Gazdaság » Piac

Vegyél ki szabadnapot, és menj a piacra!

Sétálj egyet a napsütésben, alkudozz egy jóízűt, majd egyél rántott retket! Csírázz ki a házból, ember!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Kicsi legény, nagy nyuszi. Fotók: Pál Edit Éva
Kicsi legény, nagy nyuszi. Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. április 05., 12:27
0 hozzászólás. 

Megjött a tavasz, és kirügyezett, sőt, ki is virágzott a piac, telis-tele finomságokkal, jókedvű emberekkel. Főleg nyugdíjasok és kisgyerekek sétálnak a piros retekkel, friss salátával, zöldhagymával megrakott asztalok között. Medvehagymát öt lejért, virághagymát két-három lejekért lehet vásárolni. A Budvár utcában lakó néni nárcisz- és jácinthagymákat, zöldhagymát 2 lejért, sóskát 5 lejért árul.

A kert végében szedtem, nincs megvegyszerezve – ajánlja a tavaszi roppanós finomságot. Mellette egy hölgy amarillisz- és epertöveket kínál, az amarillisz szépet virágzik, sok színből lehet választani, az eperből pedig van futó is, két lej egy csomóval – biztat a vásárlásra.

piac160405-4

A Szent János utcából jött néni gyógynövénytöveket, citromfüvet, krizantémot, tárkonyt kínál. Megegyezünk, hogy a szélen levő növénynek mindketten elfelejtettük a nevét, de azt tudjuk, hogy tavasszal virágzik, kéket és rózsaszínt. Csicsóka is van az áruja között: meg kell hántani, s úgy nyersen lehet enni, ajánlja. Öt lejért adja csomóját. Veszünk is, hogy elhersegtessük a laptop előtt az egykori gyermekcsemegét.

A pénz szaga

A mellette levő kisszekérben 4-5 kilós nyúl tűri, hogy egy fagyizó legényke megsimogassa. A kisfiúra a nagytatája vigyáz. − Dolgozok, mondja, gyermeket nevelek. Vagyis nem nevelek, nevelik a szülők. Én csak elrontom – nevetgél nyugdíjas ismerősével.

fagyizasnyuszival

Hatvan lej a nyúl, le lehet vágni. Már egy csomót eladtam, húsvét előtt mindegyre jöttek értük – meséli az árus. Nem tudja, milyen fajta, megegyezünk abban, hogy minden jel arra mutat, házinyúl.

piac160405-5

Még mindig csak a piac bejáratánál vagyunk, ahol nagy kartondobozokban tíznapos és valamivel idősebb házicsibék várják, hogy valakinek a borítója alatt kapirgálhassanak. Az árus ki is vesz néhányat, a szebbeket, hogy közelebbről is megnézhessük. Úgy látszik, a csórényakúakat szereti.

− A pénz szaga – pisolyog, amikor lepattintja a tenyeréről az ajándékot, amit a csirke odapottyantott.

A legjobb retekmag

A máréfalvi Olasz Margit néni magokat árul: − Finom sárga-, nyáriretek-magom van, fodros saláta, répa, petrezselyem, murok, fuszulyka.

piac160405-8

A petrezselyemmag fura türkizes színét csodálom, amikor elárulja, hogy azért olyan, mert ősszel, amikor a búzát vetik, megcsávázzák.

− Nem is merem magának megmondani, hány éves vagyok – pironkodik Margit néni. − Olyan öreg vagyok, hogy megmondják, az ilyen idős miért nem ül otthon. Nyolcvanöt.

Négy gyermeke volt, a pap fia meghalt, tíz unokája és tizenhárom dédunokája van. Sokat sírt, amikor megtudta, hogy az egyik unokája szerzetesnőnek megy. Nem mehet férjhez, tudja-e? – magyarázza, és megkérdi, hogy az interneten meg tudom-e keresni az unokáját.

piac160405-7

− A legjobb retekmag – állítja egy visszatérő vásárlója, aki egyébként karalábépalántát keres, de nem talál az egész piacon. Szeretem minél hamarabb elültetni, nem kényes az ilyesmi, nem fagy meg – mondja. Margit néni szerint azért nem, mert mások nem gondolkoznak ilyen jól, mint ő. A vevő alkudna a mag árából a régi ismerősség elvén, de Margit néni szigorú, semmiképp nem enged a két lejből.

Ettél már erdei gyömbért?

Kint van a Gábor család is, nem a Termés utcai, hanem a galambfalvi, retekkel, spenóttal jöttek, a fenyédi Kosztáék a befőttek mellett friss áruval is érkeztek, a szentmártoni fiatal zöldségtermesztőnél pedig már csak néhány levél árválkodik. Törökéknél megismerkedünk az erdei gyömbérrel, amit állítólag ugyanúgy meg lehet főzni levesnek, mint a sóskát.

A máréfalvi fiatalasszony dália és kardvirághagymát árul, sőt, kannavirágja is van a hónapos retek mellett. Befőttes üvegekben még a kamra csemegéit is meg lehet találni asztalán, házi vegeta, hecserliíz kívántatja magát.

retek

A keresztúri György Zoltánnál pedig még az árak is mosolygósak. Mindenkihez van egy-két kedves vagy vicces szava. Vegyen rántott retket − kínálja az egyik hölgyet. – Ki van rántva, magyarázza a csodálkozó szempárnak, a földből.

Árak:

egyéves nyúl: 60 lej

tíznapos csibe: 5 lej

kéthetes csibe: 6-6,5 lej

csicsóka: 5 lej

zöldhagyma: 1,5 lej/kötés, máshol 3 kötés 5 lej

retek: 2 lej/kötés

spenót: 6 lej/adag

saláta: 3 lej/darab

papsaláta: 2 lej/kötés

medvehagyma: 5 lej/adag

nárcisz, jácint: 1,5 lej

citromfű-, rebarbara-, tárkonypalánta: 5 lej

basarózsa-, Margit szegfűpalánta: 5 lej

Évelő virágpalánta: 2 lej

eperpalánta: 2 lej

virághagymák: 2-5 lej

dughagyma: 10 lej (fehér), illetve 12 lej (vörös)

őszirózsa-, viola-, spenót-, répa-, retekmag: 2-5 lej

háziszappan: 3 lej/darab



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."