Gazdaság » Piac

Városi piac: retek- és zöldhagymauralom

Visszatértek a jól ismert román zöldségárusok a piacra – hoztak magukkal zöldhagymát, retket, salátát, spenótot. S egy adag jókedvet is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Egy nő retket vásárol az udvarhelyi piacon
Délről is jön friss zöldség
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 27., 10:12
1 hozzászólás. 

Ízelítő

Zöldhagyma (kötés) 2 lej
Retek (kötés) 2 lej
Dughagyma (kg) 13-15 lej
Saláta (fej) 3-3,5 lej
Alma (kg) 2-3,5 lej
Fokhagyma (kg) 12 lej
Tojás (drb) 1 lej

Habár hűvös van, a nap süt, a piac pedig megtelt hónapos retekkel, zöldhagymával, salátával – mindezek melegházban jöttek létre és egyelőre drágák. Két-két lejt kérnek egy-egy kötés retekért és zöldhagymáért, ez az első olyan nap, amikor nagy a felhozatal belőlük.

Lesz ez olcsóbb is, csak el kell telnie néhány hétnek. S meg kell nézni közelről is az árut, mielőtt megvennénk, ugyanis a zöldhagyma néhány helyen még egy picit „nyeszlett", ahogy nálunk mondanák, a retek pedig még ennél is becsapósabb: egymásra rakva jól néz ki, de amikor egy kötést kiemelsz, akkor veszed észre, hogy csak négy-öt retek van benne, s azok is elég aprócskák. Ennyi.

itthon

Legalább tíz helyen árulnak retket és zöldhagymát, sok a nedves salátafej és a spenót is, utóbbi kilóra. A tojás továbbra is egy lej, előállítója, egy megtermett tojótyúk pedig negyven lejért cserélne gazdát, de egyelőre egy kartondobozban vesztegel, nincs nagy kereslet iránta, árválkodik.

Nem úgy az árvácska, ami szintén több helyen kapható, egy tő 1,5-2 lejbe kerül, nagy a színkavalkád. A gyümölcsfacsemetéknél viszont nagy a tolongás: az almafá(cská)k darabja 12 lej, de van besztercei szilva, vilmoskörte, cseresznye is. Árulnak többféle rózsatövet (általában 8 lej egy tő) is.

itthon

Áfonyát is termeszthetünk, ha vásárolunk a piacon tövet, ez 16 lejbe kerül, a szeder pedig 15 lejbe. Nem mellékesen a konyhakerti növények magjai is asztalra kerültek, a környékbeli idős asszonyok a megszokott téli dolgokat (vöröshagyma, savanyú káposzta, alma, zeller, sárgarépa) is kínálják.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szattilasz
2012-03-27 12:39:56
Ez de jó :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."