Gazdaság » Piac

Dugig a piac, de mi az az izsóp?

A tavaszi fáradság, kedvetlenség és depresszió legjobb ellenszere a városi piac. Dúl a palántaszezon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

viragok5
viragok5
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. május 12., 12:18
0 hozzászólás. 

Nincs kedved semmihez, legszívesebben a lakásban gubbasztanál és embert sem látnál? Ennek a lelkiállapotnak a homeopátiás ellenszere – kutyaharapást szőrével – a piac. Hömpölyög a tömeg, süt a nap, és csupa szín meg élet a vásártér.

A piac bejáratánál pelyhes naposcsibék hirdetik az életet, gyerekkel kötelező megállni.

palanta

Kicsit odébb terebélyes cigányasszony árulja gyönyörű csokrait, és a tavasz újdonságát, a tövisaljú gombát, avagy májusi pereszkét. Van még medvehagyma, rengeteg palánta, nagyjából 1-1,5 lejes áron.

Kibédi hagymapalántát is kapni, kilóját 15 lejért. A vásárlók kételkednek a palánta eredetében, a fiatal nő azt állítja, egyszer még a „buletinjét" is meg kellett mutatnia, tényleg Kibédről hozza a termékét.

palanta2

A koktélparadicsom korán kelő növénygyerek, 11 óra körül már mind elkelt. Az utolsó, maréknyi csokrot 10 lejért adták el. Pénteken is érdemes benézni a piacra, az árusok azt ígérték, akkor is jönnek, és hoznak.

Sok a koratavaszi zöldség, hegyekben áll a piros retek, a fodros saláta, zöldhagyma meg a spenót. Előbbieknek nem igazán ment le az ára, sőt újra felívelőben van, két lejért adják kötésenként.

viragok2

Rengeteg fűszernövényt is látni, bár annyira nem domináns a látványuk, érdemes megkeresni őket. Különösen, ha neked sem sikerült még magról keltetni, felnevelni a kakukkfüvet, mentát, majorannát. Két-öt lejért vehetsz egy csinos kis bokrot belőlük, és még mindig jobban jártál, mint a szupermarket elnyúlt burjánjaival.

viragok4

Az árusok szerint most az izsóp a trendi fűszernövény. Onnan lehet felismerni, hogy rá van írva. Kicsi, hosszúkás levelei vannak, és a zöld árnyalatok kavalkádjában nagyon könnyen összekeverhető bármivel. Például salátával, húsokkal. Salátához a virágját, húsokhoz a levelét ajánlják. Arc- és orrüreg gyulladás ellen kitűnő, lábvízbe is tehető. Jézust is ezzel gyógyították – kínálja a néni.

viragok6

A piac hátsó részében rengeteg a virág, 1-1,5 lej egy kisebb tő, a verbénák, lobéliák között olyan hagyományosabb növényt is találunk, mint a Margit szegfű vagy a viola. Nem is muszáj vásárolnunk. Jöjjünk el keddenként a piacra, és gyönyörködjünk. Garantált a pozitív hangulat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."