Gazdaság » Piac

Csíkban jobb almának lenni

A tavalyi mennyiségnek fele is alig jött össze idén Udvarhelyszéken, a piacon is alig van alma. Nem úgy Csíkban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

t-4494
Fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. szeptember 23., 13:38
0 hozzászólás. 

A keddi piacon is észrevehető, hogy jóval kevesebb az alma, mint korábban – a hétvégi gyümölcsfesztiválon is elhangzott, hogy ez az év nem a jó termésről fog elhíresülni, a kedvezőtlen időjárás jóval kisebb termést eredményezett.

A nyáriból alig lett, a batul is kevés volt

Néhány olyan termelőt kérdeztünk meg a piacon, aki évek óta rendszeresen árusít almát is az asztalokon, egyikük sem volt elragadtatva.

A Sas utcában lakó Deák Margit néni asztalán egy ládányi alma volt, mint mondta, a rossz idő miatt nagyon sok alma még érés előtt lehullott a fáról, a háziállatokkal etették meg.

t-4485

„Valamennyi lett, de egyáltalán nem annyi, mint a tavaly" – állítja az idős hölgy, aki 3 lejért árulja az alma kilóját a piacon.

Az oroszhegyi Vass Menyhért is évek óta hoz almát a piacra, többek között aranypárment, jonathánt, pónyikot is termeszt.

„A tavalyi termésnek körülbelül a fele mennyisége termett idén. A nyáriból is alig lett, a batul pedig nagyon kevés volt" – nyilatkozta a termelő.

„Az alma még a fán van!" – teszi hozzá mosolyogva a Siménfalván zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó Lőrincz Árpád, aki most főleg paprikát és paradicsomot árul. Csak jonathán almát termeszt, a leszedésének a következő napokban fognak hozzá, körülbelül decemberben fogja majd árulni a piacon. Habár elsőre azt mondja, hogy „lett szépen!", utána hozzáteszi, hogy idén neki is kevesebb almája termett, mint tavaly.

A csíkiak (ezt is) megúszták

Sinka Arnold, az Átalvető programfelelőse portálunknak elmondta, hogy a fő oka a rossz almatermésnek az áprilisi hideg volt, sajnos a hagyományos almafajták virágzata nem bírta ki az akkori, szokatlanul nagy hideget.

„Minimális, ami lett – Keresztúr vidékén valamivel több lett, ez attól függött, hogy az áprilisi fagy a virágot milyen állapotban kapta" – közölte Sinka, hozzátéve, hogy Csík vidékén a virágzás hamarabb volt, így az ottani fákon jobb volt a termés.

t-4508Udvarhelyszéken Kis- és Nagymedesér, Tordát- és Csehétfalva számítanak jó almatermő vidéknek, sajnos az említett településeken a lakossággal együtt az almafák is kiöregedtek, már nem teremnek annyit, mint régen. Egy másik jó almatermő vidék Béta, Dobó és Vágás, azonban az ottani termelők is arról panaszkodtak, hogy kevés lett a termés, a betakarítás jelenleg is zajlik.

A piacon átlag 3 lej egy kiló alma, az udvarhelyi áruházaik polcain is körülbelül ennyiért áll a gyümölcs, de kisebb üzletekben találunk olcsóbban is, nem feltétlenül rossz minőségűt. Ezek viszont nem helyi jellegzetességek, mint például a batul vagy a pónyik, „piros" (főleg jonathán és starking), illetve a „golden" néven árulják.


címkék: alma piac termés Csík

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."