kedvéért miket áldoznak fel, amikor kifejlesztenek egy-egy új paradicsomfajtát.

piac bagyi gyula-7

Ahogy Gyula is mondja ez a paradicsom, nem piacos, semmilyen szempontból. Nem néz olyan jól ki, mint a mindenféle szabványnak megfelelő EU-s társa, nehezen szállítható, hamar megnyomódik és nem áll el olyan sokáig. Erre is van megoldás, ugyanis lehet olyan magot kapni, aminek olyan termése lesz, hogy hat hétig garantálják a szállíthatóságát. Amit leszednek májusban, azt fogjuk megenni júliusban. Ezen mindenki elgondolkozhat, mi is lehet abban a paradicsomban?

Gyula hozzáértését s szavainak hitelességét mi sem igazolja jobban, hogy amíg beszélgetünk, folyamatosan jönnek a vásárlók, elveszik a műanyagszatyrot, majd megpakolják, Gyula megméri, és mindenki boldogan távozik.

piac bagyi gyula-1

Otthonosan pakolásznak az asztalról, lerí róluk, törzsvásárlók. Érkezik egy hölgy, aki eleinte kissé bizalmatlanul vizsgálja az asztalra kitett portékát, amikor egy ismerőse megszólítja: „Vegyed nyugodtan, Gyulánál mindig friss és minőségi zöldség van. Én is mindig tőle veszek."

Gyula se mindig zöldségtermesztéssel foglalkozott, de húsz évvel ezelőtt megszűnt az akkori munkahelye, és ahogy mondja, a körülmények adták magukat, hogy kipróbálja a zöldségtermesztést. Ami végül annyira bejött, hogy tizenöt éve jár a piacra a megtermelt zöldségekkel.

piac bagyi gyula-2

Másfél hektáron termel mindenfélét, amit a környék klímája megenged, és heti három alkalommal kora tavasztól késő őszig árulja az udvarhelyi zöldségpiacon. Télen nem jár a piacra, nem éri meg. Az a kevés, amit árulna, úgy is elmenne a gyógyszerre.

Na, de messze még a tél, addig is fontos, hogy minél több vitamint juttassunk a szervezetünkbe, amire kiváló a zöldség. Érdemes Bágyi Gyula asztalát meglátogatni, annak, aki friss káposztát, uborkát, csemegekukoricát, karfiolt, zellert, petrezselymet, murkot vagy igazi kerti paradicsomot keres.

piac bagyi gyula-5

Nem az igazi mostanában a piac, régen jobban megérte, most egyre kevesebben járnak ki, mondja a termelő.

„Kedden, ha benézek az asztalok közé, ott, ahol eljárnak az emberek, lehet látni az utat, s ez nem jó. Zaj kell legyen, ha halszik a zene, akkor se jó" – mondja Gyula.

Piaci árak

Vöröshagyma 2 lej/kg
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Uborka 5 lej/kg
Paradicsom 5 lej/kg
Tárkony 3 lej/kötés
Zöldhagyma 1 lej/kötés
Murok 2 lej/kötés
Cseresznye 10 lej
Karfiol 4 lej/kg
Karalábé 1 lej/db
Zeller 3 lej/db
Petrezselyem 3 lej/kötés
Hagyma 1,5 lej/kg
Piros paprika 5 lej/kg
Zöld paprika 4 lej/kg
Fodros saláta 1-2 lej/fej
Újkrumpli 1-2,5 lej/kg
Uborka 3 lej/kg
Zöldborsó 4 lej/kg
Zöld paszuly 5/kg
Alma 3 lej/kg
Tojás 70 bani/darab
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Sárgadinnye 3 lej/kg
Sárga barack 4 lej/kg
Szilva 3,50 lej/kg
Szőlő 10 lej/kg
Padlizsán 4 lej/kg
Görög dinnye 2 lej/kg
Csemege kukorica 1 lej/cső



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."