Gazdaság » Piac

Bimbósat vegyenek

Ha halottak napja, akkor káposzta és cserepes krizantém. Viszik a virágot, mint a cukrot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Cserépben nevelt gyönyör
Cserépben nevelt gyönyör
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. október 21., 12:25
0 hozzászólás. 

Jó piac van, mindent kapni, mi szem-szájnak ingere. A bejáratnál lángost, majorságot árulnak, 25 lej a kakas és a tyúk, 30 lej a fiatal csirke, 70 bani a tojás. A paradicsom fogytán van, megviselte már az időjárás is, cserébe zsákszámra vehető a káposzta 1 lejbe kilójáért.

Közeledik a halottak napja, rengetegen keresik már most az árvácskát, cserepes krizantémot. Ilyenkor a legszebb a városi piac, pirosban, sárgában, lilában, fehérben pompáznak a sorok.

Középtájt kezdődik a virágosok sora, a sarkon minden kedden láthatjuk a nyárádszeredai szőke hölgyet, aki nem akarta elárulni a nevét: „Akik ismernek, azok úgyis tudják, nem szeretem a nyilvánosságot" – mondja.

Beleszülettek a virágkertészetbe

Nálunk nagy kínlódás a krizantémtermesztés, hogy szépek legyenek a virágok, mire eljön a halottak napja. Nagymamám már hetekkel korábban takargatja őket, és ha jönnek a fagyok, be is hordja a házba a cserepeket, babusgatja, mint tavasszal a kotlóalját. De valahogy sosem lesznek olyan szépek, mint a boltiak – panaszkodik.

Cserépben nevelt gyönyör

Ezért érdeklődöm kíváncsian a nyárádszeredai szőke hölgytől, mégis mi a titka a szép virágnak. Azt mondja, a virág színe nem attól függ, pincében tartják-e vagy sem, hanem attól, hogy milyen palántát rendelnek.

Már rengeteg forgalmazó van, a legtöbbet Lengyelországból hozzák, jó esetben a rendelt színt is eltalálják. Az idén nincs megelégedve, szerinte nem olyan szépek a virágok, de a kliensek nem így gondolják. Aki csak arra jár, megjegyzi, ezek sokkal szebbek. A bimbósat ajánlja a virágárus, az halottak napjáig szépen kinyílik, nem hervad el idejekorán.

A nyárádszeredai kertészcsalád húsz áron, fóliasátrakban termeszti a növényeket. Beleszülettek a virágkertészetbe, hiszen mind a feleség, mind a férj édesanyja ezzel foglalkozott. A rendszerváltáskor lett virágkertész belőle is.

Ahhoz, hogy sok szép virág legyen, sokat is kell ültetni – mondja, de nem árulja el, hány palántát ültetnek el egy évben. Árvácskából 50 ezer magot vetett el az idén, 30 ezer növény lett. A krizantémot 2 lejért veszi palántánként, dugványozzák, cserépbe teszik, permetezik. A fia, a férje és három szezonális alkalmazott dolgozik náluk.

Háromóránként fel kell kelni hozzá

A változatos színvilággal együtt a kártevőket is sikerült becipelni az országba, évente 3-4 ezer lejbe kerül ezeknek az ellenszere. Már a vegyszerekben is kételkedem – meséli –, hogy még abban is spórák vannak, annyira elterjedt a fehér rozsda nevű gombabetegség. Öntözésre is szükség van, télen tüzelni kell.

Cserépben nevelt gyönyör

A nyári krizantémot szeptemberben kell elültetni, hogy ne fagyjon ki, a másikkal nincs baj, nem fagy ki. A családtagok télen, amikor nem kertészkednek, és nem árulnak, akkor nappal palántáznak, éjjel háromóránként rakják a tüzet a fóliasátorban, hogy ne fagyjanak ki a növények. Kicsiben nem éri meg termeszteni, muszáj sokat, hogy valami kis pénz maradjon is belőle – mondja.

A permetezés, az öntözés, a tápoldatozás jelenti a legnagyobb problémát, a legjobban pedig azt szereti, amikor a sok munka után belép a fóliasátorba, és gyönyörködik az épp nyiladozó virágokban. Az eladást nem kedveli annyira, abban az a jó, amikor a visszatérő klienseknek, régi ismerősöknek át tud adni egy szebbecske növényt.

Az utóbbi években a nagyvirágú, egyszálas krizantém helyett a cserepes, sok apróvirágú lett a divat. Praktikus okokból is, hiszen tovább eláll, mint a vágott virág, és egy nagyobb bokorral egy egész sírt fel lehet díszíteni. Ha szép, bimbós krizantémot vennének, keressék a nyárádszeredai szőke hölgyet keddenként a háztartási bolttal átellenben, a piacon.

Piaci árak

Homoktövis 20 lej/kg

Paradicsom 5 lej/kg

Murok 2-3 lej/kg

Karfiol 4-5 lej/kg

Zeller 2 lej/db.

Petrezselyem 5-6 lej/kg

Kápia paprika 6 lej/kg

Zöld paprika 3 lej/kg

Alma paprika 4 lej/kg

Paradicsompaprika 7 lej/kg

Borszőlő 2,5 lej/kg

Csemegeszőlő 7 lej/kg

Padlizsán 3 lej/kg

Torma 2 lej/kötés

Pityóka 1 lej/kg

Hagyma 2 lej/kg

Vörös hagyma 3 lej/kg

Házi alma 3,5 lej/kg

Hónapos retek 2 lej/kötés

Sütőtök 3 lej/kg

Szárazbab 15 lej/kg

Zöldbab 6 lej/kg

Erdei mogyoró 16 lej/kg

Kapor/csombor 2 lej/kötés

Gyógynövények: 2 lej/csokor

Krizantém 2 –15 lej/cserép mérettől függően

Díszkáposzta 4 lej/db.

Tojás 70 bani-1 lej/db.

Csemeték 10 lej/tőke



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."