Gazdaság » Piac

Anna néni nem azt nézi, hogy megéri vagy nem

Nem mindig a pénz számít, van, hogy csak jól esik emberek közt lenni. Arra kért arcát ne mutassuk, mert megszidódik, hogy már megint piacozik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac geregely anna-2
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. augusztus 26., 10:31
0 hozzászólás. 

„Engem ne tegyen be az újságba" – gyakran kapom ezt a választ, amikor az udvarhelyi zöldségpiac asztali között lavírozva, keresem azokat a helyi termelőket, akik fáradságos munkával megtermelt áruikat próbálják eladni. Itt nincs logisztika, marketing, HR-es, arculatépítés, csak egyszerűen a munka gyümölcse, ami sokszor elfér egy kettőbe hajtott pokrócon.

Nincs beszállító vagy értékesítési ügynök, csak egyszerűen bepakolják, amit elbírnak, buszra ülnek, vagy belepótolnak a szomszéd üzemanyagába és bekérezkednek. Esetleg előveszik a kézi szekeret, és amikor legtöbben csak fordulunk egyet az ágyban, elindulnak, hogy reggel, amikor még az álmosságtól hunyorogva vizsgáljuk a paradicsomot, paprikát, hagymát, akkor ők a legjobb áruval tudjanak kiszolgálni.

piac geregely anna-3

Kicsit érzékenykedősre sikerült ez a bevezetés, de nem hiába. Ma Gergely Anna asztalánál álltam meg, ahol az asszony épp az áruját rendezgette. Nehezen veszem rá, hogy meséljen kicsit magáról, a piacozásról, arról, hogy miért is csinálja.

Anna néni elérzékenyül, ahogy mondja, ritkán jön, csak ha van annyi termés és akkor sem pénzért, bár jól fog a nyugdíj mellé. Szemében összegyűl a könny és egy pillanatra megcsuklik a hangja, de jól palástolja, tartja magát.

„Csak az udvarhelyi piacra jövök, de ide is ritkán. Ami megtermett és felesleges, azt értékesítjük. Most már én nem azt nézem, hogy megéri vagy nem, hanem egy kicsit eljövök hazulról. Nekem jó kijárni a piacra, egyedül vagyok, itt találkozok az ismerősökkel" – vallja be őszintén az asszony.

piac geregely anna-4

Volt idő, amikor teljesen a piacozásból éltek. Anna néni zetelaki, aki beleszületett a termesztésbe és a piacozásba.

„Már a szüleimnél kertészkedtünk, akkor annyi hagymát ültettünk, hogy szekerekkel vittük, három-négy szekér hosszú sorban, abból pénzeztünk, Segesváron, Medgyesen" – emlékszik vissza.

Anna néni harminc hektáron gazdálkodik, megtermeli a krumplit, paradicsomot, hagymát, paprikát, murkot, kukoricát, paszulyt. Ma paszulyt, dióbelet, hagymát, tárkonyt, csombort, krumplit hozott.

Igaz, a krumpli már elfogyott, mert az ilyenkor ritka és keresett „kifli" krumpliból tett az asztalra, amit egy idős varsági néni adott neki, de mind a négy és fél kilót elkapkodták.

piac geregely anna-1

A krumpli elfogyott, de nem hiszi, hogy mindennel ilyen szerencsés lesz. Főleg hogy a piac hátsó felébe kényszerült, elől ugyanis elfoglalják az asztalokat a „bérletesek", akik minden nap itt vannak.

Ha a piacon járunk, ne hagyjuk ki Anna néni asztalát, főleg ha friss házi tojást is keresünk az említett zöldségeken kívül. Jelenleg harminc tyúk gondoskodik arról, hogy Anna néni friss tojással várjon bennünket az udvarhelyi piacon.

Feltűnt, hogy Anna néni egy képen sem látszik? Az volt a kérése, ne mutassuk, mert gyerekei, akik külföldön élnek megszidják, hogy megint piacol. Aggódnak érte, nem szeretnék, hogy sokat dolgozzon. Ha mégis olvassák ezt a cikket és ráismertek édesanyjukra, kérem, nem szidják meg őt.

 Piaci árak

Fodros saláta 1-2 lej/fej
Vöröshagyma 2 lej/kg
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Uborka 5 lej/kg
Paradicsom 3,5-4 lej/kg
Tárkony 3 lej/kötés
Homoktövis 20 lej/kg
Hagyma 1,5 lej/kg
Zöldhagyma 1 lej/kötés
Murok 2 lej/kötés
Karfiol 4 lej/kg
Karalábé 1 lej/db
Kápia 5,5 lej/kg
Zeller 3 lej/db
Petrezselyem 3 lej/kötés
Piros paprika 3 lej/kg
Újkrumpli 1-2,5 lej/kg
Uborka 2,5 lej/kg
Zöldpaprika 4 lej/kg
Zöldborsó 4 lej/kg
Zöld paszuly 5/kg
Alma 3 lej/kg
Tojás 70 bani/darab
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Sárgadinnye 3 lej/kg
Sárga barack 4 lej/kg
Szilva 3,50 lej/kg
Szőlő 5-7 lej/kg
Padlizsán 2,5 lej/kg
Görög dinnye 2 lej/kg
Csemege kukorica 1 lej/cső



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."